Kuinka menestyä työharjoittelussa: 12 helposti toteutettavaa neuvoa
Työharjoittelu on loistava tapa hankkia opintopisteitä ja kokemusta työmaailmasta, ja se voi toimia jopa hienon uran lähtölaukauksena. Vaikka työsuhde on vain muutaman kuukauden mittainen, tämä tarkoittaa, että sinulla on muutama kuukausi aikaa loistaa ja varmistaa, että olet yksi kaikkien aikojen parhaista harjoittelijoista. Me tiedämme, miten tässä onnistutaan: kokosimme 12 neuvoa, jotka kertovat, kuinka menestyä työharjoittelussa.
1. Vietä lounastaukoja muiden seurassa
Lounastauko on täydellinen hetki tutustua paremmin työkavereihin ja tavata uusia ihmisiä – eli olla sosiaalinen salaattien tai lounaspatonkien äärellä. Ehkä jokin osasto tarvitsisi apua tietyn projektin hoitamisessa, firman jalkapallojoukkue kaipaa lisäpelaajaa tai kollega on aivan yhtä intona Game of Thronesista kuin sinä. Lounastauon aikana voi selvitä vaikka mitä!
2. Ole mukava
Ole ystävällinen ja kohtelias jokaiselle, harrasta small talkia ja pysy kaukana juoruilusta. Et voi koskaan tietää, kenestä voi olla apua jossakin projektissa tai jopa vakituisen työpaikan saamisessa – ja mitä pidetympi olet, sitä helpommin voit kysyä muilta apua, suosituksia ja yhteystietoja. Ne puolestaan ovat korvaamattoman arvokkaita jokaisella uralla.
3. Älä ole epäsiisti
Harjoittelija ei ole palvelija eikä siivooja (ellei sinua palkattu nimenomaan näihin töihin), mutta muista kantaa oma vastuusi toimistolla. Lisää tulostimeen paperia, laita tiskit koneeseen ja pidä työpöytäsi ojennuksessa. Lyhyesti sanottuna toimi siis tavalla, joka ei aiheuttaisi sanomista, vaikka äitisi olisi katsomassa.
4. Pyydä ahkerasti palautetta
Sinun ei tarvitse järjestää viikoittaisia palautetuokioita, mutta älä myöskään odota viimeiseen päivään, ennen kuin pyydät palautetta työssä pärjäämisestä. Palaute auttaa sinua oppimaan ja kehittymään, ja sen avulla saat harjoittelustasi irti kaiken mahdollisen. Vaikkei palaute olisi pelkkiä kehuja, pidä mielessä, että kyky kritiikin vastaanottamiseen on äärettömän arvokas taito.
5. Kysy reippaasti
Ole utelias ja kysy kysymyksiä, jotta opit ymmärtämään firman toimintaa mahdollisimman hyvin – sinulla on vain muutama kuukausi aikaa omaksua niin paljon tietoa kuin mahdollista. Jaksota kuitenkin kyselytuokiot harjoittelun ajalle siten, ettet häiritse muiden työntekoa jatkuvalla kysymystulvalla.
Monet varaavat mielellään aikaa erilliseen juttutuokioon. Tämä on loistava tapa saada hieman kahdenkeskistä aikaa kokeneen kollegan seurassa ja hankkia vastauksia kahvikupin äärellä.
6. Älä harmistu mitättömältä tuntuvista tehtävistä
Harjoittelijana joudut toisinaan tekemään työtehtäviä, jotka eivät ole erityisen hauskoja. Jos kuitenkin suoriudut niistä hyvin, luvassa on todennäköisesti mielenkiintoisempaa tekemistä.
Suhtaudu siis rutiinitöihin osana oppimisprosessia äläkä valita – etenkään työtovereille tai esimiehille. Harjoittelijan täytyy usein todistaa kykynsä ja suoriutua pienistä testihommista, ennen kuin hänelle annetaan suurempia ja parempia tehtäviä.
7. Osoita aloitekykyä
Oletko sitä mieltä, että firmalle pitäisi perustaa Twitter-tili, tai hoksasitko, että yritys pääsisi halvemmalla, jos se käyttäisi toisen tavarantoimittajan kopiopaperia? Esimiehet rakastavat tavallisimmin tyyppejä, jotka osoittavat aloitekykyä ja keksivät hyviä ideoita rahan säästämiseksi tai sen tienaamiseksi. Tämä saattaakin olla täydellinen hetki omien oivallusten esittämiselle.
Älä kuitenkaan tykitä esimiehellesi jatkuvasti sattumanvaraisia ideoita, vaan keskity kaikista parhaaseen ja häikäise hänet kyvyilläsi (sekä mahdollisesti ideaa tukevalla suunnitelmalla ja numerotiedolla).
8. Älä ole yli-innokas
Huolimatta siitä, mitä edellisissä kohdissa on todettu, älä sorru yli-innokkuuteen. Älä pyydä jatkuvasti hyväksyntää ja kehuja, älä kysy vakituista työpaikkaa ensimmäisen viikon jälkeen, äläkä juttele ihmisille vain siksi, että saisit rakennettua mahdollisimman laajoja verkostoja. Harjoittelussa ei myöskään pidä kritisoida kaikkea tai ryhtyä saman tien muuttamaan käytössä olevia prosesseja – ellei työssä sitten ole kyse juuri tästä.
9. Ole ajoissa ja työskentele järjestelmällisesti
Älä myöhästy töistä tai palavereista; saapuminen muutamaa minuuttia etuajassa on helppo ja tehokas tapa luoda positiivinen ensivaikutelma. Pidä myös huolta, että olet aina valmistautunut ja hoidat tehtäväsi ajoissa. Jos tiedät, ettet saa työtä valmiiksi sille asetetussa aikarajassa, pyydä lisäaikaa. Järjestelmällisyys ja ajanhallinta ovat olennaisia taitoja uramenestyksen kannalta.
10. Näytä ammattimaiselta
Yritä selvittää työpaikkasi pukukoodi jo ennen harjoittelun alkua, ja noudata sitä loppuun saakka. Jos firmalla ei ole virallista pukeutumisohjeistusta, tarkkaile muiden vaatevalintoja ja ota niistä mallia. Asuvalintasi heijastavat sitä, kuinka suhtaudut työhön, ja mitä ammattimaisemmalta vaikutat, sitä parempi.
11. Käytä rauhalliset hetket hyödyllisesti
Toisinaan tekemistä ei välttämättä ole kovinkaan paljoa. Hyödynnä nämä tilaisuudet ja pyydä lisähommia tai ehdota omaa projektia, jos sinulla tulee mieleen jotakin hyödyllistä.
Varmista aina, että sinulla on esimiehen hyväksyntä, jos käytät työaikaa johonkin, mikä ei varsinaisesti kuulu työhösi. Avoimuus ja rehellisyys on paljon parempi vaihtoehto kuin se, että yrität piilotella tekemisen puutetta ja jäät kiinni salaisesta kavereille snäppäilystä.
12. Ole sosiaalinen myös työajan ulkopuolella
Toisinaan työnantajat järjestävät erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja, kuten urheilua, retkiä tai vapaaehtoistyötä. Ilmoittaudu mukaan, sillä vapaa-ajantoiminta on loistava tapa tutustua kollegoihin paremmin ja saada heistä ystäviä. Jos muutit harjoittelupaikan perässä uuteen kaupunkiin, työkaverit ovat myös erinomainen tietolähde parhaiden kahviloiden, kuntosalien ja bileiden etsimisessä.