Näin säästät välivuotta varten: 10 tapaa aloittaa heti
Jos voisin antaa ihmisille yhden neuvon, kehottaisin heitä matkustamaan. Matkustamaan niin paljon kuin mahdollista, niin kauas kuin mahdollista ja niin pitkään kuin mahdollista. Elämää ei ole tarkoitettu elettäväksi yhdessä paikassa, ja mitä enemmän matkustat, sitä enemmän opit – etkä ainoastaan muista ihmisistä ja erilaisista kulttuureista, vaan myös omasta itsestäsi. Kliseistä, mutta totta.
En kuitenkaan ole ensimmäinen, joka on keksinyt tarjota tällaista neuvoa. Matkustelulla on monia puolestapuhujia, ja juuri sen takia sen ympärille on syntynyt erilaisia ohjelmia ja tilaisuuksia.
Yksi näistä on välivuosi. Tarkoitan termillä tässä yhteydessä eräänlaista siirtymäriittiä, joka on ajankohtainen esimerkiksi lukiotaan päättäville nuorille. Välivuodessa on ajatuksena, että ihminen ottaa tauon tavallisesta arjesta, jotta voi selvitellä ajatuksiaan ja pohtia, mitä haluaa elämältä, sekä kierrellä vapaasti maailmalla ennen ura- ja perhevelvoitteita.
Tällaisen tauon kesto voi vaihdella parista kuukaudesta jopa muutamaan vuoteen, mutta oli kesto mikä tahansa, arjen pakeneminen voi olla melko kallista. On siis tärkeää, että välivuosi on ennalta suunniteltu ja säästäminen alkaa ajoissa; rahaa kannattaa siirtää talteen niin paljon kuin mahdollista.. Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Kokosin kuitenkin muutamia vinkkejä, joiden avulla voit ryhtyä hommaan heti ja varmistaa, että passillesi on hyvää käyttöä, kun maailmalle lähtemisestä tulee ajankohtaista.
1. Aseta tavoitteita
Miksi suunnittelet välivuotta? Kyseessä ei ole mikään pieni päätös, sillä kulutat sen myötä paljon aikaa, rahaa ja energiaa, joita et saa koskaan takaisin. Aseta siis tavoitteita sille, mihin tahdot välivuotesi johtavan, kauanko se tulee kestämään ja missä aiot sen viettää. Tämä auttaa sinua suunnittelemaan rahankäyttöä sekä vakuuttamaan vanhempasi siitä, että ajatus on täysin toteuttamiskelpoinen.
2. Hanki työpaikka
Tämä on melko itsestäänselvää, sillä töissä kerrytät säästöjä, joiden turvin voit viettää välivuotta. Jos mahdollista, pyydä pomoltasi lisää työtunteja ja viikonloppuvuoroja. Jos tämä ei ole vaihtoehto, mieti, voisitko tehdä toista työtä nykyisen rinnalla. Tämä voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi pieniä sivuhommia, kuten lasten vahtimista, lumen lapioimista ja naapuruston koirien ulkoiluttamista. Mitä ahkerammin työskentelet, sitä enemmän tienaat ja sitä vähemmän sinulle jää aikaa rahojesi tuhlaamiseen.
Kun kaikki muut ovat pitämässä hauskaa perjantai-iltana ja pakerrat itse työn parissa, muistuta itseäsi siitä, että heillä ei ole myöhemmin mahdollisuutta viettää viikkoa thaimaalaisessa rantamajassa tai kohdata valkohaita sukellushäkissä Kapkaupungin rantavesissä.
3. Asu vanhempiesi luona
Tämä voi tuntua julmalta, jos olet ehtinyt jo muuttaa pois kotoa, koska et voi enää elää oman pääsi mukaan ja saatat kokea, että itsenäisyytesi saa kolhuja. Asiassa on kuitenkin myös kääntöpuoli: saat kolme ateriaa päivässä, joudut (toivottavasti) siivoamaan vähemmän ja jos olet sairaana, sinulla on oma kotihoitaja. Vanhempien luona asuminen ei siis ole niin kuin voisi kuvitella.
Vaikka vanhempasi pyytäisivät sinua maksamaan vuokraa, olemme varmoja, että elämiskustannuksesi jäävät silti paljon alhaisemmiksi kuin tilanteessa, jossa sinulla olisi oma asunto. Sinun ei myöskään tarvitse murehtia alivuokralaisen hankkimisesta ja tavaroidesi säilömisestä, kun lopulta suuntaat maailmalle.
4. Ryhdy kotihiireksi
Emme tarkoita, että sinun pitäisi täysin erakoitua, mutta et voi myöskään käydä ulkona jokaisena viikonloppuna. Juomat, leffaliput ja ravintolat leikkaavat äkkiä huomattavan loven lompakkoosi. Vietä siis elokuvailtaa kotona, kokkaile kavereiden kanssa tai suuntaa nauttimaan luonnosta. Saat raitista ilmaa, ja mikä parasta, touhu on täysin ilmaista!
5. Myy
Jos sinulla lojuu kotona tavaroita, joita et enää käytä, myy ne eteenpäin. Muista, että yhden roska on toisen aarre.
6. Pidä kirjaa kuluistasi
Tarkista, kuinka paljon kulutat ruokaan, bensaan, vuokraan ja viihteeseen viikossa. Mieti sitten, mitä kuluja voisit leikata tai ja mistä kulueristä voisi kokonaan luopua. Hyvästi tupakka ja hei vaan, snorklaus Costa Ricassa!
7. Liiku edullisesti
Kun sinun täytyy mennä töihin tai mihin tahansa muualle, suosi kävelyä, pyöräilyä, julkista liikennettä ja kimppakyytenä aina, kun mahdollista. Välttele siis yksityisautoilua ja erityisesti takseja. Tämä tekee hyvää lompakollesi, ja samalla toimit myös ympäristöystävällisesti.
8. Avaa säästötili
Hanki säästötili, jolle talletat rahaa säännöllisin väliajoin, ja pidä huolta, että jätät talletuksesi rauhaan. Jos pelkäät, että houkutus käy liian suureksi, pyydä vanhemmiltasi, että he avaavat tilin omissa nimissään. Tällöin voit olla varma, että säästösi ovat turvassa.
9. Ryhdy kasvissyöjäksi
Liha on kallista, ja kasvissyönti on parempi valinta myös terveyden ja ympäristön kannalta. Vähennä siis lihankulutustasi tai ryhdy kokonaan kasvissyöjäksi. Uusien kasvisreseptien testailu on kaiken lisäksi hyvää ajanvietettä, joka tulee varmasti edullisemmaksi kuin pihviateria ravintolassa.
10. Pyydä rahaa
Tämä on simppeli neuvo: kun sinulta kysytään lahjatoiveita syntymäpäivän, joulun tai muun juhlapäivän yhteydessä, pyydä rahaa. Kerro avoimesti, mistä pyyntö johtuu, niin sinua saatetaan lahjoa hieman suuremmilla summilla. Onhan matkustelu sijoituksista parhaimpia!
Loppujen lopuksi voisi sanoa, että välivuoteen säästäjän tärkein mantra on ”kohtuullisuus kaikessa”. Kun pidät tavoitteen kirkkaana mielessä ja olet harkitsevainen rahankäyttäjä, luvassa on unohtumaton matka, jonka aikana luot elämänmittaisia muistoja ja uusia ystävyyssuhteita – ja opit tuntemaan itsesi uudella tavalla.