Viisi ilmaista podcastia saksan opiskeluun
Haaveilet, että osaisit käydä täydellisen sujuvia saksankielisiä keskusteluja, mutta päämäärä kielen oppimisesta jää äkkiä muiden kiireiden ja velvoitteiden varjoon. Kun vierasta kieltä ei joudu käyttämään joka päivä, sujuva osaaminen tuntuu saavuttamattomalta tavoitteelta. Miten oppimisprosessiin saisi siis lisäkierroksia niin, että kaukaiselta haaveelta kuulostavasta sulavasta kielitaidosta tulisi todellisuutta? Saksankielisiä podcasteja kuuntelemalla!
Hyödynnä hukkahetket ja täytä korvasi saksankielisellä jutustelulla. Kuuntele kieltä päivittäin aina, kun pystyt – esimerkiksi junassa matkatessa tai kahvia siemaillessa. Jokaisella on aikaa laittaa hetkittäin kuulokkeet korville riippumatta siitä, mitä omaan arkipäivään kuuluu. Listasimme viisi saksan opiskeluun tarkoitettua podcastia, joilla pääset alkuun.
1. Coffee Break German
Tämä podcast on yhtä valmis paketti kuin take away -kahvi. Coffee Break German sopii kaiken tasoisille kielen oppijoille, ja se tarjoaa näppäriä, kahvitauon mittaisia oppitunteja niille, joiden elämä on kiireistä. (Kun sarjassa etenee pidemmälle, kahvitauon mittaan taidetaan kuitenkin laskea myös kahvipapujen jauhamiseen, kahvin suodattamiseen ja verkkaiseen sokerin liuotteluun kuluva aika.)
Coffee Break Germanissa on uutta se, ettei kielen opiskelu tunnu koskaan yksinäiseltä urakalta. Rinnallasi kieltä opettelee podcastin skotlantilainen juontaja Mark, joka työstää joka jaksossa kielitaitoaan saksanopettajan johdolla. Virheitä tapahtuu ja niistä opitaan – ja teette matkan yhdessä, aina alun Guten Tagista kieliopin hienosäätöön ja kulttuurin erityispiirteisiin asti.
Jos tahdot uppoutua Saksan kulttuuriin toden teolla, voit ryhtyä harrastamaan podcastin kuuntelun ohella myös saksalaista ”Kaffee und Kuchen” (kahvia ja kakkua) -perinnettä. Herkkutuokion aikana on mukava kuunnella itse podcastia – ja jos kaipaat isompaa palaa purtavaksi, voit ottaa työn alle myös muut Coffee Break -podcastit, joissa opetellaan espanjaa, ranskaa, italiaa, kiinaa, ruotsia ja englantia.
2. Easy German
Easy German -podcastin filosofiana on oppia kieltä oikeilta ihmisiltä ja luonnollisista keskusteluista. Se sai alkusysäyksensä vuonna 2015, kun podcastin luoja Janusz kuvasi videon, jossa hän tervehti Münsterin kaduilla kulkevaa väkeä. Video oli lahja kahdelle vietnamilaiselle opiskelijalle, ja sen oli tarkoitus auttaa heitä saksan opiskelussa. Kun Janusz latasi videon Youtubeen vuotta myöhemmin, hänellä ei ollut aavistustakaan, kuinka räjähdysmäistä suosiota kanava saisi.
Tänä päivänä Easy German -kanavan tukena on myös useita muita projekteja, kuten kielen opiskeluun tarkoitettu Seedlang-sovellus, vasta-alkajille suunnattu Super Easy German -kanava sekä tekijöiden ylläpitämä podcast.
Viikoittaisissa videoissa juontajat Janusz ja Cari suuntaavat saksalaisten kaupunkien kaduille ja käyvät keskusteluja tuntemattomien kanssa, jotta seuraajat pääsevät oppimaan kieltä natiivipuhujilta. He kysyvät ihmisiltä kaikennäköistä, aina simppeleistä small talk -kysymyksistä suuriin eksistentiaalisiin arvoituksiin asti. Joku kadunkulkija saa siis kertoa, mitä söi kyseisenä päivänä aamiaiseksi, ja toiselta tiedustellaan, mikä on elämän tarkoitus.
Pyrkimys ajatuksia herättävään mutta silti ymmärrettävään sisältöön ohjaa myös viikoittaista podcastia. Siinä käsitellään faneilta saatuja kysymyksiä sekä keskustellaan monenlaisista kulttuuriin ja elämään liittyvistä aiheista – oikeastaan mistä tahansa, mikä juontajia sattuu huvittamaan. Keskustelut käydään selkeällä saksan kielellä, ja podcast on täydellinen tapa oppia tien päällä.
3. Deutsch – warum nicht?
Tämä Deutsche Wellen ja Goethe-Institutin luoma podcast on suunniteltu siten, että se auttaa etenemään eurooppalaisen viitekehyksen standardoimalta kielitasolta toiselle.
Deutsch – warum nicht? johdattaa kuuntelijansa tasolta A0 tasolle B1 neljällä podcast-sarjalla, joissa opiskellaan saksaa fiktionaalisen Andreas-hahmon mukana: hän on toimittajaopiskelija, joka ottaa vastaan työn hotellin ovimiehenä. Podcastin pariksi on luotu kielioppiharjoituksia, käännöksiä, sanalistoja ja jopa oppikirja, jonka avulla voi tarkistaa kielen sääntöjä ja testata omaa osaamista.
4. News in Slow German
Tämän nimessä saattaa olla sana slow, mutta podcast koostuu oikein tervetulleista, kompakteista kielen oppitunneista. Jaksot vievät yhtä vähän aikaa kun keksin dippailu kuppiin iltapäivän kahvitauolla, eli ei ole mitään syytä, miksei tätä voisi kuunnella säännöllisesti.
News in Slow German kertoo, mitä maailman tapahtumista täytyy tällä hetkellä tietää, ja tekee sen tahdilla, jota ei ole vaikea seurata. Kartuta sanavarastoasi podcastin lyhyillä jaksoilla, ja katso kerran kuussa uutisia normaalilla nopeudella ja tarkista, kuinka paljon kielitaitosi on kehittynyt.
5. Slow German mit Annik Rubens
Myös tämä podcast on tahdiltaan hitaampi, mutta tekee oppimisesta yllättävän nopeaa. Saksalainen some-ekspertti Annik Rubens, joka työskentelee Saksan kansallisessa yleisradioyhtiössä Bayerischen Rundfunkissa, laittoi podcastinsa alulle vuonna 2005. Hän ei väitä olevansa pätevä saksan opettaja, mutta Annikin ystävällinen tapa tukea kielen opiskelijoita on nostanut podcastin valtavaan suosioon.
Slow German mit Annik Rubensin jaksot on jaettu teemoihin – sellaisiin kuin ”ruoka ja juoma”, ”taide ja kulttuuri” ja ”kestävä kehitys ja ilmastonmuutos” – ja se tarjoaa simppelin tavan kehittää omaa sanavarastoa erilaisissa tärkeissä aihepiireissä.