11 vinkkiä: Näin teet Linkedin-profiilistasi entistä paremman
Jos tahtoisit ottaa seuraavan askeleen urapolullasi, Linkedin on yksi parhaista apureistasi tavoitteen saavuttamisessa. Koska sivustolla on lähes 600 miljoonaa käyttäjää, hyvä Linkedin-profiili ei kuitenkaan synny aivan vaivatta: sinun täytyy todella panostaa, jotta erotut joukosta.
Ennen ensiluokkaisten Linkedin-profiilien saloihin sukeltamista tahdomme jakaa yhden neuvon: mikäli ryhdyt hiomaan omaa profiiliasi kuntoon oikein toden teolla, pistäydy ensiksi profiilisi yksityisyysasetuksissa ja vaihda niitä siten, ettei tekemistäsi muutoksista lähde tietoa muille verkostosi jäsenille. Esimerkiksi nykyisen pomosi ei välttämättä tarvitse saada ilmoitusta jokaisesta lisäyksestä, muutoksesta ja päivityksestä. (Mikäli teet profiiliin sellaisia suuria muutoksia, joista tahdot muidenkin tietävän, voit aina muuttaa asetukset julkisiksi kyseisen päivityksen osalta.)
1. Pysy ajan tasalla
Pidä Linkedin-profiilisi ajan tasalla jatkuvasti, äläkä herää päivittämään tietoja vasta silloin, kun etsit uutta työtä. Et voi koskaan tietää, milloin joku etsii sopivaa henkilöä unelmiesi työpaikkaan ja selailee profiileita juuri sinun kaltaisesi kandidaatin toivossa.
2. Hymyä huuleen
Profiiliasi katsotaan seitsemän kertaa todennäköisemmin, jos siinä on kuva. Koeta saada oma persoonasi näkymään profiilikuvassa, mutta pidä se silti ammattimaisena – tahdothan olla vakuuttava.
Pyydä, että kaverisi ottaa sinusta kuvan kunnon kameralla, äläkä sorru puhelimella napattuun kuvaan, ellei kuvanlaatu ole kohdallaan. Muista myös päivittää profiilikuvasi aika ajoin, jotta se vastaa nykyistä ulkonäköäsi ja haastattelija tunnistaa sinut samaksi henkilöksi, jonka profiilia aiemmin tutkaili.
3. Ole omaperäinen
Profiilin otsikkorivillä sinulla on mahdollisuus kiteyttää 120 merkkiin, kuka olet. Tässä kannattaa käyttää luovuutta: kerro esimerkiksi, että olet maailmanmatkaaja tai todellinen sanaseppo, ja käytä toimialasi keskeisiä termejä, jos suinkin mahdollista.
Jos et muokkaa otsikkoriviä, Linkedin noukkii automaattisesti näkyviin viimeisimmän työtittelisi, mikä ei välttämättä kannusta parhaalla mahdollisella tavalla profiilisi avaamiseen. Muista myös tarkistaa otsikkorivi, jos lisäät profiiliisi uuden työn, sillä teksti saattaa päivittyä automaattisesti kertomaan uusimmasta tittelistäsi.
4. Tee yhteyden ottamisesta helppoa
Jos tahdot kannustaa (verkostoosi kuulumattomia) ihmisiä ottamaan sinuun yhteyttä, laita sähköpostisi tai puhelinnumerosi näkyville.
5. Kerro, mitä kaikkea olet saavuttanut
Korosta saavutuksiasi profiilisi alusta loppuun. Kerro johtamistasi projekteista, roolistasi esimiehenä ja saavuttamistasi tavoitteista – ja täydennä kuvauksia numerotiedoilla aina, kun mahdollista. Ole selkeä, keskity olennaiseen äläkä jaarittele. Tarkoituksena on, että tiivistät saavutuksesi ja kokemuksesi muutamaan lauseeseen.
6. Todenna kielitaitosi
Osoita kansainvälistä osaamista todistamalla, että kielitaitosi on kohdallaan. Voit esimerkiksi suorittaa EF:n kätevän, maksuttoman kielitasotestin, jonka tuloksen voit yhdistää profiiliisi.
