Miten matkustaa vastuullisemmin – Aloittelijan opas
Matkailu opettaa meitä arvostamaan maailmaa ja sen ihastuttavaa monimuotoisuutta, mutta se voi olla myös todella saastuttavaa. Jokaisen meistä täytyy vähentää omia hiilidioksidipäästöjään ja pitää parempaa huolta yhteisestä planeetastamme, jotta ainoa kotimme ei vahingoitu peruuttamattomalla tavalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun täytyisi luopua tyystin maailmalla seikkailemisesta. Kun suunnittelet seuraavaa matkaasi, kannustamme sinua soveltamaan seuraavia neuvoja siihen, miten matkustaa entistä vastuullisemmin.
1. Valitse ympäristöystävällisempi matkustustapa
Aloitetaan itsestäänselvyydellä: mieti tarkkaan, minkä matkustusmuodon valitset. Lentäminen on tietysti nopeampaa, kätevämpää ja toisinaan jopa edullisempaa kuin junalla matkaaminen, mutta se aiheuttaa myös enemmän hiilidioksidi- ja typpioksidipäästöjä kuin vanha kunnon veturi.
Junalla pääsee nykyisin melkein minne tahansa; jätä siis lentokentät väliin ja suuntaa perille raiteita pitkin. Etenkin Euroopassa on nopea ja kattava junaverkosto, eli sähköjunat ovat erinomainen, vähäpäästöisempi matkustusvaihtoehto. Erityisen ekologisesti matka taittuu Ranskassa, missä noin 75 prosenttia sähköstä tuotetaan ydinvoimalla, joka aiheuttaa huomattavasti vähemmän päästöjä kuin fossiiliset polttoaineet.
Vertaile eri matkustusmuotoja EcoPassengerin päästölaskurin avulla – tällöin näet, kuinka paljon hiilidioksidipäästöt vähenevät, jos valitset lentokoneen sijasta junan.
2. Kompensoi hiilidioksidipäästösi
Kaikilla meistä ei ole mahdollisuutta noudattaa ilmastoaktivisti Greta Thunbergin esimerkkiä: hän matkusti Amerikkaan Atlantin yli purjehtien, mutta käytännössä lentäminen on välillä ainut vaihtoehto. Tällöin voi kuitenkin ottaa avuksi hiilidioksidipäästöjen kompensoinnin. Siinä lasketaan, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä suunnitellusta matkasta syntyy, ja maksetaan siitä, että ilmakehästä poistetaan vastaava päästömäärä. Näin hiilijalanjälki saadaan ”tasapainotettua”.
FlyGNR-sivustolla pääset laskemaan matkasi aiheuttamat päästöt, etsimään vähäpäästöisempiä lentoreittejä ja kompensoimaan hiilidioksidin, joka matkastasi aiheutuu. Muita päästöjen kumoamishankkeita ovat muun muassa Gold Standardin sertifioimat uusiutuvan energian projektit sekä Mossy Earthin metsitysohjelmat, joissa sinulle lähetetään kuva puista, jotka on istutettu lahjoituksesi turvin.
On kuitenkin tärkeä muistaa, ettei tarkkaa päästömäärää pysty laskemaan täydellisesti. Lisäksi monet päästöjen kompensointiohjelmat – etenkin ne, jotka perustuvat puiden istuttamiseen – ”tasapainottavat” ilmakehän hiilidioksidimäärää käytännössä vasta sitten, kun puut ovat kasvaneet täysimittaisiksi. Tämä voi viedä jopa parikymmentä vuotta. Päästöjen kompensointi on hyvä teko, mutta lähtökohtaisesti on kuitenkin parempi rajoittaa aiheuttamiensa päästöjen määrää ennen, kuin ne ehtivät syntyä.
