Välivuosiopas Australiaan ja Uuteen-Seelantiin
Sinulla on siis suunnitteilla välivuosi Australiassa ja/tai Uudessa-Seelannissa? Hyvä valinta – tai kuten aussit tapaavat sanoa, you’re in for a great time!
Kun valmistaudut sanomaan g’day uudelle maalle, tilanne on totta kai jännittävä: sinulla on vaikka mitä suunniteltavaa, tarkistettavaa ja päätettävää. Tämän oppaan avulla pääset hyvään alkuun.
Työskentely: Mitä vaihtoehtoja on tarjolla?
Mikä olisi loogisin tapa rahoittaa ulkomailla oleskelu? Työnteko, totta kai.
Australiassa ja Uudessa-Seelannissa välivuoden viettäjät löytävät usein töitä ravintoloista, kahviloista tai kaupan alalta, ja yleisiä vaihtoehtoja ovat myös tapahtumapromoottorina toiminen sekä hedelmien poimiminen ja pakkaaminen. Matkailualan tehtävissä ja asiakaspalvelussa sinun täytyy pystyä osoittamaan, että kykenet työskentelemään sujuvasti englanniksi, mutta vähemmän asiakasläheisessä työssä – kuten hedelmien poiminnassa tai siivoamisessa – kielitaidolle ei aseteta yhtä korkeita vaatimuksia.
Oletko vasta saapunut maahan? Monet hostellit auttavat töiden etsimisessä tai palkkaavat asukkaansa vastaanottovirkailijoiksi tai siivoojiksi, kunnes he pääsevät jaloilleen. Kun tahdot napata työpaikan muualta, lähde kiertelemään hyvin laaditun CV:n kanssa tai pyydä apua työvoimatoimistosta.
Työskentely: Kuinka saada viisumi?
Australian kohdalla monien Euroopan maiden kansalaisilla on mahdollisuus hyödyntää tilapäisiä työviisumeita ja keskinäisiä sopimuksia, jotka sallivat 12 kuukauden työskentelyn.
Working holiday maker -ohjelma tarjoaa working holiday-, työ- ja lomaviisumeita 18–30-vuotiaille nuorille, jotka tahtovat täydentää Australian-reissuaan työskentelyllä. (Lisätietoja löydät Australian sisäasianministeriön sivuilta.) Matkailijalla on oltava paluulippu hankittuna, ja hänen täytyy kyetä todistamaan, että hänen varansa riittävät matkan ajalle. Suositus on, että rahaa löytyy ainakin 5 000 Australian dollaria.
Uudesta-Seelannista kiinnostuneiden kannattaa klikata itsensä suoraan Uuden-Seelannin maahanmuuttosivustolle ja tarkistaa sieltä omiin tarpeisiinsa sopiva viisumi.
Vapaaehtoistyö: Parhaat väylät
Oletko kerännyt säästöjä matkasi varalle ja suunnitellut, että jätät työnteon kokonaan välistä? Harkitse vapaaehtoistyötä – on monia tapoja, joilla voit käyttää aikaasi hyvään tarkoitukseen.
Tutustu eri hyväntekeväisyysjärjestöihin esimerkiksi sivustoilla Volunteering Australia.org, GoVolunteer.com.au ja Volunteering NZ ja lue arvioita vapaaehtoisohjelmista osoitteessa GoOverseas.com. Tutki myös tiettyihin aihepiireihin keskittyneitä sivustoja, kuten Conservation Volunteers Australiaa ja Unicef NZ:tä.
Muista myös WWOOF, HelpX ja muut vastaavat verkostot, jotka antavat mahdollisuuden työskennellä ylläpitoa vastaan maatiloilla ja bed and breakfast -paikoissa. Ne ovat antoisa ja edullinen tapa tutustua Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.
Opiskelu: Ilmoittaudu englannin kurssille
Vaikka sinun täytyi todennäköisesti todistaa kielitaitosi jo turisti-, opiskelija- tai working holiday -viisumia anoessasi, haluat varmaankin hyödyntää aikasi englanninkielisessä maassa ja kehittää kielitaitoasi entistä paremmaksi.
Jos päädyt työskentelemään paikallisten keskuuteen kahviloihin, toimistoihin tai kauppoihin, edistyt varmasti koko ajan sujuvammaksi kielen taitajaksi. Mikäli kaipaat jotain akateemisempaa, pidempi englannin kurssi on hyvä tapa oppia ja tutustua samalla muihin matkailijoihin.
Mutta mikä olisi paras paikka opiskelulle? Australiassa kielikurssilaisten top-listan kärjessä ovat Sydneyn kirkkaat valot ja aurinkoinen Brisbane. Molemmat kaupungit ovat urheilullisia ja täynnä kansainvälistä väkeä, ja niissä on mielettömän upeita rantoja sekä laadukkaita kielikouluja. Uudessa-Seelannissa suosittelemme ihastuttavaa Aucklandia.
