Opintovuoteen valmistautuminen: aloita ajoissa ja etene näin
Ulkomaille muuttaminen, esimerkiksi opiskelemaan yliopistossa ulkomailla, on valtavan jännittävää ja antaa rajattomasti mahdollisuuksia uuden oppimiseen, seikkailemiseen ja ihmisenä kasvamiseen. Samalla se on kuitenkin valtaisa elämänmuutos, joka vaatii paljon suunnittelua ja organisointia. Tämä näppärä opas tekee uuteen elämänvaiheeseen siirtymisestä helpompaa – ja jos mietit, onko vielä liian aikaista ryhtyä opintovuoden valmisteluihin, vastaus on ei. Kiität itseäsi (ja meitä) jälkikäteen, kun ryhdyt toimeen hyvissä ajoin.
Etsi tietoa netistä ja kirjoista
Käytä ilta tai pari googlaillen uutta kotikaupunkiasi ja urkkien sitä Instagramissa (ennen kuin arvaatkaan, kaupungin hashtag on uusi paras ystäväsi). Voit myös ottaa perinteisen lähestymistavan ja hankkia opaskirjan.
Mikä menetelmä sinulle sitten sopiikin, hanki uudesta kotipaikastasi mahdollisimman kattavat tiedot ennen lähtöpäivää. Näin ympäristö ei tunnu niin vieraalta, kun pääset perille.
Ja mikäpä lisäisi matkakuumetta paremmin kuin inspiroiva kokoelma Instagram-kuvia!
…sekä tuttavapiiristäsi
Muista myös jututtaa sukulaisia, kavereita ja kavereiden kavereita, jotka ovat käyneet tulevassa kotikaupungissasi. Kun kyselet heidän kokemuksistaan, sinulla on jo menomatkalla mukana pitkä lista sisäpiirin vinkkejä ja suosituksia siitä, mitä tehdä, missä syödä ja kuinka oppia elämään kohteessa paikallisten tapaan.
Huolehdi rahapuoli järjestykseen
Hoida raha-asiat kuntoon niin, että pystyt varmasti kustantamaan koko ulkomailla viettämäsi ajan. Tarkista myös, että maksukortillasi voi nostaa rahaa ulkomaisista pankkiautomaateista. Lisäksi voi olla hyvä idea kertoa pankille siitä, että olet lähdössä pidemmäksi aikaa ulkomaille, jotta korttiasi ei suljeta, kun alat suorittaa maksuja toisessa maassa.
Kannattaa myös vaihtaa hieman käteistä jo ennen lähtöä. Raha voi tulla tarpeeseen, jos päätyisit tilanteeseen, jossa korttisi ei jostain syystä kelpaisikaan.
Hoida paperiasiat
Tehtäväsi numero yksi on etsiä passisi ja säilöä se turvalliseen paikkaan.
Hoida sen jälkeen seuraavat asiat järjestykseen: varmista, että olet varannut lennot, hankkinut vakuutuksen, varannut lentokenttäkuljetukset ja hoitanut viisumin, ja tarkista myös, että majoituksesi on järjestyksessä.
Printtaa sen jälkeen kaikki mahdolliset dokumentit ja kokoa ne yhteen paikkaan. Näin varmistat, ettei mikään olennainen tieto pääse häviämään.
Ole järjestelmällinen
Kun kokoat kaikki tarvitsemasi tiedot yhteen kansioon, voit ottaa sen esille aina tarvittaessa ja tarkistaa vastaukset kysymyksiin, joita kohteeseen saapuessa mahdollisesti herää.
Varmista, että sinulla on kaikesta myös sähköiset kopiot – jos kansiosi katoaa tai papereille kaatuu kahvia, sinulla on edelleen puhelin apunasi. Vastaavasti paperiversiot voivat pelastaa, jos puhelimesi akku loppuu ratkaisevalla hetkellä.
Valmistaudu perusteellisesti
Vieraaseen kaupunkiin saapumiseen liittyy aina yllätyksiä ja haasteita, mutta tietyillä ennakkotoimilla voit varmistaa, että olet hyvin valmistautunut – aivan täydellinen valmistautuminen tuskin onnistuu, mutta voit silti varautua tulevaan paljon paremmin kuin ehkä uskoisit.
Yksi helppo askel on ladata kaupungin matkailu- ja turistisovellukset, jotka auttavat uusia tulokkaita paikasta toiseen suuntaamisessa ja kaupunkiin tutustumisessa. Sovelluksiin sisältyy usein huippukäteviä karttoja, jotka eivät vaadi nettiyhteyttä. Voit siis suunnistaa pelkän puhelimen avulla, ja saatavilla on myös läjäpäin tietoa julkisesta liikenteestä ja sen käyttämisestä.
Tarkista myös, olisiko puhelinliittymääsi sinun tarpeen päivittää puhelinliittymäsi tai hankkia paikallinen SIM-kortti. Useimmista julkisista tiloista löytyy toki langaton netti, mutta elämä on paljon helpompaa, kun verkkoon pääsee aivan kaikkialla.
Pakkaa ajan kanssa
Ryhdy täyttelemään matkalaukkuasi. Aloita ajoissa – jos pystyt, jo pari kuukautta ennakkoon – jotta mukaan tulee varmasti kaikki tarvittava. Jos huomaat, että jotakin puuttuu, sinulla on tällöin vielä runsaasti aikaa tehdä ostoksia ja metsästää parhaita tarjouksia.
Muista pakata kattava vaatevarasto eri vuodenajoille, jos suuntaat kaupunkiin, jossa on hyytävät talvet tai paahtavat kesät. Ota mukaan myös pieniä tavaroita, joilla saat huoneestasi kotoisan heti ensimmäisenä päivänä.
Ala jättää hyvästejä (ja suunnitella jälleennäkemisiä)
Älä jätä hyvästejä viime hetkeen. Järjestä sen sijaan jo muuttoa edeltävinä kuukausina aikataulusi siten, että ehdit varmasti viettää aikaa kaikkien niiden tärkeiden ihmisten kanssa, joita tulet kaipaamaan ulkomailla.
Voit pitää isot läksiäisjuhlat, sopia jokaiselle kaverille omat kahvilatreffit tai ihan vain varmistaa, että olet viettänyt tarpeeksi aikaa äitisi kanssa. Olipa lähestymistapasi mikä hyvänsä, olet varmasti lähdön koittaessa tyytyväinen, että huolehdit yhteisestä ajasta (ja niin ovat myös läheisesi!).
Tässä vaiheessa on myös fiksua alkaa suunnitella kavereiden ja perheen vierailuja uudessa kotikaupungissasi. Näin hyvästien jättäminen ei tunnu niin isolta jutulta, ja kun pääset esittelemään uusia kotikulmiasi vierailijoille, sopeudut myös itse paikalliseen elämään entistä paremmin.