EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Jalkapallo vs. amerikkalainen jalkapallo: 10 suurinta eroa

Jalkapallo vs. amerikkalainen jalkapallo: 10 suurinta eroa

Football? American football? Soccer? Näillä urheilulajeilla saattaa olla sama nimi monissa maissa, mutta niiden välillä ei ole juurikaan muita yhtäläisyyksiä. Useimmat ihmiset ympäri maailmaa tuntevat lajin yksinkertaisesti nimellä 'football' eli 'jalkapallo', mutta Yhdysvalloissa (ja Irlannissa) sitä kutsutaan sanalla 'soccer'. Yhdysvalloissa on kuitenkin myös oma versionsa jalkapallosta, jota kutsutaan 'amerikkalaiseksi jalkapalloksi'.

Oletko hämmentynyt? Me olemme täällä vastaamassa sinulle.

Tässä on aloittelijan opas jalkapallon ja amerikkalaisen jalkapallon tärkeimpiin eroihin. Sen avulla saat riittävästi tietoa, jotta voit keskustella molemmista urheilulajeista samalla, kun tutustut uusiin kulttuureihin ulkomailla.

1. Jalka

Okei, aloitetaanpa alusta.

”Jalkapallo” on saanut nimensä siitä, että jalkapallossa on käytettävä jalkoja. Tähän asti kaikki on selkeää.

Amerikkalainen jalkapallo ei sen sijaan perustu juurikaan jalkojen käyttöön, vaan se keskittyy lähinnä pallon heittämiseen ja kuljettamiseen kentällä.

Miksi sitä kutsutaan amerikkalaiseksi jalkapalloksi eikä ”heittopalloksi”? Kukaan ei tiedä sitä varmasti, mutta yksi mahdollinen syy on se, että nimi ei oikeastaan viittaa jalkaan, vaan amerikkalaiseen mittajärjestelmään, jossa mitataan jalat ja tuumat. Koska pallo on noin yhden jalan (noin 30 cm) pituinen, se otettiin nimeen mukaan. Eikö siinä ole jotain järkeä?

2. Pallo

Jalkapallot ovat yksinkertaisia, pyöreitä ja ihanteellisia potkaistaviksi.

Amerikkalaiset jalkapallot ovat enemmänkin suipon kananmunan muotoisia (tai 'pitkänomaisia ellipsoideja', jos haluat käyttää hienompaa termiä), ja toisella puolella on suuret ompeleet, jotka parantavat otetta heitettäessä. Niitä kutsutaan joskus myös 'sianahoiksi', ilmeisesti siksi, että ne alun perin valmistettiin sian nahasta (onneksi se on sittemmin muuttunut).

3. Kenttä

Amerikkalaiset jalkapallokentät ovat lähes täsmälleen samanlaisia kuin ne, joita olet nähnyt amerikkalaisissa lukioelokuvissa. Kentät on merkitty kymmenen jaardin (yhdeksän metrin) välein, ja molemmissa päissä on ”end zone” eli maalialue sekä kaksi pystytolppaa.

Jalkapallokenttä on vieläkin yksinkertaisempi, sillä siinä on kaksi keskiviivan kohdalla olevaa puoliympyrää ja 'laatikko' 18 metrin päässä maalista. Tämä alue osoittaa, missä maalivahti – ainoa pelaaja, joka saa käyttää käsiään – saa käsitellä palloa

Molemmat kentät ovat noin 100 metriä pitkiä, mutta jalkapallokentät ovat paljon leveämpiä kuin amerikkalaisen jalkapallon kentät.

4. Tavoite

Jalkapallo on yleensä yksinkertaista. Teet maalin potkaisemalla pallon verkkoon. Jos teet enemmän maaleja kuin vastustaja, voitat pelin.

Amerikkalaisessa jalkapallossa tavoitteena on 'touchdown' – taklausten välttäminen ja pallon vieminen vastustajan maalialueelle. Touchdownista saa aluksi 6 pistettä, ja sen jälkeen voi ansaita lisäpisteen potkaisemalla pallon onnistuneesti tolppien välistä.

Merkittävä ero lajien välillä on se, että jalkapallo-ottelut päättyvät usein tasapeliin ja joskus jopa ilman maaleja. Amerikkalaisessa jalkapallossa puolestaan nähdään yleensä runsaasti pisteitä, ja ottelut harvoin päättyvät tasatilanteeseen varsinaisen peliajan päättyessä. Jos peli on kuitenkin tasan, siirrytään jatkoajalle, jossa ensimmäisenä pisteen tehnyt joukkue voittaa.

5. Vauhti

Vaikka amerikkalaisessa jalkapallossa tehdään yleensä enemmän pisteitä, pelin eteneminen on kuitenkin hitaampaa.

Jalkapallossa pelataan kaksi vapaasti etenevää 45 minuutin puoliaikaa, kun taas amerikkalainen jalkapallo koostuu neljästä 15 minuutin jaksosta. Amerikkalaisen jalkapallon neljännekset voivat kuitenkin venyä, sillä pelikello pysäytetään usein, kun palloa kuljettanut pelaaja taklataan maahan.

