Kuinka saada etäsuhde toimimaan: 11 vinkkiä
Rakastuminen on yksi ihana sivuvaikutus, johon matkustelu ja ulkomailla opiskelu saattavat johtaa. (Tällä kertaa puhumme ihmiseen kohdistuvasta rakkaudesta, vaikka sydämen voi luonnollisesti viedä myös paikka). Toisinaan kotiinpaluun jälkeen voi kuitenkin olla haastavaa huolehtia, ettei fyysinen etäisyys muutu henkiseksi etäisyydeksi. Eri maissa asuminen on toki siinä mielessä kätevää, ettei sääriä tarvitse sheivata joka päivä eikä kotia siistiä edustuskelpoiseksi vähän väliä. Jotta etäsuhde muuttuisi pysyväksi rakkaustarinaksi, tarvitaan kuitenkin aimo annos omistautumista, positiivista asennetta ja vaivannäköä.
Älä silti lannistu – kaikki on mahdollista, kun on vain tarpeeksi tahtoa! Kun noudatatte seuraavia vinkkejä, romanssillanne on hyvät mahdollisuudet pysyä kukoistavana siitä huolimatta, kuinka monta kilometriä välillänne on. (Usko etäsuhteiden konkaria: pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus.)
1. Selvittäkää paras aika yhteydenpidolle (säännölliselle sellaiselle)
Vaikka tekstarit ja sähköpostit kulkevat ympäri vuorokauden, joskus toinen täytyy saada linjoille samanaikaisesti niin, että vastaukset tulevat heti. Välimatkan suuruudesta riippuen voi viedä hetken, ennen kuin löydätte parhaan ajankohdan yhteydenpidolle. Kokeilemalla kuitenkin oppii, ja hauskat vastaajaviestit voivat pelastaa tilanteen, jos yhteys ei pelaa tai ajoitus menee jommankumman osalta pieleen. Jos ainoa molemmille sopiva ajankohta on sunnuntaiaamu, se ei haittaa – olennaista on, että järjestätte aikaa toisillenne.
2. Etsikää toimivimmat kanavat
Kun oikea ajoitus on selvillä, on myös tärkeää löytää sopivimmat yhteydenpitokanavat. Kaikeksi onneksi tämä on nykymaailmassa helpompaa ja edullisempaa kuin koskaan aiemmin: Skype, Whatsapp ja monet muut vaihtoehdot edellyttävät vain toimivaa wifi-yhteyttä.
Varmistakaa, että eniten käyttämämme kanava on teille molemmille helppo ja näppärä. Pitäkää samalla kuitenkin mielessä, että useiden eri kanavien yhdistely tekee yhteydenpidosta kaikista kiinnostavinta.
3. Olkaa luovia
Nauhoita ääniviesti keskellä yötä, kirjoita kirje, lähetä postikortti tai kokoa selviytymispakkaus tai soittolista. Käytä mielikuvistustasi ja keksi uusia ja yllättäviä tapoja ilmaista toiselle, että ajattelet häntä. Tämä ei tarkoita, että sinun täytyisi tyhjentää pankkitilisi; sen sijaan, että palkkaisit lentokoneen kirjoittamaan runoja taivaaalle, voit vaikkapa kätkeä suloisia paperilapuille kirjoitettuja viestejä seuraavan vierailusi aikana.
4. Älkää vältelkö riitoja
Jos pääsette näkemään toisianne vain muutaman viikon tai kuukauden välein ettekä välttämättä puhu edes samaa kieltä, ongelmat ja huolet on helppo lakaista maton alle. Jos yhteistä aikaa on ainoastaan 48 tuntia, sitä ei tahtoisi tuhlata riitelyyn. Yhteenottojen välttely voi kuitenkin olla pidemmällä tähtäimellä vahingollista. On aina parempi puhua mieltä vaivaavista asioista, ennen kuin ne ehtivät kasvaa valtavan suuriksi ongelmiksi.
Älkää kuitenkaan riidelkö tekstiviestien tai sähköpostien välityksellä (niistä on aivan liian helppo tehdä vääriä tulkintoja), vaan yrittäkää keskustella kasvotusten tai puhelimessa heti, kun pulma nousee esille. Tähän liittyen…
**5. Puhukaa asioista
**
Olkaa avoimia ja rehellisiä. Jos et tiedä, missä toinen on tai kenen seurassa hän on viettänyt lauantai-illan, etäsuhde tekee erilaisten johtopäätösten vetämisestä ja tarpeettoman paniikin luomisesta liiankin helppoa. Sosiaalinen media ei ainakaan helpota tilannetta, sillä sen kautta voi jatkuvasti seurata toisen hauskanpitoa (tai luoda kuvitelmia sellaisesta).
