7 tv-sarjaa, joista voit omaksua brittiläistä huumorintajua
Brittiläistä huumorintajua leimaavat sutkautukset, jotka ovat yhtä kuivia kuin suu sipsien jälkeen. Ja kukapa ei tahtoisi syyn täydeltä sipsejä? Tässä siis lyhyt johdatus siihen, mitä brittihuumori pitää sisällään, sekä valitsemamme sarjat, jotka sopivat mainiosti ääntämyksen hiomiseen sekä oman hauskuustason kohottamiseen.
Eli, mitä brittiläinen huumori oikeastaan tarkoittaa?
Ensimmäinen tunnuspiirre on aimo annos ironiaa ja sarkasmia, jotka kohdistetaan tavallisesti elämän yleiseen hupsuuteen. Näiden havaitseminen voi olla vaikeaa, koska ironiset ja sarkastiset kommentit lausutaan yleensä naama peruslukemilla – kannattaa siis olla tarkkana! Tässä muutama esimerkki siitä, mitä saattaa olla luvassa:
“Kiitos, että kailotit niin äänekkäästi puhelimeen, kun olimme junassa.”
“Minusta on ihana katsella, kun kaivat nenääsi.”
“On aivan mahtavaa, kun ihmiset kiilaavat jonossa.”
Toinen brittihuumorin tunnusmerkki on omalla kustannuksella pilailu. Koska me britit olemme tietyllä tapaa vaatimatonta väkeä, rakastamme itsemme mollaamista. Teemme niin, jotta kiusallisista hetkistä tulisi vähemmän kiusallisia, jotta muut tuntisivat olonsa hieman mukavammaksi, tai ihan vain siksi, että emme pidä leveilemisestä.
Kolmas ja viimeinen seikka, joka luonnehtii brittiläistä huumoria, ovat lievät loukkaukset. Jos britti tuntee olonsa aidosti kotoisaksi jonkun seurassa, omalla kustannuksella pilailu kääntyy päälaelleen ja piikkejä aletaankin heitellä vastapuolelle.
Kunhan kyse ei ole todellisesta ilkeilystä, jonka tarkoituksena on saada sinut pahalle mielelle (ja tuskin on, koska meillä ei ole aikaa moiseen), voit olla oikein tyytyväinen itseesi, mikäli uusi brittikaveri heittää vitsin tupsulakistasi tai raidallisista sukistasi. Hyväntahtoista pilkantekoa kutsutaan nimellä banter, ja sitä on harrastettu ainakin muutama vuosisata – tiedämme nimittäin, että Shakespeare rakasti nasevia loukkauksia.
Jos tahdot tutustua brittihuumoriin tarkemmin, katso täältä aloittelijan opas aiheesta!
Nyt kun saimme selvitettyä, mitä brittihuumori on, voimmekin listata sarjat, joiden avulla voit opetella sen hallitsemista.
1. After Life
Jos et ole Ricky Gervaisin fani, tämä ei todennäköisesti ole suosikkisi. Sarja perustuu asetelmaan, jossa päähenkilö yrittää toipua vaimonsa menettämisestä. Hänellä on todella kyyninen asenne elämään, ja toipumisprosessin kuluessa hän tulee loukanneeksi käytännössä kaikkia.
After Life ei välttämättä sovi jokaisen makuun, mutta se tarjoaa hyvän katsauksen brittihuumorin ironiseen ja mustaan puoleen.
2. Sex Education
Tämä sarja on suorastaan nerokas: siinä on vaikka millä mitalla hervottomia sutkautuksia (”wash yo’ hands, you detty pig!”), ja hahmot ovat mahtavan tervehenkisiä.
Lisäksi Sex Education on siitä omituinen, että sitä katsellessa ei oikein tiedä, onko kyseessä brittiläinen vai amerikkalainen sarja. Kaikilla on esimerkiksi englantilainen aksentti, mutta hahmot käyvät amerikkalaistyylistä koulua ja pojat käyttävät baseball-takkeja.
3. Konttori (The Office)
Tämä on todellinen kulttiklassikko ja brittitelevision ikoni. Sarja sijoittuu todella pitkäveteiseen brittikonttoriin, jonka kaikki hahmot ovat täydellisen noloja ja sanovat ja tekevät todella typeriä asioita.
Konttorin pomo David Brent tunnetaan joka kodissa, ja sarja teki Ricky Gervaisista ja David Merchantista todellisia tähtikoomikoita Britanniassa.
4. Dracula
Tämä ei ole aivan perinteinen sarja, sillä Dracula koostuu vain kolmesta osasta. Se kertoo Bram Stokerin ikonisesta pahiksesta, mutta lähestyy aihetta tuoreesta kulmasta.
Jos tykkäät goottilaisesta kauhusta etkä pahastu siitä, että muutamissa kohtauksissa on verta ja suolenpätkiä, tämä saattaa olla juuri sinulle mieluisa sarja. Lisäksi päähahmo viljelee hienostunutta brittiaksenttia, eli saat katselun lomassa erinomaisia ääntämysvinkkejä.
Dracula on myös hieman hölmö ja camp-tyylinen. Varaudu siis siihen, että mukana on muutamia kiusallisella tavalla hauskoja vitsejä. Esimerkiksi tällaisia: ”You are what you eat!” ja ”I am undead, not unreasonable!”
5. Derry Girls (irlantilainen)
En ole itse asiassa katsonut tätä, mutta olen kuullut sarjasta paljon kehuja. (Ja jotta asia ei jäisi epäselväksi, tähdennetään vielä, että sarja on irlantilaista tuotantoa). Erään arvostelun perusteella Derry Girls on ”naulan kantaan osuva kuvaus teini-ikäisistä tytöistä”, ja se on kuulemma hulvattoman hauska – huolimatta siitä, että tapahtumat sijoittuvat 1990-luvun Pohjois-Irlantiin, jossa elettiin keskellä levottomuuksia.
Sarjan hauskuus perustuu teinihahmojen ja heidän vanhempiensa väliseen kommunikaatioon. Tämä johtuu etenkin siitä, että vanhemmat ovat usein niitä, joiden käytös on kaikista teinimäisintä – mikä on hykerryttävän ironista.
6. IT-porukka (The IT Crowd)
Tämä ei ole täysin omaan makuuni, mutta otin sarjan silti mukaan listalle, koska osa työkavereistani on hurahtanut siihen aivan täysin. IT-porukan hahmot ovat kuulemma hieman älyttömiä ja heidän huumorinsa on kuivaa ja purevaa, mutta he ovat ”aivan ihania”.
7. Norsemen
Myös tämä jakaa mielipiteitä, eikä sarja ole tarkalleen ottaen edes brittiläinen, vaan norjalainen. Se kuvattiin kuitenkin kokonaisuudessaan sekä norjaksi että englanniksi.
Norsemen tekee pilaa viikinkikulttuurista ja sen absurdiudesta. Sarjan hahmot ovat todella kiusallisia, ja heidän vuorovaikutuksensa on varsin kummallista. Tämä tuo jollakin tapaa mieleen Monty Pythonin huumorin – eikä englantilainen sanoisi tätä kovin kevyin perustein (Monty on Britanniassa suuri klassikko). Varaudu kuitenkin siihen, että sarja on hieman karkea.