Välivuosi ei ole turha tauko, vaan hyvä valinta – miksi?
Siirtyminen lukiosta korkeakouluun on ratkaiseva vaihe, joka voi vaikuttaa koko loppuelämääsi. Se ei käy aina helposti, ja on mahdollista, että olet valmistumisen jälkeen tyytymätön tutkintoosi tai opiskelukokemukseesi. Sinulta voi myös puuttua käytännön kokemusta, minkä takia saatat kokea, ettet ole vielä valmis ”todelliseen maailmaan”. Nämä ovat syitä, miksi ennen jatko-opintoja (tai niiden jälkeen!) on hyvä pitää hieman taukoa: välivuosi auttaa sinua selvittämään, mitä todella haluat elämältä.
Tauko tavanomaisesta
Välivuosi on ajanjakso, jolloin otetaan tauko totunnaisesta arjesta – yleensä opiskelusta – ja vietetään se työskennellen, matkustellen tai vapaaehtoistyötä tehden, tai kaikkia kolmea yhdistellen. Nimestään huolimatta välivuoden ei tarvitse olla juuri vuoden mittainen, vaan sen kesto voi vaihdella muutamasta viikosta jopa useampaan vuoteen.
Käytä tämä aika hyödyksi yhdistämällä jotakin hauskaa, mitä olet aina halunnut tehdä, ja jotakin, joka auttaa sinua tietyn taidon oppimisessa tai kehittämisessä. Välivuoden aikana voit tutkia erilaisia vaihtoehtoja ja pohtia, mitä todella haluat tehdä ja mihin suuntaan tahdot lähteä. Sen hyödyt ovat riskejä suuremmat, kunhan välivuosi on huolella suunniteltu ja pidät mielessä, miksi vietät sellaista: varmista, että taukoosi kuuluu hauskanpitoa ja kokemuksia sekä taitojen hankkimista.
Välivuosi maksaa itsensä takaisin
Välivuotta voi viettää monista syistä. Se voi auttaa työpaikan saamisessa, koska teet ja opit asioita, jotka saattavat erottaa sinut joukosta. Se tukee korkeakoulussa pärjäämistä, koska opit ymmärtämään itseäsi paremmin ja saat taitoja, joita voi soveltaa sekä opiskelussa että työuralla. Sen avulla ymmärrät, mitä haluat tehdä, ennen kuin alat opiskella kyseistä aihetta – ja paljastaa, mille alalle et ainakaan tahdo. Tai mikäli nämä eivät toteutuisi, saat ainakin paljon paremman käsityksen siitä, millä on sinulle merkitystä ja miten tämä saattaa vaikuttaa valitsemaasi urapolkuun.
Kun tiedät, mitä haluat elämältä, sinun on helpompi tavoitella sitä. Tämä taas toteutuu huomattavasti todennäköisemmin, kun sinulla on aikaa miettiä. Miksi kiirehtisit ratkaisussa, joka voi määrittää koko elämäsi suunnan, kun välivuosi tarjoaa sinulle täydellisen tuumintatauon?
Selvitä, mitä rakastat
Muistatko, mikä oli lapsuuden haaveammattisi? On todennäköistä, että se vaihtui monesti, etkä ole välttämättä saanut asiasta vieläkään täyttä varmuutta.
Käytännön kokemukset uusissa ympäristöissä auttavat sinua hahmottamaan, mitä todella haluat tehdä. Et voi rakastaa tai vihata jotakin, ennen kuin olet kokeillut sitä itse. Käytännön kokemusta hankkimalla voit myös välttää tilanteen, jossa aloitat opinnot ja toteat pian, ettei ala tunnukaan omalta. Kun annat itsellesi tauon ja selvität, mitä oikeasti haluat, säästät sekä aikaa että rahaa ja varmistat, että löydät heti sopivalle polulle.
Kansainvälisesti on laskettu, että keskimäärin 30 prosenttia yliopisto-opiskelijoista saa työtarjouksen ennen valmistumista. Jos tarkastellaan työharjoittelun suorittaneita opiskelijoita, luku kuitenkin nousee 58 prosenttiin. Jos siis tahdot opiskella esimerkiksi kauppatieteitä, käytä välivuosi kyseisen alan työharjoittelussa, jotta voit olla varma, että valinta on oikea.
Toinen vaihtoehto on toimia täysin päinvastoin ja tehdä jotakin sellaista, mitä olisit saattanut harkita – erityisesti lapsena – mutta josta päätit syystä tai toisesta luopua. Saatat huomata, että kyseessä oli todella unelmiesi ala, ja tahdot sittenkin työskennellä sen parissa.
Kaikki, jotka vaeltavat, eivät ole eksyksissä
Kun annat itsellesi aikaa miettiä ja matkustella, kasvat myös ihmisenä: saat uutta itseluottamusta, ja sinusta tulee entistä itsenäisempi. Välivuoden aikana kannattaakin tutustua uusiin maihin ja kulttuureihin, jos se suinkin on mahdollista. Matkakokemukset ja kulttuurien ymmärtäminen ovat myös hyvä lisä CV:ssä, sillä 91 prosenttia työnantajista ymmärtää ulkomailla suoritettujen opintojen hyödyt ja 73 prosenttia HR-ammattilaisista on sillä kannalla, että rakentavalla tavalla vietetty välivuosi on hyödyllinen valinta.
Välivuodella pääset mukavuusalueesi ulkopuolelle ja saat elämään uutta perspektiiviä. Sen päättyessä sinulla on syvempi ymmärrys itsestäsi ja siitä, mitä tahdot elämältä.
Kun teet jotakin muiden hyväksi, autat samalla itseäsi
Välivuodella tehtävä vapaaehtoistyö antaa sinulle mahdollisuuden huomata, missä olet todella hyvä, ja samalla hankit myös uusia taitoja. Jos osallistut esimerkiksi varainkeruutapahtuman järjestämiseen, opit suunnittelua, budjetointia ja käytännön toteutusta. Jos taas maalaat Tansaniassa paikallista koulua, saat tunteen siitä, että teet jotain merkityksellistä muiden hyväksi. Tällaiset kokemukset pysyvät mukanasi koko loppuikäsi, ja ne auttavat sinua tuntemaan syvempää yhteyttä yhteisöön, jota olet auttamassa.
Lisäksi yritykset rakastavat vapaaehtoistyötä. Reed Executiven kautta toteutettu TimeBankin kyselytutkimus osoitti, että 73 prosenttia rekrytoijista Britannian 200 johtavassa firmassa palkkaisi mieluummin hakijan, jolla on kokemusta vapaaehtoistyöstä. Lisäksi 94 prosenttia työntekijöistä, jotka olivat tehneet vapaaehtoistyötä oppiakseen uusia taitoja, kertoivat hyötyneensä kokemuksesta: he olivat saaneet sen ansiosta joko ensimmäisen työpaikkansa, ylennyksen tai paremman palkan.
Vapaaehtoistyö auttaa sinua myös löytämään uusia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita, se antaa täyttymyksen tunteen, joka inspiroi tekemään töitä päämäärien eteen.
_“Life begins at the end of your comfort zone.”
_– Neale Donald Walsch