On tärkeää, että luotatte toisiinne niin paljon, että pystytte puhumaan avoimesti tunteistanne ja ajatuksistanne. Tällöin voitte opetella yhdessä käsittelemään kateutta, ahdistusta ja epäilyksiä, joita matkan varrella saattaa herätä.
**6. Suhtautukaa tilanteeseen positiivisesti
**
Etäsuhde tarkoittaa, että kumpikin elää tahollaan tavallista arkeaan. Tämä voi olla sekä siunaus että kirous. Teistä saattaa tuntua, että jäätte jostakin paitsi, koska ette pääse tekemään monia asioita, joita pariskunnilla on tapana tehdä – ette voi esimerkiksi hakea toisianne töistä tai käydä yhdessä lounaalla.
Samalla teillä on kuitenkin vapaus luoda omat suunnitelmanne, mistä voi olla valtavasti etua. Jos opinnot painavat päälle tai työvuorot venyvät, teidän ei tarvitse kokea huonoa omaatuntoa siitä, että toinen joutuisi pettymään illallissuunnitelmien tai leffailtojen peruuntumisesta.
7. Tehkää yhdessä tylsiä juttuja
Kun toista pääsee näkemään vain joitakin kertoja vuodessa, yhdessä vietetty aika tuntuu aivan lomalta. Tai no, itse asiassa olette varmaankin molemmat lomalla, koska ette ole töissä tai koulussa. Vapaudesta kannattaa tietysti nauttia rennolla oleilulla, myöhään nukkumalla, pitkillä brunsseilla ja kaupungilla vaeltelemalla, mutta on tärkeää, että teette yhdessä myös tylsempiä, arkisia asioita – esimerkiksi pesette pyykkiä, hoidatte asioita tai leikkaatte vanhempien pihanurmea. Mikä olisi parempi tapa laittaa etäsuhde testiin kuin se, että yritätte tehdä arkipäiväisistä asioista hauskoja ja mielenkiintoisia yhdessä?
8. Sopikaa, milloin näette seuraavan kerran
Tapaamisten järjestäminen voi olla melkoinen operaatio, jos asutte kovin kaukana toisistanne ja matka tulee kalliiksi. Jos teillä ei ole mitään käsitystä siitä, milloin pääsette näkemään seuraavan kerran, elämän suunnittelu ja välimatkan sietäminen voivat kuitenkin käydä hankaliksi.
Kannattaa siis sopia seuraavasta tapaamisesta aina mahdollisimman pian sen jälkeen, kun edellinen on ohitse. Näin voitte molemmat tehdä suunnitelmia ja hyödyntää erilaisia varhaisen varaajan etuja ja tarjouksia. Lisäksi arkea piristää se, että teillä on aina jotakin, mitä odottaa! (Myös spontaanit yllätysvierailut ovat mahtavia, eli kannattaa toteuttaa myös sellaisia, jos suinkin mahdollista.)
9. Jakakaa arjen tapahtumia
Epätavallinen tilanne edellyttää epätavallisia toimenpiteitä; vaikka ette ole samassa paikassa samaan aikaan, voitte silti tehdä asioita yhdessä. Kiitos videopuheluiden! Nykyisin ei ole konsti eikä mikään ottaa toinen näytön välityksellä mukaan kokkailuihin, ateriahetkille, shoppailuretkille tai kävelyille. Älä myöskään unohda, että voitte katsella yhtä aikaa samaa leffaa ja chattailla tai jutella sen ohessa.
10. Ottakaa talteen omat muistoesineet
Toisinaan pisinkään puhelu tai ihaninkaan tekstari ei korvaa sitä, että toinen olisi vieressä. Tällöin ikävään voi saada lohdutusta, jos pystyy pukeutumaan rakkaan lempipaitaan tai juomaan hänen suosikkimukistaan. Kuulostaa ehkä kliseiseltä, mutta toimii!
Kun nuuhkaiset oman kultasi lempihajuvettä tai hänen käyttämäänsä pyykinpesuainetta, aikavyöhykkeet saattavat hetkeksi haihtua. Älä siis turhaan epäröi tarttua tällaisiin oljenkorsiin hetkinä, jolloin etäsuhde tuntuu raskaalta ja sinulla on pakottava tarve saada tunne siitä, että toinen on edes vähän lähempänä.
11. Tutustukaa toisen tärkeisiin ihmisiin ja paikkoihin
Mitä enemmän juttelette ja opitte tuntemaan toisianne, sitä useammin keskusteluissa alkaa toistua paikkoja ja henkilöitä, jotka eivät välttämättä ole toiselle osapuolelle tuttuja. Esitelkää siis niitä toisillenne aina tilaisuuden auetessa, joko tosielämässä tai kuvien avulla. Tämä tekee arkisista keskusteluistanne entistä merkityksellisempiä, ja saatte vahvemman tunteen siitä, että olette osa toistenne elämää – välimatkasta huolimatta.