12 omituisen nimistä Lontoon metroasemaa
Lontoon maanalainen, viralliselta nimeltään London Underground, tunnetaan paikallisten keskuudessa The Tubena, koska senhän muotoisia ne metrotunnelit ovat. Lontoon metroverkosto on maailman kolmanneksi suurin, ja kaupungin alla kulkevien junien vuosittainen yhteismatka vastaakin huimaa 90 reissua kuuhun ja takaisin. Verkostoon kuuluu 270 asemaa ja 11 metrolinjaa, jotka halkovat laajaa metropolia joka suuntaan. Joillekin asemista on annettu suorastaan kummallisia – ja melkoisen yllättäviä – nimiä, joten päätimme, että valotamme hieman niistä oudoimpia.
Tässä siis Lontoon metroasemat, joilla on kaikista omituisimmat nimet:
1. Swiss Cottage
Jaa että mitä tekemistä Lontoolla on Sveitsin kanssa? Tämä metroasema on itse asiassa saanut nimensä naapurissa sijaitsevalta pubilta, joka tunnettiin alun perin Swiss Tavernina, mutta joka vaihtoi sittemmin nimekseen Swiss Cottage. Oluttupa on rakennettu 1700-luvun puolivälin paikkeilla, ja se noudattelee suosittua sveitsiläinen mökki -designia, jota noihin aikoihin harrastettiin.
2. Covent Garden
Tämä on mielenkiintoinen tapaus, koska aseman nimi menee ihmisiltä aina pieleen: ensimmäinen sana on c_ovent_, ei c_onvent_. Hämmentävää kyllä, paikalla itse asiassa sijaitsi alun perin muureilla ympäröity munkkien puutarha nimeltä Convent of Westminster. 1200-lukuun mennessä paikkaan kuitenkin alettiin viitata ranskalais-englantilaisella termillä covent, joka tarkoittaa niin ikään luostaria.
3. Elephant and Castle
Tiesitkö, että Britannian ja Espanjan kuningassuvut ovat punoutuneet yhteen jo vuosisatoja? Etelä-Lontoossa sijaitseva Elephant and Castle -metroasema on saanut nimensä sitä ympäröivältä korttelilta, ja korttelin nimi taas on oletettavasti muotoutunut espanjankielisestä termistä la infanta de castilla. Se viittaa kahteen espanjalaisprinsessaan, joka ovat mahdollisesti asuneet alueella. Toinen teoria on, että nimi pohjautuu paikallisen sepän sinettiin (joka esitti, yllätys yllätys, norsua ja linnaa). Niin tai näin, tässä on ehdottomasti yksi Lontoon cooleimmista ja omaperäisimmistä paikannimistä.
4. Angel
Swiss Cottagen tapaan myös Angelin asema on oletettavasti nimetty pubin mukaan. Angel Inn -taverna on sijainnut paikalla 1500-luvulta lähtien, ja se on olemassa vielä tänäkin päivänä, mutta kuuluu nykyisin eräälle ketjuravintolalle. On ehkä parempi, ettei puhuta aiheesta sen enempää.
5. Barbican
Tällä asemanimellä viitataan viereissä sijaitsevaan asuntoalueeseen. Alueen nimi perustuu vanhaan latinankieliseen sanaan barbacana, joka tarkoittaa vahvistettua linnan porttia. Taustalla on se, että Barbicanin talot tuhoutuivat toisessa maailmansodassa, minkä jälkeen ne rakennettiin uudelleen käytännölliseen, kovapiirteiseen tyyliin. Paikalle pystytettiin myös esittävien taiteiden keskus, mikä on oikein mukavaa.
6. Maida Vale
Kun tämän kuulee ääneen lausuttuna ilman, että näkee nimen kirjoitusasua, kuulostaa siltä, kuin sanottaisiin made of ale – oluesta tehty. Tosiasiassa nimen alkuperä on pubi The Maida, joka puolestaan on nimetty paikallissankari St. Johnin, ”Hero of Maidan”, mukaan.
7. Cockfosters
Jep, tämä kuulostaa törkeältä. Kyseinen asema löytyy aivan Lontoon pohjoislaidalta, ja se on Piccadilly-metrolinjan viimeinen pysäkki. Nimi on otettu joko paikalliselta perheeltä tai alueella sijanneelta talolta – kukaan ei ole ihan varma. Nimen merkitys on kuulemma päämetsänvartija (cock voi tarkoittaa alkuliitettä “pää-“), mutta rehellisesti sanottuna siitä on vaikea piitata, kun hihityttää näin paljon.
8. East India
Oletko koskaan todennut kavereillesi, että olet matkalla Itä-Intiaan, vaikket ole missään aikeissa nousta lentokoneeseen? Lontoossa voit tehdä niin! East India -asema sijaitsee Lontoon itäosissa ja on saanut nimensä East India Docks -satama-alueelta, missä Intian kanssa kauppaa käyneet alukset purkivat aikoinaan lastinsa.
9. Brick Lane
Aivan, Lontoossa kulkuväylät tehdään usein tiilestä. Aseman nimi ei kuitenkaan itse asiassa liity siihen, vaan tiili- ja laattateollisuuteen, jota harjoitettiin alueella 1400-luvulta lähtien. Nykypäivänä Brick Lane tosin tunnetaan lähinnä intialaisten ravintoloidensa maistuvista curryista. Knoppitieto: paikan nimi oli ennen Whitechapel Lane. Brick Lane on kyllä parempi – sen sanoo paljon nopeammin.
10. Park Royal
Tässä nimessä ei ole mitään itua, koska kuninkaallisia palatseja ei löydy lähimailtakaan, eikä aseman kohdalla ole edes puistoa. Itse asiassa Park Royal sijaitsee kaukana Länsi-Lontoossa, Ealingin ja Actonin pohjoispuolella. Nimi perustuu kuuleman mukaan siihen, että kuninkaallinen maatalousseura avasi paikalle näyttelyalueen vuonna 1903. Se suljettiin kolme vuotta myöhemmin, mutta nimi jäi.
11. Cyprus
Tässäpä jälleen yksi Lontoon asema, joka on nimetty sattumanvaraisen valtion mukaan. Pysäkki sijaitsee Itä-Lontoossa ja palvelee läheisen Cyprusin asuinalueen väkeä, ja on saanut nimensä juurikin siltä Välimeren saarelta. Aurinkoa ei kuitenkaan näy erityisen paljon, eikä paikka muutoinkaan ole aivan yhtä jännittävä kuin kaimansa Välimerellä. Pahoittelen, jos joku pettyi nyt pahoin.
12. Crystal Palace
No joo, jos tarkkoja ollaan, niin tämä asema ei kuulu metroverkkoon, vaan kevytrautatieverkostoon nimeltä The Overgroud. Nimi on kuitenkin niin kummallinen, ettei sitä vain voinut jättää pois listalta. Pidetäänpä siis pieni tarinatuokio sen taustoista: Vuonna 1851 Lontoon Hyde Parkissa järjestettiin maailmannäyttely, jota varten rakennettiin jättiläismäinen puu- ja lasihalli. Rakennelma oli mittasuhteiltaan palatsin veroinen, joten siihen alettiin luonnollisesti viitata nimellä The Crystal Palace. Näyttelyn päätyttyä halli purettiin ja pystytettiin uudelleen Lontoon eteläosiin, ja se antoi näin nimen sekä kyseiselle alueelle että siellä seisovalle metroasemalle. Loppuun vielä dramaattinen juonenkäänne: 1930-luvulla koko rakennus paloi maan tasalle. Aika traagista.