5 asiaa, joita et välttämättä tiennyt Sydneystä
Australia on auringon paahtamien rantojen, loputtomien kahviloiden ja valtavan ystävällisten ihmisten maa. Toisin kuin moni veikkaisi, Sydney ei ole sen pääkaupunki – ne, joilla on aiheesta oikeaa tietoa, osaavatkin kertoa, että titteliä pitää hallussaan melko tuntematon Canberra. Tästä huolimatta Sydney on yksi eteläisen pallonpuoliskon jännittävimmistä kaupungeista. Ja tiesitkö, että sen asukkaista käytetään englannin kielessä Sydneysider-nimeä?
Kokosimme hieman Sydney-aiheista tietoa, joka ovat useimmille vierasta, jotta voit ällistyttää kaikki tuttusi loistavalla Aussi-tuntemuksellasi.
1. Oopperatalon rakentaminen oli tuskaisa prosessi
Sydneyn oopperatalo on yksi maailman kuuluisimmista rakennuksista, ja sillä on paikka Unescon maailmanperintöluettelossa. Oopperatalon suunnittelusta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti tanskalainen arkkitehti nimeltä Jørn Utzon. Hänen suunnitelmansa päihitti 232 muuta ehdokasta.
Rakentamisprosessi osoittautui kuitenkin melko tuskalliseksi. Ensinnäkin budjetti suorastaan räjähti: alkuperäinen kustannusarvio oli 7 miljoonaa Australian dollaria, mutta oopperatalon pystyttäminen maksoi lopulta 102 miljoonaa. Lisäksi rakentamiseen kului 14 vuotta, ja siihen tarvittiin yli 100 000 rakennustyöläistä.
4. Kaupungin kuuluisin ranta on Bondi Beach
Bondi Beach on luultavasti maailman maineikkain ranta, mutta läheskään kaikki eivät tiedä sen nimeä. No, nyt et ole enää yksi heistä!
Bondilla ei ole lähes koskaan hiljaista, vaan se täyttyy uimareista, surffareista, auringonpalvojista, taiteilijoista, näyttelijöistä ja väestä, joka edustaa kaikkia etnisiä ryhmiä. Rantakansalle on tarjolla ilmaisia sähkögrillejä, eli Sydneyn kuuluisimpiin maisemiin kannattaa pakata murkinaa mukaan.
2. Sydney on yksi maailman kalleimmista kaupungeista
Australia tunnetaan maana, jonka kaupungistumisaste on korkeampi kuin missään muualla. Sydneyssä on puolestaan eniten pilvenpiirtäjiä suhteessa asukasmäärään. Mutta tiesitkö, että Sydney on myös yksi maailman kalleimmista kaupungeista?
Eräässä vuonna 2014 laaditussa raportissa tarkasteltiin 131 kaupungin hintatasoa, ja viisi kalleinta kaupunkia olivat:
Singapore
Pariisi
Oslo
Zürich
Sydney
3. Siellä on tehty vain yksi sotilasvallankaappaus, ja sen aiheutti rommi
Aussit rakastavat olutta, mutta vielä 1700-luvun lopulla alueen ykkösjuoma oli rommi. Kun Australia oli vasta siirtomaa, rommia käytettiin yleisesti maksamisen välineenä. Vuonna 1808 kuvernööri William Bligh päätti hankkiutua käytännöstä eroon, mutta rommikauppaa johtavat tahot eivät olleet asiasta samaa mieltä. He suistivat Blighin vallasta sotilasvallankaappauksessa, joka tunnetaan nykyisin rommikapinana.
5. Drop bear on vaarallinen laji
Koalakarhu on varmasti useimmille tuttu, mutta oletko koskaan kuullut drop bearista? Se on suloistakin suloisemman koalan kookkaampi serkku, jolla on suuremmat kynnet ja hampaat.
Laji oleilee yleisimmin eykalyptus- tai kumipuissa odottaen sopivaa saalista. Se saanut nimensä siitä, että se pudottautuu puusta saaliinsa päälle, jolloin kohteelta menee tavallisesti taju kankaalle. Tämän jälkeen drop bear ahnehtii saaliin suuhunsa, ja sen hyökkäys voi kohdistua myös ihmiseen. Menetelmiä hyökkäykseltä välttymiselle on lukuisia: niihin kuuluvat muun muassa itsensä päälle virtsaaminen sekä australialaisen Vegemite-levitteen sively korvien taakse, kaulalle ja kainaloihin.
Jos uskoit edellä kerrotun, mieti uudelleen! Drop beareja ei ole olemassa – ne ovat yksi monista keksityistä olennoista, joilla australialaiset pelottelevat turisteja.
Sydneyn todellisia vaaroja ovat teiden ylitykset (Australiassa ajetaan väärällä puolella katua), aurinko (UV-säteily on todella voimakasta), kuutiomeduusat (ne tappavat enemmän ihmisiä kuin hait ja krokotiilit yhteensä), merivirrat sekä se, että erehdyt lykkäämään kätesi maanrakoon, jossa elää myrkyllisiä hämähäkkejä.