10 tapaa, joilla naistenpäivää vietetään eri puolilla maailmaa
Kansainvälinen naistenpäivä sai alkunsa naisten oman toiminnan ja taistelun tuloksena, ja sitä vietetään vuosittain maaliskuun 8. päivänä. Päivän tarkoituksena on juhlia naisten taloudellisen, poliittisen ja sosiaalisen aseman kehittymistä ja kiinnittää huomiota siihen, mitä täytyy vielä tehdä, jotta sukupuolten välillä vallitsisi todellinen tasa-arvo.
Päivän vietto käy vuosi vuodelta suuremmaksi, kun naiset ympäri maailman pysähtyvät pohtimaan tilannettaan ja laatimaan suunnitelmia sen kohentamiseksi. Juhlan kunniaksi puetaan usein päälle violettia, sillä väri symboloi oikeudenmukaisuutta ja omanarvontuntoa, ja vihreää, joka edustaa toivoa. Mutta miten tämä merkkipäivä oikein syntyi?
Kuinka kansainvälinen naistenpäivä sai alkunsa?
Kansainvälisen naistenpäivän perusta luotiin helmikuussa 1909, jolloin Yhdysvalloissa järjestettiin ”Naisten päivä” vastauksena New Yorkin tekstiilityöläisten laajamittaisiin lakkoihin. Niissä vaadittiin naisille korkeampaa palkkaa, lyhyempää työaikaa, parempia työolosuhteita ja äänioikeutta.
Naistenpäivä oli alun perin kansallinen juhlapäivä nimenomaan Yhdysvalloissa, mutta ajatus levisi nopeasti myös muualle maailmaan. Se otettiin ensimmäiseksi käyttöön Euroopan maissa.
Kun Tanskassa järjestettiin vuonna 1910 Kansainvälinen työssäkäyvien naisten konferenssi, saksalainen sosialisti Clara Zetkin ehdotti, että kalenterivuodesta varattaisiin pysyvästi päivä sille, että naiset saavat äänensä kuuluviin. Ensimmäinen kansainvälinen naistenpäivä pidettiin vuonna 1911, mutta nykyinen ajankohta, maaliskuun 8. päivä, vakiintui vasta ensimmäisen maailmansodan aikana. Yhdistyneet kansakunnat virallisti päivän vuonna 1975, ja nykyään YK valitsee joka vuodelle oman teemansa, jolla kiinnitetään huomiota juuri tiettyyn ongelmakohtaan.
Miten sitä vietetään eri puolilla maailmaa?
Kansainvälinen naistenpäivä on virallinen juhlapäivä monissa maissa, ja sitä vietetään laajalti myös sellaisilla alueilla, joilla päivä ei ole saanut virallista statusta. Juhlallisuuksiin kuuluu monenlaista, aina lahjojen antamisesta poliittisiin mielenilmauksiin ja protesteihin asti.
1. Italia
Maaliskuun 8. päivänä naisille annetaan perinteisesti pienistä keltaisista mimosan kukista koottuja kimppuja. Mimosa on Italiassa naistenpäivän symboli, ja se edustaa myös naisten vahvuutta. Onkin tavallista, että naiset lahjoittavat toisilleen mimosan oksia merkkinä naisten välisestä solidaarisuudesta.
Koska Italia on varsin ruokakeskeinen maa, naistenpäivän tienoilla näkee myös paljon pastaa ja kakkuja, joista on tehty iloisen keltaisia naistenpäivän tunnuskukkaa mukaillen.
2. Romania
Romaniassa kansainvälistä naistenpäivää juhlitaan samaan tyyliin kuin äitienpäivää. Se antaa siis ihmisille – etenkin miehille – syyn muistaa äitejään, isoäitejään ja lapsia saaneita ystäviään kukilla ja korteilla.
