Kuinka aloittaa ura digitaalisena nomadina
Olet selviytynyt yliopistosta – ylä- ja alamäistä sekä kaikesta epävarmuudesta. Nyt on aika alkaa etsiä työpaikka ja käynnistää urasi.
Jos ajatus pitkistä työmatkoista ruuhkaisissa junaisa ja toimistotyöstä kello 9-17 joka päivä ahdistaa sinua, älä huoli. Joustavien työolojen ja etätyöntekijöiden rekrytoinnin yleistyminen tarkoittaa, että työelämään astuvilla on nyt enemmän valinnanmahdollisuuksia ja joustavuutta kuin koskaan ennen.
Digitaaliset nomadit hyödyntävät tätä muutosta ja asettavat läppärinsä kauniille rannoille Costa Ricassa, tyylikkäisiin kahviloihin Pariisissa tai Kroatian historiallisissa kaupungeissa. Jatka lukemista, niin saat vinkkejä siihen, miten voit aloittaa urasi digitaalisena nomadina ja työskennellä sekä matkustaa ympäri maailmaa!
Vinkkejä uran löytämiseen
Mitä töitä voit tehdä digitaalisena nomadina?
Nyt kun työnantajat ymmärtävät, että joustavuuden tarjoaminen työntekijöille lisää tuottavuutta ja sitoutumista, on tapahtunut suuri muutos kohti sijaintiriippumatonta työtä – eli työn tekemistä mistä tahansa. Jos urasi ei ala työssä, joka vaatii henkilökohtaista vuorovaikutusta tai fyysistä läsnäoloa, on tarjolla runsaasti etätyömahdollisuuksia niin suurissa kuin pienissä yrityksissä.
Aloita haku täältä:
Käytä "etätyö" (englanniksi remote) -suodatinvaihtoehtoa millä tahansa työpaikkasivustolla tai LinkedInissä
Etätyöhön erikoistuneet työpaikkasivustot, kuten FlexJobs, remote.co ja WeWorkRemotely
Liity sosiaalisen median ryhmiin digitaalisille nomadeille, kuten "Remote Work & Jobs for Digital Nomads" tai "Digital Nomad Jobs"
Jos olet jo työsuhteessa, keskustele pomosi kanssa etätyömahdollisuudesta
Vaihtoehtoisesti, jos sinulla on kysyttyjä taitoja, kuten sisällön luominen, digitaalinen markkinointi ja hakukoneoptimointi, virtuaalinen avustaminen, sosiaalisen median markkinointi, kirjoittaminen tai UX- ja verkkosuunnittelu, voit ehkä löytää omia asiakkaita ja työskennellä itsenäisenä freelancerina ja määrätä omat työaikasi.
Huomioitavaa
Etkö ole varma, onko elämä digitaalisena nomadina sinua varten? Tässä on muutamia asioita, jotka kannattaa pitää mielessä.
Persoonallisuus
Kekseliäisyys, oma-aloitteisuus, avoimuus ja optimismi ovat keskeisiä luonteenpiirteitä menestyvillä diginomadeilla. Kekseliäisyys auttaa sinua ottamaan kaiken irti eri tilanteista ja ratkaisemaan matkan varrella eteen tulevia ongelmia. Oma-aloitteisuus puolestaan pitää sinut aikataulussa, kun huolehdit määräajoista tai etsit uusia asiakkaita. Avoimuus ja optimismi auttavat sinua rakentamaan uusia suhteita sekä sopeutumaan uuteen elämään tien päällä.
Aikavyöhykkeet
Aikavyöhykkeiden hallinta on väistämätön haaste digitaalisen nomadin elämäntavassa. On todennäköistä, että kollegat tai asiakkaat eivät aina ole samalla aikavyöhykkeellä, joten kompromissit tulevat tarpeeseen. Ulkomailla asuminen voi tuoda mukanaan aikaisia aamutapaamisia tai myöhäisiä iltapresentaatioita. Tämä kannattaa huomioida asuin- ja työskentelypaikkaa valitessa – hostelli ei ehkä ole ihanteellinen, mutta yksityinen Airbnb- tai hotellihuone tarjoaa enemmän yksityisyyttä työskentelyyn.
