Matkaile kuin ammattilainen: pakkausvinkit erilaisille reissuille
Kuulostaako tutulta: takana on uuvuttava matka, ja perille päästyäsi avaat laukkusi vain huomataksesi, että jotakin tuiki tärkeää jäi sittenkin kotieteiseen. Lue nämä pakkausvinkit, etkä enää koskaan löydä itseäsi tilanteesta, jossa joudut liikkumaan koko viikonlopun samoissa alusvaatteissa tai uskottelemaan itsellesi, että purukumi ajaa saman asian kuin hammasharja. Neuvojemme jälkeen osaat koota tarvittavat matkatavarat kuin ammattilainen, kaikenlaisille reissuille.
Parin päivän kaupunkiloma
Pienehkö laukku riittää, kunhan et heittele tavaroitasi sinne miten sattuu. Jos matkaasi sisältyy liikkumista julkisilla liikennevälineillä, pakkaa alusvaatteet vetoketjun taakse omaan taskuunsa (tai erilliseen pieneen kassiin), jotta vältät nolot tilanteet matkalippua laukusta penkoessasi. Valitse reissuun kaksi paria kenkiä: mukavat tennarit, joilla jaksat kävellä ympäri kaupunkia, ja siistimmät jalkineet, jotka voit vetää jalkaasi illalliselle tai tanssimaan suunnatessasi. Suunnittele asut ennakkoon koko viikonlopun ajalle, ettet tuhlaa kallisarvoista laukkutilaa pakkaamalla vaatteita, joita et lopulta käytäkään. Tässä perusohje, jota noudattamalla pakkaaminen sujuu fiksusti: jos et tarvitse jotakin, älä ota sitä mukaan.
Jos matkustat lentäen, rajoita mukaan lähtevää tavaramäärää niin, että saat kaiken mahtumaan käsimatkatavaroihin – säästät rahaa, ja vältät samalla turhat odottelut matkatavarahihnoilla. Tarkista kuitenkin lentoyhtiösi käsimatkatavaroille asettamat rajoitukset. Muista myös ottaa kosmetiikka mukaan suloisiin pukkupurkkeihin pakattuina versioina, ja kokoa purnukat suljettavaan muovipussiin turvatarkastusta varten.
Pitkä viikonloppu maaseudulla
Jokainen kaipaa silloin tällöin maaseudun rauhaa. Hektistä arkea paetessa on kuitenkin tärkeä muistaa muutama olennainen seikka pakkaamiseen liittyen: ensinnäkin, kumisaappaat tai muut ulkoiluun sopivat kengät (vähintään vanhat lenkkitossut) ovat välttämättömyys. Heinäkedoilla samoilu ja kukkuloille kipuaminen vie parhaiden Instagram-maisemien äärelle, ja poluilta poikkeamalla pääset myös uppoutumaan luonnon rauhaan. Tukevat, vedenpitävät kengät tulevat siis tarpeeseen.
Varmista lisäksi, että laukustasi löytyy tummat farkut (tai muutamat) – niissä eivät näy kuratahrat, joilta tuskin tulet maalaismaisemissa välttymään. Ilta-aikaan paras ystäväsi on lämmin huppari tai villapaita, johon voit kääriytyä takkatulen äärellä tai nuotiolla tunnelmoidessasi. Päivän seikkailuihin kannattaa varata näppärän kokoinen reppu, johon mahtuvat kevyt sadetakki, aurinkolasit sekä juomapullo. Älä unohda myöskään langatonta laturia, jolla pidät puhelimesi hengissä siltä varalta, että eksyt tai törmäät maisemaan, joka on pakko saada ikuistettua.
Muutama viikko kesäparatiisissa
Unohda takit ja hupparit – jos määränpääsi on lämpöinen, keskity pakkaamaan kevyitä vaatteita, jotka tekevät myös matkustamisesta paljon miellyttävämpää. Sujauta laukkuun tästä huolimatta vähintään yksi pitkähihainenkin vaate; vaikka sääennuste näyttäisi pelkkää lempeää auringonpaistetta, voit hyvinkin kaivata jotakin lämmikettä iltaisin, tai ainakin kotimatkalle. Et halua olla se tyyppi, joka istuu paluulennolla lyhyissä shortseissa ja varvassandaaleissa, kun lentokapteeni ilmoittaa, että määränpäässä odottaa hyytävä lämpötila. (Puhumattakaan siitä, että jäädyt todennäköisesti jo lentomatkan aikana.)
Kesäkohteissa matkatavaroihin vaadittavia välttämättömyyksiä on neljä: aurinkolasit, shortsit, uikkarit ja aurinkovoide. Ota uikkareita mukaan muutamassa eri mallissa, jotta näytät mahtavalta koko lomasi ajan (ja vältät pahimmat rusketusrajat), ja valitse aurinkovoide, jonka suojakerroin on vähintään 30 – ethän halua polttaa ihoasi. Muutoin tulet asumaan lomasi ajan t-paidoissa, topeissa, shortseissa, hameissa ja varvassandaaleissa, jos käytät kenkiä ollenkaan. Pakkaa väljiä vaatteita, jotka toimivat parhaiten helteessä ja paahteessa ja joilla saat puettua itsesi tarpeeksi peittävästi, mikäli kohdemaassasi on konservatiivinen pukeutumiskulttuuri. Rantakassi, pyyhe sekä hyvä kirja tai pari ovat myös tarpeen laiskojen ranta- ja puistopäivien varalle. Jos majoitut tarpeeksi hienossa hotellissa, ei omista rantapyyhkeistä tarvitse huolia, mutta muutamalle tyylikäälle ilta-asulle tulee sen sijaan käyttöä.
