5 vinkkiä: Näin autat lastasi oppimaan vieraan kielen
Ei ole mikään salaisuus, että kielten opiskelu voi todella auttaa elämässä eteenpäin. Se tekee CV:stä vakuuttavamman ja auttaa jatko-opinnoissa, vahvistaa viestintäosaamista ja antaa edellytykset matkusteluun ja ulkomaille muuttamiseen. Vieraan kielen oppiminen voi myös parantaa aivojen toimintaa ja suojella myöhemmässä elämänvaiheessa jopa dementialta.
Jokaisen lapsen täytyy tietysti oppia kieli aivan itse, mutta vanhemmat voivat edistää ja nopeuttaa oppimista monella tapaa.
1. Käytä kieltä pienen lapsen seurassa
Jos olet itse kaksi- tai monikielinen, puhu lapsellesi eri kielillä mahdollisimman pian. Jatkuva altistuminen useammille kielille tekee monikielisyydestä luonnollisen osan lapsen elämää jo varhaisessa vaiheessa.
Kun lapsi oppii useampaa kuin yhtä kieltä jo pienenä, hänen on helpompi omaksua uusia kieliä myös myöhemmin elämässä. Monikielisyydestä tulee itsestäänselvyys, ja lapselle kehittyy laajempi perusta erilaisten äänteiden käytöstä ja kielten rytmeistä. Tältä pohjalta myös ennalta vieraiden kielten oppiminen lähtee helpommin käyntiin.
Lapsi oppii kieltä passiivisesti pelkästään vanhempaa kuuntelemalla, mutta on erittäin suositeltavaa, että otat mukaan myös hieman aktiivista kielen opettelua – tällöin oppiminen käy nopeammin ja lapselle kehittyy positiivinen asenne kielten opiskeluun, mikä on suureksi hyödyksi myöhempää elämää ajatellen. Kokeile esimerkiksi hauskoja sanastoharjoituksia ottamalla avuksi lapsille sopivat sanakortit tai lapsiystävällinen, kielten opiskeluun tarkoitettu sovellus.
2. Auta lasta omaksumaan toimiva opiskelurutiini
Kun lapsi kasvaa vanhemmaksi, on tärkeää, että hän ryhtyy harjoittelemaan kieltä entistä tietoisemmin. Vanhemmat voivat auttaa hyvien opiskelukäytäntöjen omaksumisessa monin tavoin.
Harjoitus tekee todellakin mestarin, eli varmista, että lapsesi käy säännöllisesti läpi kielten tunneilla opeteltuja asioita ja harjoittelee kirjoittamista sekä kielen ymmärtämistä. Toistot auttavat asioiden muistiin painamisessa, ja säännöllinen rutiini tukee tutkitusti lasten oppimista.
Jos mahdutat noin tunnin kielen harjoittelua useimpiin päiviin, lapsen taidot karttuvat paljon nopeammin verrattuna tilanteeseen, jossa hän olisi tekemisissä kielen kanssa vain kerran–pari viikossa.
3. Laita lapsen nenä kiinni kirjaan
Lastenkirjoissa käytetään vaihtelevaa mutta helppoa sanastoa, ja niistä selviää myös kielen perusrakenne sekä keskeisin kielioppi. Ne ovat toisin sanoin täydellinen apuväline kieleen tutustumisessa. Nuoret lapset rakastavat luonnostaan lukemista – ja sitä, että vanhemmat lukevat heille ääneen – eli lukeminen opeteltavalla kielellä on valtavan tehokas tapa vahvistaa taitoja vaikka joka päivä.
Kun lapsi tulee vanhemmaksi, häntä täytyy ehkä erikseen kannustaa kirjaan tarttumisessa, mutta huolehdi silti, että hän täydentää koulutunneilla opittua myös lukemalla. Tämä tukee merkittävästi kielen omaksumista. Kun lapsen taidot kehittyvät, tuo hänen luottavakseen vieraskielisiä versioita kirjoista, joihin hän on jo aiemmin tykästynyt suomeksi. Esimerkiksi Harry Pottereiden parissa kielitaito harjaantuu melkein huomaamatta.
4. Tee tv-sarjoista osa kieliopintoja
Käytä ruutuaika hyödyksesi ja tee siitä täydentävä tapa kielen harjoitteluun. (Jälkikasvusi tuskin vastustaa tätä opiskelumetodia!)
Jos lapsesi ovat pieniä, vaihda heidän suosikkisarjansa kieliasetus Netflixissä. Useimpia sarjoja tarjotaan lukuisilla kielillä, ja kun lapset ovat altistuneet kielelle jo aiemmin, he pystyvät seuraamaan sarjaa ”väärästä” kielestä huolimatta paremmin kuin uskotkaan. Vaikka aikuiset kokevat tällaisen lisäponnistelun helposti epämukavana ja hankalana, lasten suhtautumistapa on paljon kärsivällisempi ja avomielisempi.
Jos perheessäsi on teini-ikäisiä, etsi suosittuja sarjoja, joissa käytetään heidän opiskelemaansa kieltä (katsasta esimerkiksi ehdotuksemme supersankarisarjoista englannin opiskeluun). Kun nuori katselee säännöllisesti vieraalla kielellä keskustelevia henkilöitä, hänen oppii seuraamaan puhetta entistä paremmin ja omaksuu erilaisia arkikielen ilmauksia sekä sanontoja.
5. Lähetä lapsi ulkomaille
Emme tarkoita tällä sitä, että ostaisit pelkän menolipun ja jättäisit lapsellesi tunteikkaat hyvästit lentokentällä – tarkoitamme kielimatkaa, jonka voi toteuttaa joko kesäloman aikana tai myös muina lomajaksoina, jos lapsesi on jo hieman vanhempi.
Jo pari viikkoa kielen opiskelua sen luonnollisessa käyttöympäristössä voi nostaa taidot uudelle tasolle, minkä lisäksi lapsi todennäköisesti inspiroituu panostamaan kieliopintoihinsa jatkossa entistä enemmän. Tämä on erityisen tärkeää teini-ikään ehtineille nuorille, joiden motivaatio voi alkaa hupenemaan, mikäli kieliopintojen todelliset hyödyt jäävät näkemättä. Tutustuminen nuoriin eri puolilta maailmaa konkretisoi hienosti, kuinka paljon hyötyä kieliosaamisesta onkaan.
EF:llä on valikoima erilaisia kielimatkoja niin lapsille, teineille kuin nuorille aikuisillekin. Ne tekevät kielen opiskelusta hauskaa, vuorovaikutteista ja mahdollisimman tehokasta.