EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Kuinka löytää työ sosiaalisen median avulla

Kuinka löytää työ sosiaalisen median avulla

Maailmassa on ehkä kolme asiaa, jotka ovat kätevämpiä ilman internetiä, mutta työnhaku ei ole yksi niistä. Nykypäivänä työpaikkailmoitukset ja yritysten tiedot ovat vain klikkauksen päässä, ja netti antaa meille lukuisia mahdollisuuksia myös taitojemme ja kykyjemme esittelyyn. Tämä onnistuu etenkin sosiaalisessa mediassa, joka on ylipäätään kätevä apuri, kun työnhaku on käsillä.

Jotta saat varmistettua, että osaat hyödyntää somea parhaalla mahdollisella tavalla, luomme seuraavassa katsauksen käytetyimpiin kanaviin ja jaamme muutamia vinkkejä, jotta osaat käyttää niitä menestyksellä työpaikan etsinnässä.

Linkedin

Tässä sosiaalisessa mediassa on kyse nimenomaan ura-asioista – olipa työnhaku sinulle ajankohtaista tällä hetkellä tai vasta tulevaisuudessa, tarvitset siis Linkedin-profiilin. Siellä saat kerrottua työkokemuksestasi, koulutuksestasi, asiantuntemuksestasi ja kielitaidostasi yhdellä iskulla, eli se toimii eräänlaisena sosiaalisen median CV:nä.

Vaikka kaikki Linkedin-profiilit näyttävät melko samanlaisilta, voit erottua joukosta tarttuvalla otsikolla, omaperäisellä sisällöllä sekä persoonallisella mutta ammattimaisella profiilikuvalla. Sitten onkin aika verkostoitua: varmista, ettet ole kontaktissa vain ennalta tuntemiesi henkilöiden kanssa, vaan luot yhteyksiä myös alasi asiantuntijoihin ja vaikuttajiin esimerkiksi sisältöjä jakamalla sekä erilaisiin ryhmiin liittymällä.

On myös välttämätöntä, että pidät profiilisi ajan tasalla etkä päivitä sitä ainoastaan silloin, kun olet etsimässä uutta työtä. Joku saattaa nimittäin parhaillaan etsiä juuri sinun kaltaistasi henkilöä, mutta jos et ole kirjannut Linkediniin kaikkea tarpeellista, hän ei saa välttämättä koskaan tietää, että olisit ollut täydellisen pätevä.

Facebook

Jos luulit, että Facebookissa vain seurataan kavereiden elämänvaiheita, olet väärässä. Tämä sosiaalisen median alusta pitää nimittäin sisällään muutamia näppäriä ominaisuuksia, jotka voivat tehostaa työnhakua.

Varmista, että olet lisännyt profiiliisi tiedot koulutuksesta ja työkokemuksesta, ja liity jäseneksi itsellesi sopiviin ryhmiin, jotka käsittelevät työnhakua. Ryhmiä on sekä yleisluontoisia että alakohtaisia, ja saat niistä tietoa avoimista työpaikoista sekä työnhakuun liittyviä neuvoja. Lisäksi voit jaotella ystäviäsi erillisiin ryhmiin, jotta saat jaettua työhön liittyviä postauksia tehokkaammin sopivalle yleisölle. Ja mikset menisi suoraan asiaan ja julkaisisi Facebookissa avointa ilmoitusta siitä, että olet uusia haasteita etsivä, loistava työntekijä?

Twitter

Twitter on nopea ja välitön, mikä tekee siitä täydellisen paikan viimeisimpien päivitysten, työpaikkailmoitusten ja uravinkkien seuraamiseen. Voit olla vuorovaikutuksessa alasi vaikuttajien ja johtotähtien kanssa, seurata työpaikkoihin liittyviä aihetunnisteita sekä etsiä vinkkejä  monenlaisista aihepiireistä.

Ihannetapauksessa et vain seuraa tai uudelleentwiittaa muiden tuottamia sisältöjä, vaan julkaiset myös omia twiittejä. Twitter on loistava uusien kontaktien luomiseen, huomatuksi tulemiseen sekä erilaisten sisältöjen ja ajatusten jakamiseen.

Blogit

Kaikki eivät tarvitse tai halua omia nettisivuja, ja blogi onkin täydellinen alusta, kun tahdot esitellä taitojasi, jakaa tietojasi ja näyttäytyä tietyn alan asiantuntijana. Muista, että jokainen blogi on vain yhtä hyvä kuin sen viimeisin julkaisu, eli postaukset on syytä laatia huolella.