Palkka
Palkkasi voi vaihdella paljon sen mukaan, kuinka paljon työskentelet ja millaista työtä teet. Yhden tutkimuksen mukaan vain 30 prosenttia digitaalisista nomadeista ansaitsee saman verran kuin perinteisessä 9–17-työssään. Se voi johtua siitä, että he käyttävät tien päällä vähemmän aikaa työhön ja enemmän aikaa uusiin paikkoihin tutustumiseen. Freelancerina tulosi voivat myös vaihdella merkittävästi kuukausittain, joten on tärkeää laatia budjetti, selvittää verovelvollisuudet ja hankkia digitaalisen nomadin matkavakuutus. Pidä aina jonkin verran rahaa säästössä siltä varalta, että menetät työsi tai tärkeän asiakkaan ollessasi matkalla.
Elinkustannukset
Elinkustannukset vaihtelevat suuresti sen mukaan, missä maassa aiot asua. Aasiassa, Itä-Euroopassa ja Etelä-Amerikassa asuminen on usein edullisempaa, kun taas Länsi-Euroopassa, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa elinkustannukset ovat huomattavasti korkeammat. Samoin hostellien jaetut asuntolat ovat usein selvästi edullisempia kuin Airbnb-majoitukset. Lopulta kustannukset riippuvat palkasta, elämäntyylistä ja kokonaisbudjetista. Tämä elinkustannustaulukko auttaa hahmottamaan, mitä asuminen eri puolilla maailmaa keskimäärin maksaa.
Viisumit
Viisumisäännöt vaihtelevat huomattavasti sen mukaan, mihin maahan olet muuttamassa ja minkä maan kansalainen olet. Tee siis perusteellinen taustatyö välttääksesi viisumiongelmat. Kiinnitä myös huomiota maihin, jotka tarjoavat erityisiä diginomadiviisumeja, kuten Kroatia, Antigua ja Barbuda, Viro, Malta ja Meksiko. Näin vältyt sekaannuksilta ja voit liittyä samalla laajaan digitaalisten nomadien yhteisöön, josta voi löytyä uusia ystäviä.
Taidot, joita diginomadina tarvitset
Organisointitaidot
Etätyöskentely tarkoittaa usein tasapainottelua hauskojen aktiviteettien ja työvelvoitteiden välillä. Saatat kokea tilanteita, joissa rantapäivä houkuttelee, mutta deadline kolkuttaa, tai kokouksesi menee päällekkäin unelmamatkan kanssa, johon ystäväsi haluavat sinut mukaan. Tällöin organisointitaitosi joutuvat kovalle koetukselle. Digitaaliset sovellukset, kuten Trello projektinhallintaan, Slack pikaviestintään, Zoom virtuaalikokouksiin, Calendly tapaamisten varaamiseen eri aikavyöhykkeiden välillä ja digitaalinen kalenteri auttavat pitämään asiat järjestyksessä. Jotkut pitävät kiinni tiukoista rutiineista pysyäkseen aikataulussa, kun taas toiset tekevät paremmin, kun säilyttävät joustavuuden ja hyväksyvät sen, että yöt voivat venyä myöhäisiksi ja aamut alkaa aikaisin.
Riippumatta siitä, minkä strategian valitset, muista aina, että työsi on etusijalla – muuten saatat jäädä hyvin nopeasti ilman palkkaa!
Kulttuurien tuntemus
Jos teet etätöitä, kollegasi tai asiakkaasi saattavat olla eri puolilla maailmaa. Tällöin kulttuuritietoisuuden kehittäminen on elintärkeää, jotta yhteistyö sujuu mutkattomasti. Eri kulttuureissa on erilaisia odotuksia muun muassa täsmällisyyden, viestinnän, johtamisen ja ihmissuhteiden suhteen.
Jos haluat syventää tietämystäsi, voit lukea kirjan The Culture Map tai osallistua kurssille, joka auttaa sinua kehittämään kulttuuritietoisuuttasi.
Viestintätaidot
Ilman toimistoympäristön kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta voi olla haastavampaa kommunikoida ja luoda yhteyksiä kollegoihin tai asiakkaisiin. Siksi on tärkeää kehittää sekä kirjallisia että suullisia viestintätaitoja, jotta vältyt väärinkäsityksiltä.
Jos joku asiakkaistasi puhuu muuta kuin äidinkieltäsi, voi olla hyvä idea kehittää kielitaitoasi, jotta viestintä sujuisi paremmin.
Digitaalisen nomadin ura on erinomainen tapa ansaita elantoa ja matkustaa ympäri maailmaa. Se kehittää viestintä- ja organisointitaitojasi sekä syventää ymmärrystäsi ja hyväksyntääsi eri kulttuureja kohtaan, jotka ovat kaikki tärkeitä ominaisuuksia, joita työnantajat arvostavat. Ja jos homma ei suju, voit aina palata kotiin. Mitä siinä on menetettävää?