7. Hanki ja jätä suosituksia
Suositukset ovat todella arvokkaita, ja Linkedin tekee niiden keräämisen helpoksi: pyydä vain työtovereitasi, entisiä esimiehiäsi tai nykyistä pomoasi kirjoittamaan, millainen työntekijä olet ja mitkä ovat erityisiä vahvuuksiasi. Muista myös tehdä vastapalvelus ja kirjoittaa heille oma suosituksesi.
8. Liity ryhmiin ja seuraa kiinnostavia käyttäjiä
Älä tyydy rakentelemaan verkostoja ihmisistä, jotka tunnet jo valmiiksi: liity erilaisiin ryhmiin ja seuraa alasi keskeisiä tekijöitä, jotta saat uudenlaista tietoa ja oppia. Voit periaatteessa liittyä niin moneen ryhmään kuin tahdot, mutta vähemmän saattaa hyvinkin olla enemmän – kun ryhmiä ei ole liikaa, voit olla aidosti vuorovaikutuksessa muiden jäsenten kanssa ja verkostoitua tehokkaammin.
Jos tahdot viedä LinkedInin käyttösi vielä korkeammalle tasolle, voit jopa aloittaa oman ryhmäsi ja näyttää maailmalle, että olet kyseisen aihepiirin asiantuntija.
9. Kustomoi profiilisi osoite
Linkedin-profiilisi osoite on todennäköisesti tällä hetkellä muotoa linkedin.com/in/etunimi-sukunimi-a821191a. Ei kovin mieleenpainuvaa, eihän? Linkedin antaa kuitenkin kaikeksi onneksi mahdollisuuden osoitteen muokkaamiseen, eli voit poistaa mahdolliset numerot ja lisätä ammattisi, työpaikkasi tai mitä tahansa muuta, mikä kertoo sinusta ammattilaisena. (Muista myös päivittää uusi osoite ansioluetteloosi, käyntikortteihisi, verkkosivuillesi ja muihin sosiaalisen median profiileihisi.)
10. Vaihda yläbannerin taustakuva
Profiilistasi tulee persoonallisempi, kun vaihdat yläbannerin taustakuvan. Tarjolla on joitakin valmiita vaihtoehtoja, mutta voit lisätä taustaksi myös itse valitsemasi kuvan (tiedostomuodon täytyy olla jpg, gif tai png, tiedostokoko ei saa ylittää 4 MB:ä ja kuvakoon täytyy sijoittua 1000 x 425 ja 4000 x 4000 pikselin välille).
Voit etsiä inspiraatiota katsomalla mallia muiden profiileista, mutta mikä vain kuva, joka heijastaa työpaikkaasi, toimialaasi tai persoonaasi, on todennäköisesti toimiva valinta. Muista kuitenkin valita otos, joka sopii myös tulevan työnantajasi silmille.
11. Tee profiiliisi kevätsiivous
Olet oletettavasti laittanut Linkedin-profiilisi pystyyn jo muutamia vuosia sitten ja päivittänyt sitä ajan mittaan lisäilemällä uusia taitoja, työtehtäviä ja ryhmiä sekä tukimerkintöjä toisten taidoille. Jos asia on näin, saattaisi hyvinkin olla pienen siivouksen aika.
Varmista, että profiilisi on selkeä ja ytimekäs ja keskittyy olennaiseen. Listaa vain sellaisia taitoja ja kokemuksia, joilla on merkitystä uratavoitteidesi kannalta, ja pidä mielessä ettei esimerkiksi Microsoft Wordin käyttötaito todennäköisesti tuo sinulle paljonkaan lisäpisteitä – useimmilla aloilla sitä pidetään pelkkänä itsestäänselvyytenä. Saattaa myös olla, että kymmenen vuoden takaiset kesätyöt eivät ole enää erityisen olennaisia.
Tarkastele myös taidoillesi jätettyjä tukimerkintöjä. Aikanaan Linkedin-käyttäjät vakuuttelivat toistensa osaamista lähes kaikissa profiileihin merkatuissa taidoissa piittaamatta siitä, oliko kyseessä työtoveri, kummi vai kaima, mutta kuten tiedämme, todellisuudessa kukaan ei hallitse kaikkea. Pidä siis huoli, että profiilissasi näkyy vain päteviltä tahoilta saatuja tukimerkintöjä, jotka auttavat luomaan sinusta ansioituneen vaikutelman.