Sujuva kirjoitustaito on ehdottomasti iso plussa, mutta bloggaamista voi lähestyä myös monilla luovemmilla tavoilla. Valitsitpa millaisen tyylin tahansa, postaa säännöllisesti ja varmista, että sisältö kiinnostaa lukijoita.

Instagram

Instagram ei ainoastaan loihdi tavanomaisista kuvista filtteröityjä mestariteoksia – siitä voi olla apua myös työnhaussa, mikäli olet visuaalinen persoona tai sinulla on valokuvauksellinen ammatti.

Instagramissa voit esimerkiksi esitellä esimerkiksi portfoliotasi tai sitä, miltä työpäiväsi näyttävät. Kun lisäät julkaisuihisi sopivia aihetunnisteita, saat rakennettua itsellesi näkyvyyttä sekä uusia yhteyksiä. Lisäksi visuaalinen verkostoituminen kannattaa nostaa seuraavalle tasolle seuraamalla omia suosikkiyrityksiä ja -brändejä ja olemalla vuorovaikutuksessa niiden kanssa. Näin opit tuntemaan niiden yrityskulttuuria. Yrityksen Instagram-postauksen tai -strategian mainitseminen on myös hyvä jäänrikkoja työhakemuksessa, verkostoitumistapahtumassa tai vaikkapa työhaastattelun alussa.

Pinterest

Pinterest on samanhenkinen kuin Instagram, mutta siellä kuvia ei tarvitse ottaa itse. Tästä huolimatta se edellyttää tiettyä luovuutta, etkä voi vain postata sattumanvaraisia kuvia sekalaisiin tauluihin. Mikset esimerkiksi loisi hauskaa ja visuaalista ansioluetteloa tai esittelisi jotakin omalle alallesi olennaista taitoa?

Jos haluat edetä rauhallisemmin, istu alas ja anna inspiraation pulputa. Pinterestistä löytyy tuhansittain uraohjeita, aina CV-neuvoista vaatetusvinkkeihin saakka. Lisäksi voit luonnollisesti seurata suosikkibrändejäsi ja olla vuorovaikutuksessa niiden kanssa, jotta opit lisää niiden tuotteista, työntekijöistä ja yrityskulttuurista.

Näin saat sosiaalisesta mediasta kaiken irti työnhaussa:

1. Ensimmäinen ja tärkein: siivoa sometilisi ja piilota kaikki kuvat ja postaukset, jotka eivät sovellu tuleville työnantajille. Mitä ikinä sinulla onkaan netissä, he (luultavasti) löytävät sen.

2. Kommentoi, tägää ja käytä aihetunnisteita – mutta kohtuuden rajoissa. Älä ole se tyyppi, jonka postailu on täysin sattumanvaraista.

3. Lähesty verkostoitumista uusilla tavoilla – jotta kohtaamiset verkossa olisivat mieleenpainuvampia, yritä luoda yhteyksiä ja osallistua luovalla otteella.

4. Urissa ja ansioluetteloissa on viime kädessä kyse tarinoista ja niiden kertomisesta. Käytä siis sosiaalinen media hyödyksi ja kerro oma tarinasi sanoilla, kuvilla ja niiden luovilla (mutta johdonmukaisilla) yhdistelmillä.

5. Valitse tilisi viisaasti – mitkä kanavat ovat toimivimpia taitojesi ja tavoitteidesi kannalta?

6. On yleistä, että ihmisillä on sosiaalisissa medioissa kaksi profiilia: yksi, jonne postata kissakuvia, ja toinen, jossa tuoda ilmi ammatillista osaamista.

7. Sosiaalisessa mediassa voi aina hankkia vartin parrasvaloissa, mutta muista, että työnhaku ja menestyksekkään, pitkäkestoisen uran rakentaminen vaatii yleensä kovaa työtä.

8. Tutki itseäsi kiinnostavien yritysten työntekijöiden ja päättäjien profiileja. Sosiaalinen media on täydellinen paikka yhteyksien luomiseen ja jalan oven väliin saamiseen.

9. Osoita avuliaisuutta vastaamalla kysymyksiin ja jakamalla tietoa – tämä auttaa sinua rakentamaan arvokasta sosiaalista pääomaa, ja samalla saat näytettyä (aivan ohimennen) omaa asiantuntemustasi.

10. Ole kärsivällinen: hyvän verkoston rakentaminen ja ylläpitäminen vie aikaa.

Kehitä kielitaitoa työelämää varten!Tutustu EF Kielikursseihin
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa