Luokkasi paras: 4 vinkkiä uuden kielen nopeaan oppimiseen
Sujuvaa kielitaitoa ei saavuteta pelkällä luokassa istumisella. Vieraan kielen opiskelu (ja mestarillinen hallitseminen!) vaatii vaivannäköä, sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä. Jos käytät energiasi fiksulla tavalla ja teet opiskelurutiineihisi muutamia muutoksia, voit kuitenkin saada oppitunneista entistä enemmän hyötyä ja edistyä nopeammalla tahdilla. Tässä toimivaksi testattuja vinkkejä siihen, kuinka uuden kielen opiskelu lähtee sujumaan entistä tehokkaammin:
1. Käytä sanalistoja luovalla tavalla
Kun istut keskittyneenä luokassa, saatat kuvitella, että tulet varmasti muistamaan kuulemasi sanauutuudet. Valitettavasti niiden määrä on kuitenkin tavallisesti niin suuri, ettei muistisi voi millään riittää. Nappaa siis kynä käteen. Kirjoittaminen iskostaa asiat mieleen, ja sanalistojen raapustaminen on loistava tapa soveltaa tätä periaatetta. Mutta tiedätkö, mikä on vielä tehokkaampaa? Se, että oikeasti käytät laatimiasi listoja!
Jotta sanalistasi olisivat hyödyllisiä, opettele tapa, jossa jaat uudet sanat kategorioihin ja linkität ne sanojen merkityksiin. Tämä antaa aivoillesi syyn prosessoida jokaista sanaa erikseen. Alkajaisiksi voit hyödyntää jotakin seuraavista ”näin teet parempia listoja” -tekniikoista – tai yhdistellä näistä jokaista.
Jaa sivu kolmeen pystysarakkeeseen, joista ensimmäiseen tulee itse sana, toiseen sen tehtävä (onko se esimerkiksi substantiivi, verbi vai prepositio) ja kolmanteen määritelmä. Kun kuulet uusia sanoja, lisää ne listan jatkeeksi. Esimerkki: ”surgeon”, substantiivi ja ”a doctor who performs operations”. Kun kertaat, peitä sarakkeita ja kuulustele sanoja tällä tavalla.
Luokittele sanoja värikoodeilla. Voit luoda kategorioita esimerkiksi sanojen tehtävän, niiden teeman (matkailu, työ, ruoka) tai käyttötavan perusteella (arkikieli, muodollinen puhe). Värit auttavat sinua löytämään toisiinsa liittyvät sanat, ja niistä on apua myös oman osaamisen testaamisessa.
Tehosta muistamista kirjaamalla sanojen yhteyteen esimerkit, joissa ne esiintyvät jossakin kontekstissa. Käyttikö opettaja sanaa jossakin lauseessa, tai piirsikö hän muistamista helpottavan kuvan? Jos kyllä, kopioi se vihkoosi. Kun käytät sanaa kontekstissa, on vähemmän todennäköistä, että se tipahtaa mielestä heti oppitunnin päätyttyä.
2. Pysy kaukana kavereista, jotka puhuvat samaa kieltä kuin sinä
Jos opiskelet kieltä kansainvälisellä kurssilla, saatoit ilmoittautua mukaan ystäväsi kanssa tai löytää tunneilta toisen suomalaisen, jonka kanssa tulet hyvin juttuun. Jotta oppimisesi ei kärsisi, sinun täytyy kuitenkin vastustaa kiusausta ja istua jonkun toisen viereen. Miksikö?
Siksi, että jos parillasi on sama äidinkieli kuin sinulla, et haasta itseäsi ja sinulla on suuri houkutus turvautua omaan äidinkieleesi, mikäli tilanne menee hankalaksi. Jos olet rohkea ja lähestyt uutta ihmistä – jonka kanssa kielihuijaukset eivät ole mahdollisia – sinun on pakko työskennellä lujemmin molemminpuolisen ymmärryksen saavuttamiseksi. Ja eikös juuri tämä ole se syy, miksi oppitunneilla ylipäätään käydään?
3. Puhu, puhu ja puhu hieman lisää
Emme suinkaan halua, että ryhdyt sellaiseksi tyypiksi: oppilaaksi, joka keskeyttää, puhuu jatkuvasti ja valtaa koko oppitunnin itselleen. Hän ryövää aikaa luokkatovereilta. Jos kuitenkin menet toiseen ääripäähän etkä suostu käyttämään kieltä ollenkaan, tämä ei myöskään edistä oppimista. Muista, että opettaja on paikalla nimenomaan oppimisen tukena – jos sinulla herää kysymyksiä tai epäilyksiä, tuo ne esille!
Kun ilmaiset pulmasi ääneen, saat loistavaa harjoitusta kielen puhumisesta ja saatat hahmottaa ratkaisun jo ennen kuin se kerrotaan sinulle. Ja kuka tietää: ehkä joku luokkatovereistasi pohti tasan samaa kysymystä, ja opettajan vastauksesta on hyötyä myös hänelle!
4. Ole paikalla, poikkeuksetta
Tiedät tilanteen. Olet ilmoittautunut espanjan, turkin, ranskan tai mandariinikiinan kurssille ja puhkunut intoa kuin lapsi huvipuistossa. Ensimmäiset tunnit ovatkin mahtavia – mutta sitten ”elämä” tulee tielle. Harrastukset vievät aikaa, unohdat laittaa herätyksen soimaan ja sinulla on paljon menoja kavereidesi kanssa. Lopputulos on, että loistava tavoitteesi oppia kieltä jää sivuun pölyttymään.
Aivan liian monet oppilaat aloittavat uuden kielen täynnä intoa mutta alkavat lepsuilla heti ensimmäisen viikon jälkeen. Kukaan ei ajattele ennalta, että toimisi mainitulla tavalla, mutta todellisuudessa valtaosalta loppuu puhti ennen maalia. Älä ole yksi heistä!
Kuinka sitten motivoida itsensä siihen, että käy säännönmukaisesti oppitunneilla? Kokeile näitä vinkkejä, jotta into pysyy yllä eikä uuden kielen opiskelu unohdu:
Muistuta itseäsi siitä, miksi opiskelet kieltä. Kiinnitä inspiraatiolauseita läppärisi työpöydälle tai peilisi nurkalle, kerro tavoitteistasi perheelle tai kavereille ja kuvittele, kuinka tyytyväinen olet, kun päämäärä on saavutettu.
Uppoudu kieltä ympäröivään kulttuuriin. Syö paikallisia ruokia, katso elokuvia, perehdy kieltä puhuviin maihin ja etsi ajankohtaisia uutisartikkeleita, jotka kertovat niiden tapahtumista.
Varaa lennot. Vaikka ne menisivät pitkän ajan päähän, olet sitoutunut matkustamaan ja sinulle syntyy tarve oppia kieltä niin, että tunnet itsesi mahdollisimman varmaksi sitä puhuessasi!