6 asiaa, jotka vain Saksassa asuneet tietävät
Saksa ei tarjoa vain ensiluokkaisia autoja, komeita linnoja ja kotoisia olutpuutarhoja. Tässä Keski-Euroopan valtiossa on myös erittäin korkea elämänlaatu, ja Berliinin ja Münchenin kaltaiset metropolit ovat säännöllisesti listoilla maailman kaupungeista, joissa on kaikkein parasta asua. Tiettyjen seikkojen takia Saksassa asuminen on kuitenkin aivan oma juttunsa – mutta ehdottomasti hyvällä ja korkeaa elämänlaatua tukevalla tavalla.
1. Jalkapallo on uskonto
Saksassa jalkapallo ei ole pelkkää urheilua. Se on uskonto.
Maailmassa on vain muutamia maita, jotka ovat yhtä hulluna jalkapalloon kuin Saksa. Eri seurojen fanit kirjaimellisesti vihaavat toisiansa, mikä saattaa näkyä jopa ihmissuhteissa.
Münchenin kaltaisissa kaupungeissa täytyy olla todella onnekas, jotta saa edes yksittäisen ottelulipun, kausikortista puhumattakaan. Kun Bayern Münchenillä on tärkeä peli, koko kaupunki – pikkulapsista mummoihin saakka – osoittaa tukensa punaiseen väriin sonnustautumalla.
2. Sunnuntaita ei vietetä miten tahansa
Shoppailemaan sunnuntaina? Ei onnistu Saksassa. Valtaosa liikkeistä pitää ovensa kiinni viikon viimeisenä päivänä; käytännössä ainoa poikkeus ovat juna- ja huoltoasemien pikkukaupat.
Tämä johtui alun perin uskonnosta, sillä sunnuntai oli lepopäivä, jolloin ei kuulunut tehdä työtä. Nykyisin kyse on lähinnä maallistuneesta perinteestä, joka antaa ihmisille tilaisuuden viettää aikaa perheensä ja harrastustensa parissa.
Saksalaiset ottavat ”ei työntekoa” -säännön todella vakavasti. Älä siis edes harkitse, että leikkaisit pihanurmea sunnuntaina!
3. Sunnuntai-iltapäivä on varattu kakulle ja kahville
Briteillä on teehetkensä, ja saksalaiset ylläpitävät omaa kahvi- ja kakkuperinnettään – etenkin viikonloppuisin.
Sunnuntai-iltapäivä kello kahden ja kolmen välillä on täydellinen aika istahtaa yhdessä alas, juoda kuppi kahvia ja syödä kotitekoista kakkua. (Mitäpä muutakaan sitä tekisi, kun shoppailu ja ruohonleikkuu ovat kerran poissa laskuista?)
Jos sinulla ei ole aikaa tai taitoa leipoa itse, suuntaa lähimmälle juna-asemalle tai leipomoon, joka palvelee (pari tuntia) myös sunnuntaina, jotta saksalaiset saavat tuoreet sämpylänsä ja kakkunsa.
4. Saksalaisilla on huumorintajua
Tämä on ehkä vaikea uskoa, mutta saksalaisilla on itse asiassa mainio huumorintaju ja he rakastavat nauramista. Muut eivät vain usein ymmärrä, mitä Saksassa pidetään hauskana.
Paikallisen huumorin perusta ovat suorasukaiset, näennäisen vakavamieliset toteamukset, jotka ovat huvittavia yksinkertaisesti siksi, että ne sanotaan tietyssä yhteydessä. Tämä vaatii totuttelua – ja saksan kielen taitoa – mutta kun pääset jyvälle saksalaisesta huumorista, luvassa on ratkiriemukkaita hetkiä.
5. Ihmiset tuijottavat
Saksalaisilla on tuijotusongelma: joko naapuritalon vanha rouva seuraa jokaista liikettäsi tai pikkupoika metrossa ei saa katsettaan irti sinusta.
Intensiivinen katsekontakti on Saksassa niin tavallinen ilmiö, että muualta muuttaneet ja matkailijat ovat nimenneet sen ”germaaniseksi tuijotukseksi”. Esimerkiksi jalankulkijat voivat myös viestiä katseella: oikean mittainen katsekontakti oikealla hetkellä voi ilmaista, että ”minä kävelen nyt tästä, ja on ihan oma vikasi, jos et väistä ajoissa”.
Tapa saattaa vaatia hieman harjoittelua, mutta Saksassa asuminen opettaa. Koeta vain matkia paikallisten tuijotusta.
6. Käteinen on ykkönen
Saksassa et voi ikinä olettaa, että kaupassa tai ravintolassa saa maksettua kortilla: täällä suositaan vanhaa kunnon käteistä.
Ostoskeskuksissa ja isommissa kaupoissa on lähes aina pankkiautomaatti, eli käteistä saa kyllä hankittua tarpeen vaatiessa. Sitä on silti viisasta kantaa mukana enemmän kuin kotikonnuillasi on todennäköisesti tapana.
Kuva: Katrin Blaschke, Flickr / Creative Commons