3. Yhdysvallat
Naistenpäivä ei ole Yhdysvalloissa virallinen juhlapyhä, vaikka maaliskuu tunnetaankin naisten historian kuukautena: kuun aikana kiinnitetään erityistä huomiota naisten saavutuksiin sekä historiassa että nykyajassa. Maaliskuun 8. päivänä osavaltioiden pääkaupungeissa järjestetään puhetilaisuuksia, konferensseja ja bisnestapahtumia, joissa kootaan yhteen aihetta koskevaa keskustelua ja ajatusjohtajuutta.
4. Venäjä
Vaikka 8. maaliskuuta on ollut Venäjällä virallinen juhlapäivä vuodesta 1918 lähtien, päivän alkuperäinen merkitys ja poliittiset juuret vaikuttavat pitkälti unohtuneen. Nykyisin sitä vietetään antamalla tunnustusta naisille yleisellä tasolla, mikä tarkoittaa käytännössä lahjojen antamista.
5. Kiina
Vaikka Kiinassa vietetään tyttöjen päivää 7. maaliskuuta, myös kansainvälinen naistenpäivä on huomioitu vuodesta 1949 asti. Maaliskuun 8. päivänä työnantajia kannustetaan antamaan naistyöntekijöille puoli päivää vapaaksi, mutta tämä ei ole pakollista. Päivässä on myös vahva kaupallinen puoli, ja miehiä patistetaan ostamaan lahjoja elämäänsä kuuluville naisille.
6. Australia
Australiassa on vietetty kansainvälistä naistenpäivää jo vuosikymmeniä, mutta naistenpäivän marssit ovat olleet erityisen yleisiä 1970-luvun alkupuolelta lähtien. Maassa järjestetään monenlaisia paneelikeskusteluja, aamiaisia ja tapahtumia, joissa esiintyy omalla alallaan huomattavia naisia. He pitävät puheita, joissa vaaditaan enemmän tasa-arvoa, monimuotoisuutta ja erilaisten väestöryhmien edustusta.
7. Espanja
Sen jälkeen, kun Espanjassa järjestettiin vuonna 2018 odottamattoman onnistunut yleislakko, jossa yli viisi miljoonaa ihmistä lopetti työnteon 24 tunniksi, maassa on suunnattu kaduille. Vaikka massalakko ei ole välttämättä kansainvälisen naistenpäivän ensisijainen tarkoitus, espanjalaiset osoittavat selkeästi, että maassa pyritään keskittymään yhä enemmän naisten ja tyttöjen oikeuksiin.
8. Iso-Britannia
Lontoossa järjestetään kansainvälisen naistenpäivän ympärillä kolmipäiväinen Women of the World -festivaali, jossa puhujat, esiintyjät ja aktivistit kokoontuvat ratkomaan haasteita, joita naiset kohtaavat ympäri maailman. Festivaali on YK:n perustama, ja sille järjestetään nykyisin myös sisarfestivaaleja muualla maailmassa. Ne koostuvat keskusteluista, puheista ja näyttelyistä, jotka punoutuvat yhteen ja tukevat toisiaan yhden ja saman Women of the World -nimen alla.
9. Chile
Kansainvälinen naistenpäivä näkyy Chilessä kaupunkeja halkovina marsseina, joita järjestetään etenkin pääkaupunki Santiagossa. Monilla mielenosoittajista on mukanaan vihreä nenäliina, joka symboloi tukea naisten seksuaalisille ja lisääntymiseen liittyville oikeuksille. Ohjelmassa on myös rummutusta, lauluja ja taidokkaita asuja.
10. Argentiina
Naistenpäivää on juhlittu Argentiinassa 1900-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä saakka, ja siihen on kuulunut tyypillisesti se, että ihmiset antavat lahjoja elämäänsä kuuluville naisille. Viime vuosina mielenosoituksista on kuitenkin tullut tavallinen osa päivän kulkua: kansalaiset suuntaavat kadulle ja osoittavat mieltään väkivaltaa ja palkkojen epätasa-arvoa vastaan, vaatien sosiaalista muutosta ja sitä, että naiset tulevat tasa-arvoisesti näkyviin taiteissa.