Tämän vuoksi amerikkalaisessa jalkapallossa peli pysähtyy ja käynnistyy jatkuvasti uudelleen. Pelin monimutkaisuus voi muodostaa ensikertalaisille kynnyksen, mutta se on kynnys, jonka ylittäminen kannattaa!

6. Pelaajat

Molemmissa urheilulajeissa kentällä on aina 11 pelaajaa joukkuetta kohden.

Jalkapallossa samat 11 pelaajaa pelaavat koko ottelun ajan, muutama vaihtopelaaja mukaan luettuna. Samaan aikaan amerikkalaisen jalkapallon joukkueet vaihtavat pelaajiaan jatkuvasti sen mukaan, onko joukkue hyökkäämässä vai puolustamassa.

Esimerkiksi amerikkalaisessa jalkapallossa pelinrakentaja on keskeinen osa hyökkäystä. Pelinrakentaja pelaa, kun joukkueella on pallo hallussaan, mutta istuu sivurajalla, kun pallo on vastustajalla. Tämä tarkoittaa sitä, että yhden pelin aikana joukkueessa voi olla jopa noin 45 pelaajaa.

7. Lempinimet

Detroit Lions, Seattle Seahawks, Chicago Bears - kaikilla amerikkalaisilla jalkapallojoukkueilla on hauskat viralliset lempinimet.

Jalkapallojoukkueillakin on lempinimiä, mutta ne ovat epävirallisia. Petoeläinten tai pelottavien vihollisten sijaan jalkapallossa lempinimet viittaavat usein yksinkertaisesti ja melko epäoriginaalisesti kyseisen joukkueen paidan väriin. Real Madrid on ”Los Blancos” (valkoiset), Chelsea ”The Blues”, Liverpool ”The Reds” jne.

Jalkapallossa on myös joukko melko sattumanvaraisia lempinimiä, jotka saattavat vaikuttaa irrallisilta, mutta liittyvät usein joukkueen historiaan. Esimerkkejä tällaisista nimistä ovat ’The Toffees’, ’The Terriers’ ja ’The Cherries’.

Kohtaaminen ”Terriereitä” vastaan ei ehkä kuulosta kaikkein pelottavimmalta asialta, mutta ehkä se on osa strategiaa.

8. Liiga(t)

Samat 32 joukkuetta kilpailevat vuodesta toiseen amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa. Voittipa joukkueesi sitten himoitun Super Bowl -pokaalin tai hävisikö se jokaisen pelin 50-0, pelaat samoja joukkueita vastaan samasta palkinnosta jälleen ensi kaudella.

Jalkapallossa joukkueita on huomattavasti enemmän, ja liigat on jaettu eri divisiooniin. Divisioonansa kärkeen sijoittuneet joukkueet nousevat ylempään divisioonaan kohtaamaan kovempia vastustajia. Sen sijaan häntäpäähän jääneet joukkueet putoavat ’luukusta’ alempaan liigaan.

Voisit jopa (teoriassa) perustaa oman joukkueen ystävien kanssa ja lopulta pelata Barcelonan tai Bayern Münchenin kaltaisia joukkueita vastaan - kokeilemisen arvoista, eikö?

9. Siirtyminen

Amerikkalaisista jalkapallojoukkueista käytetään myös termiä 'franchises' (franchising-yritykset). Tällaisina ne ovat oikeutettuja siirtymään ja muuttamaan toiseen kaupunkiin silloin tällöin.

Las Vegas Raiders oli aikoinaan Oakland Raiders, Los Angeles Chargers oli aiemmin San Diego Chargers ja LA Rams oli St Louis Rams, ennen kuin se muutti mielensä ja palasi takaisin Los Angelesiin.

Tämä on täysin ennenkuulumatonta jalkapallossa, jossa joukkueet pysyvät samassa paikassa, hyvässä ja pahassa.

10. Katsojat

On itsestään selvää, että sekä jalkapallo että amerikkalainen jalkapallo nauttivat suurta suosiota. Kun kuitenkin huomioimme jalkapallon vahvan maailmanlaajuisen läsnäolon verrattuna amerikkalaisen jalkapallon enemmän kansalliseen luonteeseen, on ymmärrettävää, että näiden kahden lajin katsojaluvut poikkeavat merkittävästi toisistaan.

Esimerkiksi vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen loppuottelua Argentiinan ja Ranskan välillä seurasi huikeat 1,5 miljardia ihmistä - lähes viidennes maailman väestöstä.

Vaikka amerikkalaisella jalkapallolla on suuri fanikunta, viimeisimmän Super Bowlin huippukatsojamäärä, noin 115 miljoonaa, oli lähes 13 kertaa vähemmän kuin vastaavissa jalkapallo-otteluissa.

Huolimatta erilaisuuksistaan, sekä jalkapallolla että amerikkalaisella jalkapallolla on omat elävät kulttuurinsa ja perinteensä, joihin on hyvä tutustua. Toivottavasti tämä opas auttaa sinua omaksumaan perusasiat, kun tutustut uuteen urheilulajiin ulkomailla.

Tutustu uuteen kulttuuriin ulkomailla.Tutki lisää
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Lähde näkemään maailmaa ja opi kieltä ulkomailla!

Tutustu tarkemmin