Vapaudenpatsas: 11 jännittävää faktaa
Vapaudenpatsas on yksi maailman tunnetuimmista nähtävyyksistä – ja vaikka Lady Libertyllä on ikää yli 130 vuotta, hän näyttää edelleen upealta. Kokosimme listan jännittäviä faktoja, jotka osoittavat, että patsas on paljon muutakin kuin New Yorkin -matkojen pakollinen kuvauskohde.
1. Patsaan oikea nimi on…
Vapaudenpatsaan virallinen nimi on Liberty Enlightening the World (“Vapaus valaisee maailmaa”). Vapaudenpatsas tai Statue of Liberty on siis pelkkä lempinimi.
2. Punaisesta vihreäksi
Vapaudenpatsaan valmistuksessa on käytetty kuparia, ja se oli alun perin kiiltävän punaruskea – aivan kuin amerikkalaiset pennin kolikot. Kaikkien yllätykseksi ajan patina muutti kuitenkin patsaan väriä niin, että siitä tuli parissa vuosikymmenessä sinivihreän sävyinen. (Tai no, tämä ei välttämättä ollut yllätys.)
3. Lady Liberty numeroina
Kun Vapaudenpatsas mitataan jalustan alalaidasta soihdun kärkeen, korkeudeksi saadaan 93 metriä; kun se pystytettiin vuonna 1886, se oli maailman korkein rautarakennelma. Painoa patsaalla on 225 tonnia.
Lady Libertyn sandaalit ovat kokoa 879, hänen vyötärönympäryksensä on 11-metrinen. Ladyn kruunussa on 25 ikkunaa, mutta jos mielii maisemia ihailemaan, ylös on matkaa 377 askelman verran. Kruunun seitsemän piikkia edustavat maailman seitsemää valtamerta ja maanosaa.
**4. Aikamoinen kunnianosoitus
**
Vapaudenpatsaan suunnitteli ranskalainen kuvanveistäjä nimeltä Auguste Bartholdi. Hän otti patsaan kasvonpiireisiin mallia äidistään Charlottesta, mikä on sen luokan kunnianosoitus, että teolla olisi ansainnut kaikki Vuoden poika -palkinnot kautta aikojen.
**5. Lahja Atlantin ylitse
**
Patsas oli lahja ranskalaisilta amerikkalaisille, ja sen tehtävänä oli kunnioittaa maiden liittolaisuutta Yhdysvaltain vapaussodassa. Sittemmin Vapaudenpatsaasta on tullut oikeuden, vapauden ja demokratian symboli, ja se on valittu myös Unescon maailmanperintökohteeksi.
**6. Menolippu Amerikkaan
**
Vapaudenpatsas tehtiin valmiiksi Ranskassa, missä se myös esiteltiin Yhdysvaltain suurlähettiläälle 4. heinäkuuta 1884. Siellä se myös pysyi, kunnes patsas purettiin 300 osaan, pakattiin 214 laatikkoon ja kuljetettiin Amerikkaan uudelleen kasattavaksi vuonna 1885. Atlantin ylitys kesti viikon suunniteltua pidempään, ja matkalle osunut myrsky melkein upotti raskasta lastia kuskanneen aluksen.
**7. Tulkoon valo
**
Vuosien 1886 ja 1906 välillä Vapaudenpatsas toimi majakkana. Sen valo ei kuitenkaan riittänyt johdattamaan laivoja kunnollisesti pimeän laskeuduttua, joten majakkatoiminta lopetettiin 16 vuoden jälkeen.
**8. Ladyn taulu
**
Lady Libertyn käsivarrella lepäävään kuparitauluun on kaiverrettu JULY IV MDCCLXXVI (July 4, 1776) – Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen päivämäärä.
9. Soihdun vaihto
Soihtu oli auki yleisölle vuoteen 1916 asti, kunnes se vaurioitui Black Tom -räjähdyksessä Lady Libertyn mekon ohella. Vuonna 1986 soihtu poistettiin ja korvattiin uudella, kiiltävällä versiolla.
Nykyinen liekki on päällystetty 24 karaatin kullalla, ja alkuperäistä soihtua pääsee ihailemaan patsaan aulatiloissa.
10. Askel kohti vapautta
Jos Vapaudenpatsaan helmaa voisi nostaa, sen alta paljastuisi, että Lady Libertyn oikea jalka on koholla ja hän seisoo rikkonaisten kahleiden ja ketjujen seassa. Tämä symboloi tyranniasta ja sorrosta irtautumista.
11. Salama voi iskeä samaan paikkaan useammin kuin kahdesti
Uskotaan, että Vapaudenpatsaaseen iskee vuosittain jopa 600 salamaa.
Sään aiheuttamat harmit eivät kuitenkaan lopu tähän: vaikka patsas vaikuttaa järkkymättömältä, yli 80 kilometriä tunnissa puhaltava tuuli voi huojuttaa sitä jopa 7 sentin verran. Soihdussa luku on peräti 15 senttiä.