(Toiset) 10 Netflix-sarjaa englannin opiskeluun
En tiedä, oletko samaa mieltä, mutta minusta kielten opiskelu on parhaimmillaan silloin, kun se vaatii mahdollisimman vähän fyysistä ponnistelua. Olen siis erinomaisen tyytyväinen, jos voin kehittää ymmärrystäni kieliopista tai sanojen oikeaoppimisesta ääntämyksestä sohvalla lojuen. Suosikkimenetelmäni kielten harjoitteluun? Netflix, totta kai. Jos sinulla on hakusessa koukuttava sarja tai pari – tai kymmenen – joihin uppoutua, olet tullut juuri oikeaan paikkaan. (Katso myös ensimmäinen listaukseni aiheesta!)
Tilaa siis pizza, laita puhelin äänettömälle ja valmistaudu oppimaan englantia mukavimmalla mahdollisella tavalla.
1. Iron Fist
Iron Fistin ensimmäinen tuotantokausi jakoi mielipiteitä, mutta toinen on osoittautunut huomattavasti menestyksekkäämmäksi. Pääsemme jälleen seuraamaan suosikkiamme Colleen Wingiä, ja loppuhuipennuksessa on suuri juonenkäänne, joka enteilee erinomaista kolmoskautta. Synkkää englantia jaksosta toiseen.
2. Mindhunter
Psykologisten rikosdraamojen fanit ihastuvat tähän vaikuttavaan sarjaan, joka sijoittuu 1970-luvun lopun Amerikkaan. Mindhunterissa kaksi FBI-agenttia yrittää päästä selville sarjamurhaajien ajatuksenjuoksusta haastattelemalla rikollisia, jotka ovat jo telkien takana. Mutta kuka itse asiassa pääsee kenen pään sisälle?
3. Riverdale
Synkät versiot tunnetuista tarinoista ovat kovassa huudossa (hei vaan, DC:n supersankarit), ja Riverdale tarjoilee kaksi kautta ylidramaattisia teinimysteereitä sohvakansan viihdykkeeksi. Kyllä, sarjan näyttelijät voisivat yhtä lailla tienata elantonsa malleina, eivätkä he täysin vakuuta lukioikäisten hahmojen rooleissa, koska ovat selvästi kahdenkympin puolivälin paikkeilla. Sarjan kieltä on kuitenkin helppo seurata, ja sitä katsovat käytännössä kaikki.
4. GLOW
1980-luvulla Yhdysvalloissa esitettiin hittisarjaa nimeltä The Gorgeous Ladies of Wrestling (G.L.O.W). Se käsitteli naispuolisia ammattipainijoita. Tämän päivän versiossa kerrotaan kuvitteellinen tarina siitä, kuinka kyseinen sarja syntyi, ja paneudutaan sekä panijoiden henkilökohtaiseen elämään että heidän ammattiuraansa. Mikä parasta, GLOW:n englanti on hauskaa ja helposti seurattavaa.
5. The Good Place
Hyvän mielen tilannekomedioiden ystävät, kerääntykää koolle! Monitaituri Kristen Bell ja brittiläinen näyttelijä-juontaja Jameela Jamil tähdittävät tätä hauskaa kertomusta neljästä tyypistä, jotka kuolevat ja heräävät Taivaassa, mutta tietävät joutuneensa väärään paikkaan, sillä he ovat olleet eläessään kauheita ihmisiä. Hilpeys on taattu. Älä lopeta The Good Placen seuraamista ennen ykköskauden loppua – en voi sanoa, miksi, mutta tee vain niin kuin sanon.
6. Black Mirror
Pelottaako sinua, mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Siinä tapauksessa kannattaa ehkä skipata tämä. Black Mirror on antologia, eli jokaisella jaksolla on omat hahmonsa, lähtöasetelmansa ja tapahtumapaikkansa – voit siis katsoa koko sarjan kerralla tai säästellä jaksoja pitkällekin aikavälille. Kaikki tarinat perustuvat sille, kuinka teknologia voisi tehdä elämästä parempaa, mutta useimmat niistä päättyvät karmivalla tavalla. Et enää koskaan suhtaudu älypuhelimeesi niin kuin ennen. Sarja on brittiläis-amerikkalainen yhteistuotanto, eli jaksojen näyttelijäkaartissa on usein väkeä kummaltakin puolelta Atlanttia. Pääset siis kuulemaan kahta aksenttia rinnakkain.
7. Disenchantment
Tämä animoitu komediasarja on syntynyt samasta kynästä kuin Simpsonit. Disenchantmentin tarina sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa kapinallinen prinsessa Bean pakenee järjestetystä vihkiäisseremoniasta ja lähtee suureen maailmaan etsimään itseään. Sarjan englantia on helppo seurata, ja se tarjoilee helppoa katsottavaa, joka ei vaadi erityisen paljon aivotoimintaa. (Paitsi jos englantisi on todella heikko, jolloin joudut ehkä pinnistelemään paljonkin. Mutta hei, oppiminen on hauskaa!)
8. The Innocents
Tyylikkäät brittiläis-skandinavialaiset trillerit ovat aina vaikuttavia, ja tämä on vielä tavallistakin parempi, sillä mukana on yliluonnollisia voimia. June ja Harry ovat nuoria karkulaisia, joiden menneisyys seuraa heitä ensin Lontooseen ja sitten Norjaan. Junessa on jotain erityislaatuista – mutta jätän tämän tähän, etten paljasta liikaa. Jos oppisit mieluusti brittiaksentilla puhuttua englantia ja rakastat sarjoja, joissa on yliluonnollisia tapahtumia, The Innocents on sinun heiniäsi.
9. Sillä silmällä (Queer Eye)
Jos olet samanlainen vanhus kuin minä, muistat ehkä tämän muodonmuutosohjelman alkuperäisversion 2000-luvulta – jos et ole, nyt on aika päästä kärryille. Sillä silmällä -sarjassa viisi homoa alansa ammattilaista muuttaa tavallisten ihmisten elämiä Amerikassa antamalla asiantuntijaneuvoja pukeutumisesta, terveydestä, liikunnasta, designista ja onnellisuudesta. Opi englantia tyylillä ja valmistaudu hyvän mielen katselukokemukseen, joka tarjoillaan mukavan simppelillä kielellä.
10. BoJack Horseman
Heti alkuun varoituksen sana: jos pahastut helposti, tämä animaatiokomedia ei sovi sinulle. BoJack on tilannekomedianäyttelijä (sekä puoliksi ihminen ja puoliksi hevonen), joka on menettänyt asemansa viihdemaailmassa ja tahtoo takaisin kuuluisuuden huipulle. Avuksi otetaan ex-tyttöystävä/agentti, joka on puoliksi ihminen ja puoliksi kissa. Kuulostaa aivan mielipuoliselta, mutta BoJack Horseman on yllättävän viihdyttävä. Älä vain omaksu sarjassa kuultavia kirosanoja.
Bonussarja, jos opiskelet saksaa: Dark
Jos pidät Stranger Thingsin tapaisista mutkikkaista, yliluonnollisista tarinoista, ja tavoitteenasi on oppia saksaa, Dark on juuri sinulle. Pikkukaupungissa havaitaan jotain karmivaa ja mystistä paikallisen ydinvoimalan alla, ja asiat menevät todella (siis todella) sekaisin. Sanasto ovat ajoittain hieman monimutkaista, mutta mitä muuta saksalta voi odottaakaan.