Miksi opiskella japania – 4 syytä ottaa haaste vastaan
Japani on yllättävä ja häkellyttävä maa, joka on täynnä kiehtovia kontrasteja. Kaukoidän saarivaltiossa kohtaavat huippumodernit kaupungit, uraauurtava teknologia, ikiaikaiset perinteet ja perinteinen käsityötaito, ja se onkin kaiken kaikkiaan taianomainen vierailukohde. Ympäristö, joka poikkeaa dramaattisesti totutusta, voi kuitenkin helposti häkellyttää. Jos siis tahdot todella ymmärtää tätä mielenkiintoista keisarikuntaa – ja japanilaisen elämäntavan viehätystä – sinun täytyy ehdottomasti osata paikallista kieltä.
Tässä neljä syytä siihen, miksi japanin opiskelu on loistoidea:
1. Vähällä pääsee pitkälle
Japanin opiskelu ei ole aivan helppoa, mikä johtuu ennen kaikkea kanji-nimisiin kuvamerkkeihin perustuvasta kirjoitusjärjestelmästä. Merkit ovat lähtöisin kiinan kielestä, ja niitä käytetään japanissa kahdessa erilaisessa muodossa. Kieliopin perussäännöt ovat kuitenkin varsin helpot, ja japania äännetään uskomattoman säännönmukaisesti. Lisäksi japanilaisten aakkosten opiskelu on hyvin suorasukaista ja vie todella pitkälle. Vaikket ymmärtäisi kaikkea kanji-merkeillä rustattua, opit bongaamaan sushin ruokalistoilta ja tulkitsemaan karttaan merkattujen juna-asemien nimet.
Lisäksi japanin opiskelu auttaa hahmottaa ympäristössä vallitsevaa logiikkaa. Hyvä esimerkki tästä on kaunis Kioton kaupunki, jonka kadut on järjestetty ruudukkomaisesti. Kun opit laskemaan kymmeneen, huomaat, ettei kaupunkia halkovaa katujen sarjaa ole itse asiassa nimetty lainkaan – kadut onkin numeroitu! Jos tyytyisit vain latinalaisilla aakkosilla laadittuun Google-karttaan, et ikinä hoksaisi asiaa. Kyseinen oivallus tekee kuitenkin eksymisestä käytännössä mahdotonta.
2. Kielen mittakaava ja painoarvo
1970- ja 1980-luvuilla Japani eli tähtitieteellisen talouskasvun aikaa, ja samalla maa niitti mainetta huikeiden teknologisten innovaatioiden tyyssijana. Tämä johti luonnollisesti siihen, että monen urahaaveet suuntautuivat juuri Japaniin. Tänä päivänä loputtomasta talouskasvusta ja jatkuvasti kasvavasta vaikutusvallasta ylistetään Kiinaa, ja olemmekin kaikki kuulleet, että mandariinikiinan opiskeleminen olisi looginen valinta tulevaisuutta silmällä pitäen. Ei kuitenkaan kannata unohtaa, että Japani on edelleen maailman kolmanneksi suurin markkina-alue ja yksi tärkeimmistä innovatiivisen teknologian tuottajista.
Kaiken huipuksi japania puhuu yli 125 miljoonaa ihmistä – kielen harjoitteluun soveltuvista juttutovereista ei siis varmasti tule pulaa!
3. Modernius, perinteet ja runollinen ote elämään
Japanilaiset tunnetaan ympäri maailman innovatiivisesta teknologiastaan, johon kuuluvat muun muassa luotijunat, itse itsensä valuttavat oluet, lapsenvahtirobotit ja sushiliukuhihnat, joilta saa haluamansa annoksen muutamassa sekunnissa. Maa on siis huippumoderni, mutta se pitää samalla tiukasti kiinni juuristaan ja perinteistään. Keväisin puhkeavia kirsikankukkia juhlistetaan suurella hartaudella, samoin kuin syksyisin punaisiksi värjäytyviä vuorimaisemia (ja kummankin yhteydessä pohditaan filosofisesti katoavaisuuden teemaa). Lisäksi ikivanhoja festivaaleja ja uskonnollisia rituaaleja seurataan ilolla ja vilpittömyydellä, ja paikallinen väki ottaa ihastuneina vastaan ne moninaiset tavat, joilla japanilainen kulttuuri ilmenee eri puolilla saarivaltiota.
Huomionarvoinen seikka on myös japanin kielen ainutlaatuisuus ja runollisuus. On vaikea keksiä toista kieltä, jolla pystyisi välittämään erilaisia sävyjä ja vivahteita yhtä vähäeleisesti. Japanin kielessä onkin monia sanoja, joille ei ole lainkaan englanninkielistä käännöstä.
4. Hyvää haastetta
Syvempi japaniin uppoutuminen on mielenkiintoinen haaste, joka opettaa samalla hahmottamaan uudenlaisia viestimis- ja ajattelutapoja. Japanissa sopiva kieli riippuu monella tapaa käyttöyhteydestä: siinä missä englannissa käytetään simppelisti sanaa you ja ranskassa ja saksassa on tietty sana teitittelyyn, japanissa on paljon laajempi kirjo kohteliaita ja pelkistettyjä, muodollisia ja epämuodollisia sekä nöyriä ja kunnioittavia ilmaisuja. Sopivat sanat riippuvat siis tilanteesta ja siitä, ketä puhutellaan. Kaikeksi onneksi japanilaiset arvostavat ulkomaalaisten kohdalla suuresti sitä, että joku ylipäätään yrittää puhua heidän kieltään, ja virheet annetaan useimmissa tilanteissa helposti anteeksi!
Ehkä selkein haaste japanin opiskelussa ovat kuitenkin lukuisat kanji-merkit, jotka täytyy hallita, jotta kielen pystyy hallitsemaan sujuvasti. Japanilaista sanomalehteä lukeakseen merkeistä täytyy tosin osata ”vain” 2 000, mutta tämä ei kauheasti lohduta. Emme siis edes yritä kiistää, etteikö kanjien opiskelu veisi aikaa, ja osa nauttii mutkikkaiden merkkien ja niiden logiikan opettelusta enemmän kuin toiset. Japanin oppiminen on kuitenkin palkitsevaa juuri sen vuoksi, että kieli on niin monipuolinen ja mielenkiintoinen.