Vinkkejä reppureissulle valmistautumiseen
Reppureissaaminen maailmalla on unohtumaton kokemus. Jotta kaikki sujuu hyvin, kannattaa matkaan valmistautua kokeneimpien travellereitten tapaan. Tämä artikkeli tarjoaa parhaita vinkkejä reppureissulle valmistautumiseen:
1. Tunne säännöt
Riippuen minne päin maailmaa matkustat, säännöt turistina oleskeluun vaihtelevat suuresti. Selvitä ajoissa, tuleeko sinun hakea viisumia. Samalla tavoin passin voimassaolo ja siihen liittyvät vaatimukset kannattaa varmistaa, sillä monet maat vaativat, että passi on voimassa vähintään kuusi kuukautta maasta poistumisen jälkeen. Pidä myös huoli, että olet hankkinut reissukohteessasi tarvittavat rokotukset, joista saa helposti tietoa esimerkiksi Terveyskirjaston sivuilta ja terveysasemilta. Erityisesti eksoottisiin maihin tai safarille matkustettaessa rokotukset kannattaa hoitaa kuntoon jo kuukausia ennen matkaa, sillä niiden antama suoja ei välttämättä ala välittömästi.
2. Säästä lennoissa
Reppureissun yksi isoin kustannus on todennäköisesti lennot. Siksi ei kannata ostaa ensimmäisiä vastaantulevia lippuja, vaan ottaa aikaa eri vaihtoehtojen tutkimiselle. Jos matkasuunnitelmasi on joustava, voit säästää vertailemalla eri päivien ja lentokohteiden hintoja. Esimerkiksi Skyscannerissa on helppo tarkastella lentojen hintoja ympäri maailman ja tämä artikkeli antaa parhaita vinkkejä edullisten lentojen löytämiseen.
3. Pysy linjoilla
Se tunne, kun puhelimen akkua on jäljellä 2 prosenttia ja sen avulla olisi pakko hoitaa jotain tärkeää. Sormet naputtelevat vain nopeammin, jotta saisit kaiken sanottua tai selvitettyä ennen kuin puhelimen ruutu näyttää pelkkää tyhjää. Ärsyttävä tilanne, jossa ainoa pelastaja on laturi. Pidä huolta, että mukanasi on aina laturi ja adapteri, jotta saat pidettyä tekniikan toimintakunnossa maailmalla.
4. Pysy kartalla
Jos käytät iOS- tai Android-laitetta, sinun ei tarvitse enää koskaan huolehtia eksymisestä! Google mahdollistaa karttojensa tallentamisen iOS- ja Android-käyttöjärjestelmillä toimiviin laitteisiin eli voit käyttää karttaa myös ilman verkkoyhteyttä. Voit tallentaa jopa Pariisin metropolialueen kokoisia karttoja. Jos siis tiedät jo etukäteen, missä kaupungeissa aiot vierailla, tee itsellesi palvelus ja lataa kartat puhelimeen valmiiksi.
5. Tutki etukäteen
Selvitä ennen lähtöäsi kaikki tarpeellinen. Jopa pienemmillä kaupungeilla on tavallisesti omat verkkosivut, joissa listataan alueen nähtävyyksiä ja tapahtumia. Paikalliset kaupunkilehdet kertovat myös kattavasti, mitä on meneillään. Äläkä epäröi kysyä vinkkejä somessa kavereilta ja kavereiden kavereilta! Saatat yllättyä, kuinka innokkaasti ihmiset ovat valmiita jakamaan tietoa heille tutuista paikoista. Mitä enemmän selvität tietoa ennakkoon, sitä valmistautuneempi (ja innokkaampi!) olet.
6. Aloita verkostoituminen
Jos lähdet matkaan yksin, mutta et halua välttämättä viettää koko reissua itseksesi, aloita verkostoituminen jo ennen lähtöä. Kirjoittamalla sosiaaliseen mediaan tai blogiin, minne päin olet menossa, saatat kuulla muista samaan kohteeseen matkaavista. Kannattaa myös ottaa yhteyttä ystäviin tai puolituttuihin Facebookissa ja Instagramissa. Voit löytää monia ihmisiä, joiden kanssa istahtaa kahville ja vaihtaa kokemuksia.
7. Julkaise matkakuvat verkossa
Anna kun arvaan: aiot todennäköisesti napata reissusi aikana tuhansia kuvia? Jokainen uusi kaupunki, loikoiluhetki rannalla, aamukahvi ja historiallinen rakennus on snäpin ja insta-päivityksen arvoinen. Jos kuitenkin otat kuvia myös perinteiseen tapaan kameralla, on paljon Instagramia parempia tapoja tallettaa ja esitellä kuvia. Lataa kuvat blogiin tai luo verkkoalbumi esimerkiksi Flickriin tai Snugmugiin.
8. Opettele paikallisen kielen perusteet
Elämäsi reissun päällä on paljon helpompaa, jos pystyt juttelemaan paikallisten kanssa edes hieman. Sinun ei tarvitse puhua sujuvasti, mutta muutamien perusfraasien opettelukin auttaa luomaan ystävyyssuhteita ja tuntemaan olon kotoisammaksi. Ennen kuin lähdet, hanki kevyt matkasanakirja ja opiskele hieman. Jos pystyt tilaamaan taksin, ostamaan ruokaa paikallisilta markkinoilta tai kertomaan allergioistasi, voit säästyä monelta hankalalta tilanteelta!
9. Pidä mukana käteistä
Käteinen on käypää rahaa, jota kannattaa pitää aina mukana (paitsi jos satut reissaamaan Ruotsissa, joka pyrkii olemaan maailman ensimmäinen ilman käteistä toimiva valtio). Pahin mahdollinen skenaario on, että olet jossain pankkiautomaattien ulottumattomissa, mutta sinulla ei ole yhtään rahaa ruokaan, matkallippuihin tai majoitukseen. Varo kuitenkin taskuvarkaita – älä koskaan pidä kaikkia rahojasi yhdessä paikassa tai jätä niitä näkyville majoituspaikkaasi.
10. Pakkaa kuin pro
Reppureissulla mikään ei ärsytä enemmän kuin ylisuuren laukun raahaaminen. Erityisen ärsyttävää on raahata laukkua täynnä vaatteita ja tavaroita, joita et kipeästi tarvitsekaan matkalla. Saatat myös haluta ostaa reissulta jotain kiinnostavaa, mutta tuliaisten takia ekstrakiloista maksaminen on tylsää. Vältä ongelmat etukäteen ja pakkaa laukkusi huolella (vaikka se harvoin on hurjan hauskaa). Lyhemmälle reissulle riittää yleensä pelkät käsimatkatavarat, rullaamalla saat kaiken mahtumaan pienempään tilaan ja harkitse jokaisen tavaran mukaanottamista vielä toisen kerran.
Valmiina lähtöön? Näillä vinkeillä pärjäät pitkälle, joten: Buon voyage! Buon Viaggo! Have a nice trip! Trevlig resa!