5 testattua vinkkiä: Näin saat enemmän irti mistä tahansa matkasta
Olen koukussa matkusteluun. Kun olin vielä äitini vatsassa, hän lensi jatkuvasti Saksan ja USA:n välillä. Vaikuttaakin siltä, että jossakin Atlantin yläpuolella perimääni kirjautui parantumaton matkakuume. Ja toisaalta, miksipä en rakastaisi matkustelua? Mieti: aina, kun astut uudelle kadulle, maailmankartastasi tulee hieman laajempi. Et voi ikinä tietää, mitä nurkan takana odottaa. Tunnet olosi virkistyneeksi, eloisaksi ja toiveikkaaksi.
Asioilla on kuitenkin kääntöpuolensa, ja matkustelu voi olla myös kuormittavaa. Minulla oli ennen tapana suunnitella reissuni tarkasti ennakkoon. Olin varautunut kaikkeen: tiesin, mitä nähtävyyksiä menen katsomaan, mitä syön ja mihin alueisiin tahdon tutustua. Jokainen päivä oli valmiiksi mietitty, ja uskoin, että juuri tämä tekisi reissustani fantastisen ja unohtumattoman.
Sitten saavuin kohteeseeni, valmiina toimeen. Järkytyksekseni jouduin kuitenkin huomaamaan, etteivät asiat ikinä menneet suunnitelmieni mukaan. Hoksasin, että tiukka matkaohjelma esti minua tarttumasta hetkeen enkä pystynyt täysin nauttimaan olostani. Täsmälliset suunnitelmat tekivät siis matkasta loppujen lopuksi hankalamman. Tämän oivallettuani aloin ottaa rennommin ennakkosuunnittelun suhteen ja löysin paremman tasapainon maailmalla seikkailuun (mikä olikin varsin suotavaa – olenhan horoskoopiltani vaaka).
Nykyisin seuraan intuitiotani, ja noudatan ainoastaan muutamaa ohjetta, jotka toimivat jokaisessa matkakohteessa. Tässä ovat viisi parasta vinkkiäni siihen, miten saada matkoista enemmän irti.
1. Puhu kohdemaan kieltä
Matkustinpa minne tahansa, opettelen ennakkoon muutamia peruslauseita paikallisella kielellä. Jos tarvitsen espanjaa, italiaa tai ranskaa, käännyn Coffee Breakin podcastien puoleen, ja muissa kielissä auttaa Google.
Ennen ensimmäistä Pariisin-matkaani opettelin hieman ranskan perusteita. Tämän ansiosta eräs poliisi flirttaili minulle liikenteen ohjaamisen lomassa, ja sain putiikinpitäjiltä samanlaista kohtelua kuin paikallisetkin (Je suis désolée, je ne parle pas français!). Tämä teki reissusta paljon hauskemman ja huolettomamman. On myös mahdollista, että rakastut paikalliseen kieleen niin palavasti, että päätät opiskella sitä ihan tosissasi. (Oui – itselleni kävi juuri näin.)
2. Vieraile paikallisilla markkinoilla ja ruokatoreilla
Jos minulta kysytään, yksi matkustelun parhaista puolista on paikallisilla toreilla ja markkinoilla vieraileminen. Kiertelen kojujen lomassa, ihailen houkuttelevia ruokatarpeita ja muita kauppatavaroita ja nautiskelen ympäröivästä värien ja tekstuurien kirjosta. Tunnen myös suurempaa yhteyttä matkakohteeseeni, kun pääsen seuraamaan, kuinka paikalliset jutustelevat keskenään ja hoitavat askareitaan.
Valitsen mieluiten majoituspaikan, jossa on keittiö, jotta voin ostaa toreilta tuoreita hedelmiä ja valmistaa omat aamupalani. Se tuntuu paljon kotoisammalta kuin hotellin buffetissa ateriointi. Jos omassa majapaikassasi ei ole ruoanlaittomahdollisuutta, voit nauttia ruokatorisaaliisi spontaanilla piknikillä puistossa. Kun jaat leipäsi paikallisen puluparven kanssa, lomatunnelma on taattu.
3. Kysy paikallisilta
Matkustellessa kannattaa jättää ujous kotiin. Ole siis rohkea ja ryhdy reippaasti juttusille tuntemattomien kanssa! Toimiva keskustelunavaus on esimerkiksi kysäistä, mikä on toisen mielestä sellainen nähtävyys, jota yhdenkään turistin ei pitäisi jättää väliin. Usko pois, jokaisella on vastaus tähän.
Olen itse saanut parhaat matkavinkkini Lontoon metron työntekijältä ja espanjalaisen tapas-baarin tarjoilijalta. Älä siis luota pelkkiin opaskirjoihin ja Googleen, vaan hae inspiraatiota ympärilläsi liikkuvilta ihmisiltä. Ystävällisellä hymyllä pääsee pitkälle.
4. Lataa julkisen liikenteen sovellus
Jos matkustat kaupunkikohteeseen, selvitä paikallisen liikenneverkoston nimi ennen lähtöäsi. Useimmiten liikennöijällä on oma sovellus, jonka voit ladata puhelimeesi aivan ilmaiseksi.
Minulla on tapana suunnitella valmiiksi reitti juna-asemalta tai lentokentältä majoituspaikkaani, jotta vältyn tarpeettomalta stressiltä saapumisen yhteydessä. Päiväliput tulevat tavallisesti halvemmaksi kuin yksittäiset matkat, ja jos viivyt kohteessa pidempään, viikkolippu on usein paras valinta. Vain amatöörimatkailijat yrittävät selvittää raivopäisesti, kuinka päästä pisteestä A pisteeseen B, kun aikaero painaa ja suihkun tarve on hälyttävällä tasolla.
5. Hakeudu näköalapaikoille
Yritän aina saada kokonaiskuvan siitä, minne olen saapunut. Tämä onnistuu parhaiten ylhäältä päin. Kun tiirailet kohdetta yläilmoista, suunnistamisesta tulee helpompaa, ja samalla pääset napsimaan myös upeita kuvia.
Jos lähimaastosta ei löydy vuoria tai kukkuloita, suuntaa korkeille rakennuksille, kuten kirkontorneihin tai pilvenpiirtäjiin. Yksi ikimuistoisimmista maisemahetkistä, jonka olen itse kokenut, oli auringonnousun seuraaminen Haleakalā-tulivuoren kraatterilla. Näin, kuinka meri tanssi horisontissa samalla, kun auringonvalo tulvi yli maan ja kimmelsi lempeästi aamun hiljaisuudessa. Juuri nämä ovat hetkiä, joita muistelet koko loppuikäsi – ja johtolankoja siihen, miten voit saada matkoista enemmän irti.