Asuminen: Löydä koti kaukaa kotoa
Täydellisen majoituksen löytämiseen ei ole yhtä tiettyä patenttiratkaisua. Jos oleskelet hieman pidempään samassa kaupungissa töiden tai opiskeluiden takia, tahdot ehkä jakaa huoneiston tai talon muiden kanssa. Alkuun auttavat Flatmate Findersin ja Flatmates.com.au:n kaltaiset sivustot. Pyydä lisäksi vinkkejä työtovereilta tai kielikoulusta, tai ota aihe puheeksi hostellisi vastaanotossa.
Jos tahtoisit saada kokemuksen aidossa australialaisessa tai uusiseelantilaisessa kodissa asumisesta, mutta et halua vuokrata asuntoa, kotimajoitus saattaa olla sinulle sopiva valinta. Se on todellista, yleisimmin opiskelijoille suunnattua kulttuurivaihtoa, jossa asutaan paikallisen perheen tai pariskunnan luona. Kotimajoituksessa sinulle tarjotaan oma huone, ja pääset jakamaan majoittajiesi kanssa ateriahetkiä ja viettämään mahdollisesti aikaa heidän seurassaan myös muissa yhteyksissä. Aloita perheen etsintä Homestay Network -sivustolta tai käytä kielikouluasi apuna järjestelyissä.
Vielä edullisempi vaihtoehto on talovahtina toimiminen, mikä on samalla oivallinen tapa säästää pitkän reissun asumiskuluissa. (Hyviä sivustoja tähän ovat mm. Housecarers.com ja Trustedhousesitters.com.) Talovahdit pitävät huolta paikallisen asukkaan kodista sekä mahdollisesti lemmikeistä, kun hän itse on poissa. Kuten arvata saattaa, sinun täytyy siis pystyä osoittamaan, että olet rehellinen ja luottamuksen arvoinen. Tämä vaihtoehto sopii parhaiten yksin matkustaville ja niille, jotka tahtovat viettää samassa paikassa useita viikkoja tai jopa kuukausia.
Jos tahdot sen sijaan kokeilla useita eri kaupunkeja, kyliä ja rantoja, Couchsurfing saattaa olla toimivampi ratkaisu. Kyseisen kansainvälisen verkoston käyttäjillä on mahdollisuus yöpyä ilmaiseksi paikallisten kodeissa. Tarjotut nukkumapaikat vaihtelevat lattialle asetetuista patjoista sohviin ja omiin makuuhuoneisiin saakka. Myös Couchsurfing-järjestelmä nojaa vahvasti luottamukseen, eli vaihtoehtoihin on tärkeää tutustua tarkasti ennen majoittajakandidaattien lähestymistä.
Matkustelu: Minne suunnata, kun matkakuume iskee?
Suurin osa Euroopasta mahtuisi Australian rajojen sisälle, mikä tarkoittaa, että maa on todella mittava. Naapurissa sijaitseva Uusi-Seelanti on puolestaan pienempi, mutta se on silti täynnä tekemistä seikkailunhaluisille matkailijoille.
Alueella on niin paljon nähtävää, että voi olla hankalaa tehdä päätös siitä, minne kaikkialle välivuoden aikana kannattaisi suunnata. Rantojen ja surffauksen ystävät valitsevat määränpääksi yleisimmin Queenslandin Gold Coastin tai Sunshine Coastin tai suuntaavat länteen Intian valtameren aaltojen äärelle.
Sukelluksen ja snorklauksen harrastajat asettuvat tavallsiesti mieluiten Queenslandin pohjoisosien trooppisille rannoille ja Ison valliriutan ja Whitsundayn saarten maailmankuulujen sukelteluvesien äärelle. Patikoijat taas suosivat Tasmanian Overland Trackia sekä Uuden-Seelannin Milford Trackia ja Routeburn Trackia.
Jos viihdyt keskellä kirkkaita valoja ja kaupunkielämää, Sydney ja Melbourne ovat aina varmoja valintoja. Brisbane, Adelaide, Perth ja Uuden-Seelannin Auckland ovat puolestaan rentoja, pienempiä kaupunkivaihtoehtoja.
Lumen ystävät voivat sonnustautua talvitamineisiin Australian Thredbossa ja Perisherissä tai suunnata Uuden-Seelannin Queenstowniin. Tai haluaisitko ehkä testata extreme-urheilua? Tällöin oma tukikohta kannattaa pystyttää Uuden-Seelannin mainioiden benjihyppy-, kajakkimelonta-, vuoristopyöräily- ja skydiving-mahdollisuuksien ääreen.
Bonusvinkki: Kuinka liikkua paikasta toiseen?
Sekä Australia että Uusi-Seelanti ovat autoystävällisiä maita, mikä tekee niistä mainioita road trip -kohteita. Onkin melko yleistä, että alueella pitkään viihtyvät matkaajat hankkivat saapumisen yhteydessä oman ajopelin ja retkeilevät ympäriinsä ja myyvät autonsa lähdön koittaessa uusille tulokkaille. Molemmissa maissa on myös useita yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet matkailuautojen vuokraamiseen.
Jos ajaminen ei ole sinun juttusi, sekä Australiassa että Uudessa-Seelannissa pääsee liikkumaan sujuvasti myös lentoteitse. Lisäksi voit aina hyödyntää hop on, hop off -bussipalveluja.