8 askelta, joiden avulla sinustakin tulee luonteva small talkin puhuja
Melkein kaikki – ystävyyssuhteista uraan ja parisuhteisiin asti – saa alkunsa small talkista. Rentojen keskustelujen aloittaminen, ylläpitäminen ja luonteva lopettaminen ovat siis välttämättömiä taitoja, etenkin USA:n ja Britannian kaltaisissa kulttuureissa. Jos olet miettinyt, kuinka small talkia voisi oppia, meillä on ilouutisia: se on tosiaan asia, jota voi opetella.
Kokosimme kahdeksan askelta, joita noudattamalla sinusta tulee erinomainen jutustelija ja tunnet olosi vapautuneeksi tilanteissa, jotka vaativat kammottua ja toisinaan väheksyttyä small talkin taitoa.
1. Etsi sopiva kohde
Toisinaan sopiva henkilö istuu valmiiksi vieressä, ja joskus sinun täytyy kierrellä huonetta, jotta löydät hänet: tyypin, jolla on kiinnostavia tarinoita ja sana hallussa.
2. Lue kehonkieltä
Ryhdy juttelemaan ihmiselle, joka vaikuttaa helposti lähestyttävältä; torkkuvat, lukevat ja puhelimessa puhuvat tapaukset kannattaa jättää välistä. Tarkkaile muiden kehonkieltä ja hae katsekontaktia, ja kun olet löytänyt sopivan kohteen, valmistaudu moikkaamaan häntä. Jätä kostuvat kämmenet ja kehossa virtaava adrenaliini huomiotta, äläkä anna itsesi ylianalysoida tilannetta.
3. Sano jotakin
Hengitä syvään ja sano jotakin – tai, mikä parempaa, kysy avoin kysymys. Olette selvästi samassa paikassa samaan aikaan, eli teillä täytyy olla jotakin yhteistä. Voilà – olet löytänyt täydellisen keskustelunavauksen!
4. Vaikkapa jotakin tällaista
Työ, opiskelu ja harrastukset ovat perinteisiä, takuuvarmoja aiheita. Sama koskee säätä, ajankohtaisia tapahtumia (politiikkaa ja uskontoa lukuun ottamatta), ympäröivää maisemaa, ruokaa, musiikkia ja toisen vaatteiden kehumista. Varmista, ettei keskustelusta tule kuulustelua, ja tasapainota kysymykset omista asioista kertomisen kanssa. Taatusti tepsivä kysymys on esimerkiksi tämä: “Miten sinusta tuli (sijoita tähän keskustelukumppanisi ammatti)?”
5. Käytä taikalausetta
Nyt seuraa pieni salaisuus, jonka varastimme kirjoittaja Paul Fordilta: Kun toinen kertoo, mitä tekee työkseen, vastaa näin: “Vau! Kuulostaa todella haastavalta.”
Tadaa! Olet saavuttanut jokaisen keskustelun tärkeimmän tavoitteen: toinen osapuoli tuntee itsensä todella erityiseksi.
6. Tee seuraavia asioita runsaasti
Muista olla kohtelias ja kuunnella enemmän kuin puhut. Ota katsekontaktia, nyökkäile, hymyile, anna (vilpittömiä) kehuja ja naura vitseille – myös niille, jotka eivät ole erityisen hauskoja. Yritä muistaa nimet ja asiat, joista olette puhuneet, ja päätä keskustelu sulavasti niitä hyödyntämällä: ”Olipa mukava tavata, Oliver! Käyn varmasti katsastamassa sen nettisivun, jota suosittelit. Niin, ja paljon tsemppiä maratontreeneihin!” (Kymmenen pisteen ja papukaijamerkin arvoinen suoritus, eikö totta?)
7. Tota joo… Onpa kiva sää!
Keskustelussa on todennäköisesti myös hiljaisia hetkiä, jotka saattavat tuntua ajoittain kiusallisilta. Valitse tällöin vain uusi puheenaihe ja jatkaa juttelua. Kukaan ei oleta, että aiheenvaihdot olisivat täydellisen sulavia, kun kyse on rennosta jutustelusta. Jos et keksi uusia aiheita, älä pelkää keskustelun lopettamista.
8. Älä venytä keskustelua, ole nokkela ja poistu tilanteesta
Paras vaihtoehto on lopettaa keskustelu ennen sen tyssäämistä. Voit pahoitella ja poistua kylpyhuoneeseen (tämä on klassikko!), esitellä juttukumppanisi jollekin toiselle tai todeta, että tahdot vielä jutella henkilölle X ennen kotiinlähtöä. Jos olet tilanteessa, jossa mikään näistä ei toimi, sinun täytyy ehkä ehtiä bussiin tai palata jonkin velvollisuuden pariin.
Toimitpa miten tahansa, ole niin kohtelias ja mukava kuin mahdollista. Jos keskustelu on ollut erityisen miellyttävä, muista vaihtaa yhteystietoja, ennen kuin lähdette eri teille!