Välivuosi Aasiassa
Jos olet lähdössä välivuodelle Aasiaan – matkalle, jonka kuluessa vietät todennäköisesti aikaa niin Kaakkois-Aasian kuumuudessa kuin Tokion ja Shanghain kaltaisissa metropoleissakin – matkatavaroiden kuljettamiseen on vain yksi oikea tapa, ja se on reppu. Sijoita kunnon reppuun, jossa on pehmustetut olkahihnat (kiität itseäsi myöhemmin), ja suunnittele pakkaamiset huolella etukäteen. Koska kannat kaikki matkatavarat selässäsi, keskity siihen, että otat mukaan vain kaikkein olennaisimman. Ole mahdollisimman säästeliäs vaatteita pakatessasi: vuoden reissulle voisi helposti ottaa mukaan koko vaatekaapin sisällön, mutta vastusta kiusausta. Muista, että reittisi varrella on lukemattomia edullisia markkinoita ja kauppapaikkoja, ja haluat varmasti, että repussasi on tilaa myös tuliaisille ja matkamuistoille.
Älä myöskään unohda, että tarvitset reppusi lisäksi toisen laukun, jota voit kantaa mukanasi päivisin ja jossa säilyttää arvotavaroitasi. Suosittelen tarkoitukseen pienempää reppua, jossa on vetoketjullinen sisätasku – se pitää harhailevat kädet etäällä passistasi, matkalipuistasi ja muusta arvokkaasta. Tässä myös yksi vinkki, nyt kun turvallisuus kerran tuli puheeksi: lukot ja nippusiteet ovat näppäriä apuvälineitä matkalaukkujen sisällön turvaamiseksi, kun matkaat ruuhkaisissa busseissa, laivoissa ja muissa kulkupeleissä.
Terveyteen liittyvinä pakkausvinkkeinä haluan lisäksi mainita vessapaperirullan, antibakteerisen käsigeelin sekä erilaiset ruoansulatuksen toimintaa säätelevät lääkkeet. Ne ovat yhtä välttämättömiä kuin aurinkolasit ja -voide. Minun ei varmaan tarvitse erikseen selittää, miksi.
Opintovuosi ulkomailla
Pakkaamistaituruuteen kuuluu, että osaa ennakoida, mitä tulee tarvitsemaan, ja varautuu kaikkeen mahdolliseen. Kun edessä on muutto ulkomaille kokonaiseksi vuodeksi, olisi todella helppo vain latoa laukut täyteen vaatteita. Kokeneet pakkaajat kuitenkin tietävät, että useimmilla matkoilla – jopa niillä kaikista pisimmillä – vähemmän on enemmän. Ota mukaan eri vuodenaikoihin sopivaa vaatetusta, mutta jätä tilaa myös ulkomailla tehtäville vaateostoksille. Ellet ole lähdössä Himalajalle, uudessa kotipaikassasi on varmasti kauppoja, etkä siis tarvitse matkalla joka ainoaa omistamaasi paitaa tai neuletta.
Muista pakata matkalaukkuun myös muutamia asumismukavuutta lisääviä asioita, kuten suosikkilakanasi ja muutamia kuvia perheestäsi ja ystävistäsi. Kun tavaraa on paljon, tarvitaan matkalle suuri, kovakuorinen matkalaukku, jossa on pyörät alla. Tällöin kulkeminen lentokenttien, maiden ja mantujen läpi käy sujuvasti, ja omaisuutesi on varmassa tallessa – tälle reissulle ei lähdetä reppua kanniskellen.
BONUS: Valmistautuminen pitkiin lentomatkoihin
Tiedätkin jo varmasti, että mukaansatempaava kirja, muutama aikakauslehti, naposteltavat ja musiikilla täytetty iPhone ovat ehdottomia matkakumppaneita pitkillä lennoilla. Älä unohda ladata suosikkisoittolistojasi Spotifysta puhelimeen, mikäli lennollasi ei ole käytössä langatonta nettiyhteyttä, ja osta eväitä jo ennen koneeseen nousua. Lentoemännät kärryineen kun eivät tunnu ikinä menevän ohi tarpeeksi usein.
Kun luvassa on yksitoista tuntia lentokoneessa, äänenvaimennuskuulokkeet ovat myös hyvä investointi. Niillä voit varmistaa, että olet autuaan tietämätön parkuvista vauvoista ja vierustoverisi äänekkäästä kuorsauksesta, eikä oma musiikinkuuntelusi häiritse muita ympärilläsi. Ota matkaasi niskatyyny, jotta saat torkuttua muutaman tunnin, kunhan olet ensin kolunnut läpi lennon leffatarjonnan. Muista myös unimaski, mikäli lentosi ajoittuu päiväsaikaan. Näin voit alkaa kääntää sisäistä kelloasi jo matkan aikana ja alkaa sopeutua kohteesi aikavyöhykkeeseen nukkumalla lennon aikana.
Arvotavaroiden ohella käsimatkatavaroihin kannattaa mahduttaa myös vaihtovaatekerta (alusvaatteet mukaan lukien). Jos matkalaukkusi lähtee omille teilleen, pärjäät tällöin muutaman päivän ilmankin – mikä on olennaista myös siinä tapauksessa, kun matkavakuutuksesi korvaa vahingon.