Erikoisia faktoja maailman parhaasta arkkitehtuurista
Oma rakkauteni arkkitehtuuriin sai alkunsa Legojen täyttämästä lapsuudesta. Monille se on oiva tapa tuoda Instagramiin lisämaustetta tai ryhtyä entistä kulturellimmaksi. Jopa vanha kunnon Winston Churchill vaikuttui arkkitehtuurista: “Me muovaamme rakennuksia, ja sen jälkeen ne muovaavat meitä”, hän tuumi. Alta löydät joukon kuuluisia rakennuksia sekä niihin liittyviä erikoisia faktoja.
1. Sydneyn oopperatalo
Arkkitehti: Jørn Utzon
Sijainti: Sydney, Australia
Arkkitehti Jørn Utzon voitti oopperatalon kansainvälisen suunnittelukilpailun selostamalla, että hänen luomuksensa muistuttaa vedessä seilaavien laivojen purjeita. Ovelaa! Valmiin rakennuksen vihki vuonna 1973 käyttöön itse kuningatar Elisabet, ja rakentamisurakkaan osallistui yli 10 000 rakennustyöläistä.
Tiesitkö? Oopperatalon lämpötila pidetään tarkalleen 22,5 asteessa aina, kun sinfoniaorkesteri esiintyy. Tämä takaa, että soittimet säilyvät ensiluokkaisessa kunnossa.
2. 30 St. Mary Axe
Arkkitehti: Norman Foster
Sijainti: Lontoo, Iso-Britannia
Oma mielipiteeni on, että tornitalo osoitteessa 30 St. Mary Axe muistuttaa avaruusalusta. Lontoolaiset ovat kuitenkin toista mieltä: he kutsuvat sitä nimellä The Gherkin, eli heissä se herättää ilmeisesti mielleyhtymän valtaisasta suolakurkusta. Pitkulainen luomus koostuu 7 429 lasipaneelista ja 35 kilometristä teräsrakenteita.
Tiesitkö? Torni on suunniteltu aerodynaamiseksi siten, että tuuli kiertyy sen ympärille, jolloin ilmavirran vaikutus on tavallista vähäisempi.
3. Sagrada Família
Arkkitehti: Antonio Gaudí
Sijainti: Barcelona, Espanja
Keskelle eloisaa Eixamplen seutua lätkäisty Gaudín mestariteos suunniteltiin ylistämään luontoa, joten sen sisällä komeilevista pylväistä rakennettiin jättimäisten puiden kaltaisia. Rakennus on niin erityinen, että UNESCO päätti antaa sille paikan maailmanperintöluettelossa.
Tiesitkö? Sagrada Famíliaa on rakennettu jo 137 vuoden ajan, eikä se ole vieläkään valmis. Phuh.
4. Marina Bay Sands
Arkkitehti: Moshe Safdie
Sijainti: Singapore
Marina Bay Sandsin muotokieleen haettiin inspiraatiota korttipakasta, mikä on varsin soveliasta, sillä rakennuksessa toimii vaikuttava kasino. Lisäksi sen huipulla komeilee maailman pisin uima-allas, joka on rakennettu maanpintaa korkeammalle. Palmuilla somistettu allasalue sijaitsee 57. kerroksessa, ja itse allas on suunniteltu siten, ettei sillä näytä olevan lainkaan reunoja.
Tiesitkö? Marina Bay Sands -lomakeskuksen rakentaminen maksoi kokonaisuudessaan käsittämättömät 8 miljardia Singaporen dollaria (eli yli 5 miljardia euroa!).
5. Guggenheim-museo
Arkkitehti: Frank Lloyd Wright
Sijainti: New York, USA
Kun Guggenheim avautui yleisölle vuonna 1959, vastaanotto oli jokseenkin ristiriitainen – eräskin kriitikko nimitti rakennusta ”nurin päin käännetyksi puuroannokseksi”. Suunnittelijan johtavana ajatuksena oli luoda kävijöille sulava, virranomainen kokemus. Pitkä ja avoin galleria laskeutuu spiraalinomaisesti ylhäältä alas, ja taideteokset on aseteltu ulommalle seinälle.