3. Tue paikallista yhteisöä
Kestävässä matkailussa ei ole kyse pelkästä hiilijalanjäljen pienentämisestä, vaan myös siitä, että vierailusi auttaa paikallisia yhteisöjä rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta. Tähän on monia keinoja: osta matkamuistoksi paikallisten tuottajien ja taiteilijoiden valmistamia tuotteita, älä tuontitavaraa, tee ruokaostokset paikallisissa myymälöissä ja toreilla sen sijaan, että suuntaisit kansainväliseen supermarkettiin, ja jos lähdet ulkomaille opiskelemaan, valitse majoituspaikaksi paikallinen isäntäperhe. Tällöin matkalla kuluttamasi rahat jäävät paikalliseen yhteisöön ja tukevat paikallista taloutta.
4. Huolehdi eläinten hyvinvoinnista
Tämä tieto on varmasti kaikkea muuta kuin mieluisa, mutta monet suositut, villieläimiin liittyvät matkailutuotteet ovat tosiasiassa hyvin haitallisia kyseisille eläimille. Kestäviä vaihtoehtoja on kuitenkin olemassa, ja esimerkiksi EF Education First on sitoutunut – ensimmäisenä koulutusmatkojen tarjoajana – järjestämään kaikki retkensä eläinten hyvinvointia kunnioittaen. Yritys tekee yhteistyötä World Animal Protectionin kanssa ja on ottanut käyttöön uuden, koko firman laajuisen ohjeistuksen eläinten hyvinvoinnista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että EF ei tarjoa eläimiin liittyviä retkiä tai aktiviteetteja, joissa ei pidetä riittävän hyvää huolta eläinten hyvinvoinnista. Valikoiman ulkopuolelle on jätetty esimerkiksi norsuilla ratsastaminen ja delfiinien kanssa uiminen, joihin usein eläinten kaltoinkohtelua. Sen sijaan aktiviteeteissa panostetaan ihmisten ja eläinten positiivisiin kohtaamisiin ja ympäristöystävälliseen luontomatkailuun.
5. Matkusta hitaasti
Hidas matkailu – jossa vietetään yhdessä tai kahdessa paikassa pidemmän aikaa sen sijaan, että kiiruhdettaisiin mahdollisimman moneen paikkaan samalla kertaa – on loistava tapa tehdä omasta matkustelusta hieman kestävämpää. Kun tutustut maailmaan etanatahtia, matkoihin liittyy vähemmän lentoja ja pitkiä välimatkoja ja siten myös vähemmän kasvihuonekaasuja. Lisäksi tutustut vierailemiisi kaupunkeihin ja niiden kulttuureihin huomattavasti syvemmin, mikä tekee kokemuksesta antoisamman myös sinulle itsellesi. Olemme aivan puolueettomasti sitä mieltä, että muun muassa ulkomailla opiskeleminen lasketaan hitaaksi matkailuksi.
6. Syö fiksusti
Ruoan ostamisessa on kaksi sääntöä: osta paikallista ja osta sesongin tuotteita. Tue siis seudun maanviljelijöitä valitsemalla heidän tuotteitaan, ja hanki syötävää, jota on luontaisesti tarjolla kyseiseen aikaan vuodesta. Tällöin ruoan kuljetuksista aiheutuvat päästöt jäävät vähäisemmiksi, koska tuotteita ei ole lennätetty perille ulkomailta. Myös lihan vältteleminen on hyvä keino oman hiilijalanjäljen pienentämiseen, sillä lihateollisuudesta syntyy valtava määrä kasvihuonekaasuja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi ryhtyä täysin vegaaniksi tai kasvissyöjäksi – voit saada paljon aikaan pelkästään sillä, että vähennät eläinperäisten tuotteiden kuluttamista.
