10 neuvoa: Näin opit puhumaan englantia paremmin
Englannin opiskelijoille on äärimmäisen tärkeää oppia puhumaan kieltä itsevarmasti. Mikään ei korvaa sitä, että pystyy hyödyntämään kielitaitoaan sujuvasti aidoissa tosielämän tilanteissa – eikä mikään ole sen hauskempaa. Oli lähtötasosi mikä tahansa, näillä kymmenellä neuvolla opit puhumaan englantia paremmin ja nopeammin.
1. Matki muita
Kun ajattelee kielen opiskelua, mieleen nousee helposti kuvia kirjapinkoista, sanalistojen pänttäämisestä ja opettelukorteista. Nämä ovat kaikki omalla tavallaan hyviä apukeinoja, eikä tällaisia menetelmiä kannata missään nimessä sivuuttaa. Monilta kuitenkin unohtuvat aktiivisemmat opiskelukeinot, kuten erilaiset pelit, kuunteleminen ja toistaminen – tai sitten niitä arastellaan liikaa.
Tutkimukset osoittavat, että muiden jäljittely on yksi parhaista tavoista kehittää kielitaitoa. Kun kuuntelet muita, toistat heidän sanomisiaan ja pyrit kopioimaan heidän puhettaan – intonaatiota, tunnetiloja ja sanavalintoja myöten – edistyt tehokkaasti ja opiskelu pysyy hauskana.
2. Älä etene yksi sana kerrallaan
Oletko kyllästynyt siihen, että opettelet sinnikkäästi pitkiä verbilistoja, muttei sinusta silti tunnu siltä, että osaisit puhua englantia itsevarmasti? On aika vaihtaa strategiaa: koeta opiskella yksittäisten sanojen sijaan kokonaisia ilmauksia. Tämä lähestymistapa tunnetaan englanniksi nimellä chunk-based learning.
Suhtaudu uusiin ilmauksiin yksiköinä, joiden osia ei voi erottaa toisistaan, kuuntele ja toista. Unohda hetkellisesti kielioppipohdinnat äläkä aprikoi jokaisen yksittäisen sanan merkitystä, ja odota, että ilmaisu alkaa tuntua luontevalta.
Suhtaudu kieleen käytännönläheisesti ja kopioi surutta kuulemaasi ilman, että luot itsellesi tarpeettomia esteitä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opettelet esimerkiksi ilmauksen I need water kokonaisuutena, etkä ensiksi käännä jokaista sanaa erikseen ja selvitä, kuinka verbiä need taivutetaan.
3. Käytä oppimaasi saman tien
Aivot nauttivat siitä, että asiat tuntuvat hyödyllisiltä. Ne eivät mielellään haaskaa aikaa tietoon, jolle ei ole käyttöä. (Ehkä tämä on osasyy siihen, etteivät eilen opetellut englannin sanat enää palaa mieleen!)
Tässä siis vinkki: kun näet uuden ilmaisun tai fraasin, lue se saman tien ääneen ja toista sitä niin monta kertaa, että osaat sanoa sen katsomatta edessäsi olevaa tekstiä. Vielä parempi tekniikka on kirjoittaa muutama itse keksitty lause, joissa käytät uutta sanaa tai ilmaisua. Tällöin et pelkästään opettele englantia, vaan alat itse asiassa käyttää sitä.
4. Löydä sisäinen näyttelijäsi
Näyttelijöiden tehtävänä on opetella käsikirjoitus ja saada yleisö uskomaan, että siinä sanottu on todellista. Tässä käytettyjä keinoja ovat tunteet, liioittelu, toisto ja harjoittelu. Mikset siis ottaisi hieman inspiraatiota suosikkinäyttelijältäsi ja toimisi itse samoin?
Voit kokeilla esimerkiksi seuraavaa pikku leikkiä: Kun olet omassa rauhassasi, kirjoita paperille mikä tahansa englanninkielinen ilmaisu, jonka tahdot oppia. Lue sitä sitten ääneen niin kauan, että osaat sanoa sen katsomatta paperiin. Seuraavaksi tehtäväsi on sanoa ilmaisu eri tunnetiloja näytellen. Liioittele vapaasti! Ei kulu kauaa, kun totut siihen, miltä ilmaisu kuulostaa, ja pystyt palauttamaan sen mieleesi automaattisesti.
5. Kuuntele muita yhtä ahkerasti kuin puhut itse
Puhuminen on hankalaa monille englannin opiskelijoille kolmesta syystä: he häpeävät aksenttiaan, he eivät muista keskeisiä sanoja silloin, kun niitä tarvitaan, eivätkä he ymmärrä muiden vastauksia, mikä saa aikaan kiusallisia tilanteita.
Ratkaisu: altista itsesi niin monille englanninkielisille lauluille, sarjoille, dokumenteille, aksenteille ja keskusteluille kuin suinkin mahdollista. Tämä auttaa sinua hahmottamaan, miltä englanti kuulostaa eri maissa ja kuinka eri ihmiset puhuvat kieltä.
Kun toimit näin, ymmärrät lisäbonuksena myös sen, että todella, todella monilla englantia opiskelleilla on omanlaisensa aksentti, mutta siitä huolimatta heitä ymmärretään ja keskustelut etenevät täysin sujuvasti. Miksei sama pätisi myös sinuun? Vieraskielinen aksentti ei todellakaan ole maailmanloppu – se vain todistaa, että olit tarpeeksi urhea opetellaksesi aivan uuden kielen!
