Yllättävä syy, miksi jokaisen pitäisi asua ulkomailla ainakin kerran
Mahtavat matkustelumahdollisuudet, hauskat uudet kokemukset, inspiroivat ihmiset ja mahdollisesti jopa parempi urakehitys – on monta ilmeistä ja erinomaista perustelua, miksi jossakin kohtaa elämää kannattaisi pakata kamppeensa ja muuttaa ulkomaille.
Tärkein syy siihen, miksi jokaisen tulisi asua ulkomailla ainakin kerran, on kuitenkin paljon yksinkertaisempi. Kuten eräässä hiljattain julkaistussa tutkimuksessa todettiin, ihminen todella tuntee itsensä vasta sitten, kun on asunut vieraassa maassa.
Itsetuntemuksesi kasvaa
Uuteen maahan muuttaminen opettaa paljon – eikä vain tavoilla, joita ensimmäiseksi ajattelisi. Oppimisprosessiin liittyy toki se, että pääset jyvälle paikallisbussien reiteistä ja opit kantapään kautta, etteivät ruokakaupat olekaan auki sunnuntaisin, sekä (mikä tärkeintä) kielitaidon kehittyminen. Kun ratkot erilaisia haasteita, opit kuitenkin myös paljon siitä, millainen ihminen olet.
Oletko päättäväinen, arka, ujo vai ulospäinsuuntautunut? Nousetko rohkeasti ensimmäiseen pysäkille saapuvaan bussiin ja katsot, minne päädyt, vai lähestytkö paikallisia ja kysyt neuvoa? Tutustutko uusiin ihmisiin vaivatta, vai pitääkö sinun aluksi peitellä sitä, että tosiasiassa jännität valtavasti? Maailmalle lähtemällä se selviää.
Näkemyksesi kulttuureista muuttuu
Kuvittele seuraava tilanne: olet vähällä myöhästyä junasta, ja laituri on tupaten täynnä ihmisiä. Sen sijaan, että junaan siirryttäisiin jonkinlaisessa järjestyksessä, vaunuihin kuitenkin ängetään miten sattuu. Sinulla ei ole ole muuta vaihtoehtoa kuin noudattaa esimerkkiä ja tunkeutua kyytiin puoliväkisin. Ja se toimii! Kukaan ei katso toimintaasi pahalla, sillä vaikka kotopuolessa muiden ohittelu olisi aiheuttanut närkästyneitä katseita, täällä se kuuluu asiaan. Erikoista. Alat kyseenalaistaa, onko jonottaminen ylipäätään tarpeellista, ja kappas – kyseenalaistat säännöt, joita pidit entisessä elämässäsi itsestäänselvyyksinä. Alat ajatella omatoimisesti.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että kahden kulttuurin vertaileminen tekee ihmisestä pohdiskelevamman ja avaramielisemmän sekä kasvattaa kykyä kriittiseen ajatteluun. Mitä pidemmän aikaa vietät toisessa maassa, sitä paremmin sopeudut – päivä päivältä olet hieman lähempänä paikallista. Pian sinulla on jo näkemys siitä, mitkä eri kulttuureihin kuuluvista tavoista ja ajattelumalleista ovat erityisesti omaan mieleesi. Muodostat siis omat, ainutlaatuiset mielipiteesi.
Arvomaailmasi saattaa mullistua
Materiaalinen omaisuus, jota pidit kotona suuressa arvossa mutta jota et voinut ottaa mukaasi, tuntuu vähemmän tärkeältä, kun huomaat, että pärjäät aivan mainiosti myös ilman sitä. Opit, ettei koti edellytä tiettyjä tavaroita, vaan on siellä, missä tunnet sen olevan.
Sama koskee ihmissuhteita. Kun muutat toiseen maahan, yhteydenpito muuttuu hankalammaksi ja huomaat, ketkä elämäsi ihmisistä ovat vaivan arvoisia – ja ketkä näkevät vaivaa sinun eteesi! Jotkin kaverisuhteet saattavat hiipua, mutta samalla toiset vahvistuvat. Laatu voittaa määrän.
Lisäksi hahmotat, että jäitpä maailmalle kuinka pitkäksi aikaa tahansa, koti on vain lyhyen matkan (tai mahdollisesti hieman pidemmän lennon) päässä.
Ja saat paremman otteen omasta tulevaisuudestasi
Kun tuntee itsensä, eräs mahtava lisäetu on ymmärrys siitä, mitä tahtoo omalta uraltaan. Ulkomailla opit hahmottamaan vahvuutesi ja heikkoutesi sekä sen, mitä pidät elämässä kaikkein tärkeimpänä. Samalla saatat hyvinkin päästä selville siitä, mitä unelmiesi työhön kuuluisi. Ulkomailla asuminen ja kielten opiskeleminen ovat seikkoja, jotka kohentavat ansioluetteloasi merkittävästi ja osoittavat työnantajille, että olet neuvokas ja itsevarma ja sinulla on monipuolista elämänkokemusta.
Lisäksi itsetuntemus tarkoittaa, että tiedät, kuinka selvitä tulevaisuuden haasteista. Kun olet oppinut huolehtimaan varojesi riittävyydestä sekä työskennellyt tai opiskellut vieraassa maassa, olet oppinut monia keskeisiä elämäntaitoja, joita et välttämättä hallitsisi, jos olisit vain jäänyt tuttuun ympäristöön. Aika ulkomailla antaa valmiudet elämässä pärjäämiseen.