7. Vähennä muovia
Muutamalla yksinkertaisella muutoksella pystyy vaikuttamaan huomattavasti siihen, kuinka paljon muovijätettä omasta toiminnasta syntyy. Helpoin ja nopein keino on hankkia uudelleenkäytettävä, alumiinista valmistettu juomapullo. Kun sijoitat sellaiseen kympin tai pari, et joudu enää koskaan hankkimaan kertakäyttöisiä muovipulloja. Esimerkiksi Refill– ja Tap-sovellukset kertovat näppärästi, missä sijaitsee lähin ilmainen vesipiste. Lisäksi voit päivittää toilettilaukkusi kiinteällä, luonnonmukaisella deodoranttipalalla (joka tuntuu aluksi hieman kummalliselta, mutta on itse asiassa aivan loistava), palashampoolla ja -hoitoaineella sekä palasaippualla ja jättää väliin epäekologiset, kierrätykseen kelpaamattomat aerosolipullot.
8. Mieti laukkusi sisältöä
Kukapa ei tykkäisi ostella matkoille uusia asukokonaisuuksia, jotka ”ehdottomasti tarvitsee”. Mutta tiedätkö, millaisen hinnan ympäristö maksaa vaatteistasi? Pikamuodista (eli juuri niistä rakastamistasi ketjuliikkeistä) aiheutuu suunnaton määrä kasvihuonekaasuja – joidenkin lähteiden mukaan muotiteollisuuden osuus maailman kaikista hiilidioksidipäästöistä on jopa 10 prosenttia. Lisäksi pikamuoti on johtanut laajaan jokien saastumiseen epäekologisten väriaineiden ja puuvillan viljelykäytäntöjen takia.
Voit kehittää vaatekomerosi sisällöstä ympäristöystävällisemmän muutamalla helpolla keinolla. Etsi vaatteita kirpputoreilta ja käytettyjen vaatteiden liikkeistä, niin ostoksesi eivät tue uusien vaatteiden tuotantoa, ja kun tarvitset jotakin uutena, valitse kestävän kehityksen periaatteita noudattavia vaatevalmistajia. Tällainen on esimerkiksi kotimainen HallaxHalla, joka valmistaa uima-asuja kierrätetystä muovista. Kun lähdet matkalle, muista myös pakata kevyesti! Mitä raskaammat matkatavarat, sitä enemmän polttoainetta juna tai lentokone tarvitsee perille päästäkseen.
9. Valitse majoituspaikkasi tarkkaan
Lomaa suunnitellessa on helppo joutua ylellisten all inclusive -hotellien houkuttelemaksi. Niiden vedenkulutus on kuitenkin usein valtava, koska lakanoiden ja pyyhkeiden vaihtamisesta syntyy päivittäin tyrmistyttävä pyykkivuori. Lisäksi kylpyhuoneissa tarjottavat pienet kylpytuotteet aiheuttavat paljon muovijätettä, ja nämä hotellit ovat usein ulkomaisessa omistuksessa. Suuri niiden tuotoista päätyy siis muualle sen sijaan, että toiminta tukisi paikallisten olojen kehittymistä.
Kestävämpi valinta onkin tutustua pienempiin, paikallisten omistamiin majataloihin tai hotelleihin. Etsi majoituspaikkojen verkkosivuilta Rainforest Alliancen tai Global Sustainable Tourism Councilin logoja: hotellien on helppo sanoa, että ne toimivat kestävästi, mutta ulkopuolisen tahon myöntämä sertifikaatti takaa, että väite pitää paikkansa. Sertifikaatin saadakseen hotelli on joutunut todistamaan, että se noudattaa erilaisia kestävän toiminnan periaatteita, jotka ulottuvat jätteiden vähentämisestä paikallisen kulttuuriperinnön kunnioittamiseen ja erilaisten suojeluhankkeiden tukemiseen asti.
Jos vietät kohteessa pidemmän aikaa – esimerkiksi työskennellen tai kieltä opiskellen – harkitse isäntäperheessä tai jaetussa asuntolahuoneessa majoittumista. Tällöin varmistat, että hyödynnät olemassa olevia majoitusresursseja ja jaat ne useamman ihmisen kesken.