6. Kuuntele itseäsi ja hanki pätevää palautetta
Jotkut englannin opiskelijat ovat niin arkoja ja epävarmoja, että he lykkäävät kielen puhumista loputtomiin. Pitkään opiskeltuaan he sitten hoksaavat, että ovat hädin tuskin kuulleet itseään puhumassa englantia! On ehdottoman tärkeää, että alat harjoitella kielen puhumista heti alusta alkaen – ja teet harjoitukset ääneen. Kuulostele, miltä englanti kuulostaa, kun puhut sitä aivan itse.
Hyvä tapa aloittaa on äänittää itseään lukemassa jotakin yksinkertaista tekstiä. Tämä on hyödyllistä kahdella tapaa. Ensinnäkin alat tottua siihen, miltä englanti kuulostaa sinun puhumanasi, ja toisekseen voit tallentaa äänitteet ja seurata niiden avulla tulevaisuudessa, kuinka suuresti kielitaitosi on kehittynyt.
On tärkeää, että saat palautetta puheestasi, ja paras palautteen antaja on luonnollisesti henkilö, joka puhuu englantia äidinkielenään. Yksi tehokkaimmista keinoista puhetaidon kehittämiseen onkin opiskella jossakin englanninkielisessä maassa, missä saat palautetta jatkuvasti: oppitunneilla, ostoksilla, kaupungilla ja jopa isäntäperheesi luona. Kielen keskelle matkustaminen toimii, koska se antaa sinulle mahdollisuuden oppia joka hetki – ja mitä enemmän puhut englantia kielen luonnollisessa käyttöympäristössä ja mitä moninaisempia keskustelukumppaneita sinulla on, sitä nopeammin edistyt.
Jos kielen opiskelu ulkomailla ei ole mahdollista, pyydä säännöllistä palautetta opettajaltasi, tukioppilaalta tai keneltä tahansa englannin osaajalta, jonka tunnet.
7. Ryhdy visuaaliseksi
Visuaalisuus tukee oppimista merkittävästi, ja sitä hyödynnetäänkin yhä ahkerammin. Tutkimuksessa on todettu, että sanojen yhdistäminen kuviin auttaa suuresti niiden muistamisessa, mikä puolestaan tarkoittaa, että puhuminen käy sulavammin.
Kun siis tahdot seuraavan kerran oppia uuden ilmauksen, käytä itse ottamaasi kuvaa tai Google-kuvahausta löytämääsi otosta, joka kuvastaa opiskeltavaa ilmaisua. Jotta sanojen mieleen palauttaminen tehostuu, on olennaista, että valitset opettelukorttien tai muistiinpanojen kuvat omatoimisesti!
8. Tarinoi elämästäsi
Aivot muistavat uuden sanaston todennäköisemmin silloin, kun sovellat sitä omaan elämääsi ja teet siitä mahdollisimman henkilökohtaista. Kun siis opiskelet uutta ilmausta, kysy itseltäsi, kuinka käyttäisit sitä omassa elämässäsi ja missä tilanteissa ilmaisu voisi olla tarpeen.
Tämä auttaa sinua kahdella tapaa. Ensinnäkin saat tunteen siitä, että opiskelusta on aidosti hyötyä ja vältät turhautumisen. Toisekseen helpotat elämääsi tulevaisuudessa: kun sinun täytyy seuraavan kerran puhua itsestäsi, muistoistasi tai kokemuksistasi, olet valmis tilanteeseen, sillä olet harjoitellut jo valmiiksi.
9. Ala laulamaan
On todistettu tieteellisesti, että se aivojen osa, jossa prosessoidaan musiikki, aktivoituu myös silloin, kun aivot käsittelevät kieltä. Ahkerasti musiikkia kuuntelevilla englannin opiskelijoilla onkin tyypillisesti muita parempi ääntämys, ja heidän on helpompi ymmärtää muiden puhetta. Englanti tuntuu siis heistä luontevalta. (Täältä löydät listan artisteja, joita kuuntelemalla pääset alkuun!)
Laulaminen on loistava tapa saada itsensä hyvälle tuulelle ja kehittää samalla englannin taitoaan. Kun siis löydät seuraavan kerran kappaleen, josta pidät, etsi sen lyriikat netistä ja lue niitä samalla, kun kuuntelet. Laita sitten kappale pyörimään uudelleen, ja laula mukana. Kiinnitä huomiota siihen, kuinka sanat äännetään ja matki kuulemaasi mahdollisimman tarkasti. Pian yllätät itsesi laulelemasta kyseistä kappaletta, vaikkei sinulla ole edes sanoituksia apunasi.
10. Muista, mikä on tärkeintä
Jos ihmisiltä kysyy, miksi he opiskelevat englantia, voi saada hyvin vaihtelevia vastauksia. Tyypillisesti syy kuitenkin liittyy parempiin uramahdollisuuksiin, matkusteluun tai ulkomaille muuttoon, vieraskielisiin kavereihin tai seurustelukumppaniin tai siihen, että henkilö on yksinkertaisesti niin tykästynyt kieleen.
Voitko kuitenkaan kuvitella, että kukaan sanoisi opiskelevansa englantia siksi, että tahtoo olla täydellinen? Tuskin! Pidä siis mielessä, että ensisijainen tavoitteesi on pystyä käyttämään englantia tehokkaasti, äläkä odota itseltäsi täydellisyyttä. Keskity sen sijaan siihen, että tulet ymmärretyksi. Tämä onnistuu, kun ryhdyt puhumaan englantia mahdollisimman pian ja käytät sitä aina tilaisuuden tullen.