Tiesitkö? Wright teki Guggenheimista yli 700 luonnosta, ennen kuin koki löytäneensä oikeat arkkitehtoniset ratkaisut.
6. Walt Disney Concert Hall
Arkkitehti: Frank Gehry
Sijainti: Los Angeles, USA
Frank Gehry on yksi maailman maineikkaimmista arkkitehdeistä, ja Los Angelesin konserttitalon suunnittelussa hän tahtoi ilmentää ”kaupungin liikettä” sekä musiikin rytmiä. Rakennus on dekonstruktivismia parhaimmillaan, ja sen uloin osa koostuu 6 500 erikokoisesta teräspaneelista.
Tiesitkö? Konserttisali osoittautui mahdottomaksi lämpömagneetiksi: se sulatti liikennekartioita ja sai ympäristön asunnot tukalan kuumiksi, ennen kuin ongelma hoksattiin ja julkisivun metalli hiottiin himmeäksi.
7. Dongdaemun Design Plaza
Arkkitehti: Zaha Hadid
Sijainti: Soul, Etelä-Korea
Vuonna 2015 Dongdaemun Design Plaza tägättiin Instagramissa useammin kuin mikään muu paikka koko Koreassa. Rakennuksessa toimiva Design Market on aina avoinna, eli siellä pääsee eläytymään kulttuuriin ja tekemään ostoksia vaikka joka päivä, kellonajasta riippumatta.
Tiesitkö? Rakennuksen arkkitehti Zaha Hadid ei ole suunnitellut ainuttakaan rakennusta, jossa olisi edes yksi suora kulma.
8. Burj Khalifa
Arkkitehti: Useita
Sijainti: Dubai, Arabiemiirikunnat
Burj Khalifan mitat ovat 826 metriä ja yli 160 kerrosta, mikä tarkoittaa, että se on maailman korkein rakennus. Taivaita hipovassa rakennelmassa on huomioitu myös kestävä ajattelu, sillä se kerää vuosittain lähes 57 miljoonaa litraa vettä, ja varastoitu vesi hyödynnetään kastelussa ja viilennysjärjestelmissä. Peukku sille!
Tiesitkö? Empire State Building on korkeudeltaan alle puolet Burj Khalifasta.
9. Pantheon
Arkkitehti: Apollodoros Damaskolainen (ainakin oletettavasti)
Sijainti: Rooma, Italia
Yli 2 000 vuotta sitten rakennettu Pantheon tunnettiin aikanaan ”Jumalten temppelinä”. Se on todellinen insinööritaidon mestariteos: rakennuksen edustalla komeileva portiikki lepää 16 korinttilaistyylisen pylvään varassa, ja niistä kukin painaa noin 60 tonnia (eli suurin piirtein 70 norsun verran!).
Tiesitkö? Pantheonin katolla kaartuu maailman suurin kupoli, jossa ei ole minkäänlaisia tukirakenteita. Sen laella on mystinen aukko, joka tunnetaan nimellä oculus.
10. Stonehenge
Arkkitehti: Avaruusolennot?
Sijainti: Salisbury, Iso-Britannia
Stonehenge on yli 5 000 vuotta vanha (mitäs siihen sanot, Pantheon?), eli se on neoliittisen ajan rakennelma. Osa valtavista kivipaasista on kuljetettu paikalle yli 150 kilometrin päästä, mutta tiedemiehet ja historioitsijat eivät ole edelleenkään täysin selvillä siitä, kuinka tässä onnistuttiin.
Tiesitkö? Stonehengen muinaisesta käyttötarkoituksesta ei ole päästy yksimielisyyteen, mutta vaikuttaisi siltä, että se toimi varhaisaikojen hautausmaana.
EF:llä on kielikouluja aivan näiden arkkitehtuurin helmien tuntumassa. Lähde siis tutustumaan niihin omin silmin ja opi kielikurssisi aikana lisää hauskoja knoppitietoja. Nauti näkymistä!