12 vinkkiä, joilla saat kämppiselämän sujumaan
Kämppiksen kanssa asuminen voi olla todella hauskaa ja palkitsevaa, ja se onkin asia, jota jokaisen kannattaisi kokeilla ainakin kerran elämässä. Kämppiksistä voi tulla upeita ystäviä, ja yhdessä majaillessa saattaa syntyä juuri sellaisia mahtavia tarinoita, joita kerrot lapsenlapsillesi tulevaisuudessa. Yhteiselo vaatii kuitenkin tavallisesti kärsivällisyyttä ja kompromisseja – kuten muutkin hyvät asiat elämässä. Lue vinkkimme siihen, kuinka vieras tyyppi, jota kutsut kämppikseksi, muuttuu kämppikseksi, jota kutsut ystäväksi.
1. Sovi säännöistä ja noudata niitä
Aivan ensimmäiseksi on tärkeää, että sovitte yhteisistä säännöistä. Teidän täytyy keskustella tärkeimmistä arkeen liittyvistä seikoista, kuten siivoamisesta, melutasosta, yhteisistä aterioista ja allergioista, ja päästä niistä yhteisymmärrykseen. Mitä useampia asioita saatte sovittua, sitä pikemmin siirrytte auvoisaan kämppiselämään.
2. Tutustu kämppiksesi kulttuuriin
Jos kämppiksesi on kotoisin toisesta maasta, ota ilo irti vieraan kulttuurin tuomista eduista! Välillänne saattaa olla aluksi hieman kielimuuria ja kulttuurieroja, mutta yhdessä asuminen opettaa teille valtavasti uutta – tutustutte esimerkiksi uudenlaisiin ruokiin, uuteen musiikkiin ja vieraskielisiin ilmauksiin.
3. Varaa aikaa kauneusunille
Jos et nuku riittävästi, mielialasi, energiatasosi ja suoriutumiskykysi heikkenevät. Täydellisessä maailmassa olisitte molemmat joko aamu- tai iltaihmisiä, mutta todellisuus saattaa olla toinen. Yritä siis kunnioittaa kämppiksesi nukkumistapoja ja -aikataulua niin hyvin kuin mahdollista. Jos valvot itse pikkutunneille saakka leffaa katsellen tai musiikkia kuunnellen, laita kuulokkeet korville, niin kaikki pysyvät tyytyväisinä.
4. Opi, että kuulokkeet = onnellisuus
Kuulokkeista puheen ollen: ne keksi todennäköisesti tyyppi, jolla oli kämppiksiä. Vaikka viettäisit mieluiten aikasi luukuttamalla samoja musikaalibiisejä uudestaan ja uudestaan, kämppiksesi ei välttämättä jaa kyseistä harrastusta.
5. Kunnioita kämppiksesi aikatauluja
Pitäkää toisenne kartalla omista aikatauluistanne, jotta voitte huomioida toisenne suunnitelmat, tapaamiset ja velvollisuudet. Jos kämppiksesi täytyy opiskella tärkeään tenttiin, ei ole välttämättä paras hetki kotibileille.
6. Anna tilaa
Jos kämppiksesi tuijottaa puhelintaan kuulokkeet korvilla, hän ei todennäköisesti ole sillä tuulella, että tahtoisi keskustella päivänsä kulusta. Älä myöskään loukkaannu, jos kämppis sulkeutuu huoneeseensa – kaikista seurallisinkin tyyppi tarvitsee toisinaan omaa aikaa.
7. Muista, että jakaminen on (yleensä) hyvä asia
Pidä mielessä, että vaikka jaatte yhteisen kodin, samaa periaatetta ei voi soveltaa vaatekaapin ja ruokakomeron sisältöön. Jos sinulla on kaksi keksiä jäljellä, on kuitenkin hyvä idea tarjota toista kämppikselle. (Joku viisas ihminen sanoi aikanaan, että herkkujen jakaminen on ystävyyden ensiaskel.)
8. Siivoa jälkesi
Vaikka äitisi ei ole tarkkailemassa, koti on tärkeää pitää kuosissa. Et voi koskaan tietää, milloin perhe tai kaverit keksivät saapua spontaanille vierailulle, etkä varmaankaan tahdo sottaisen kämppiksen mainetta.
9. Kysy, ennen kuin tuot vieraita kyläilemään
Kotinne ei todennäköisesti ole niin suuri, että tilaa riittäisi reilusti myös vierailijoille. Jos tahdot tuoda jonkun kylään, kysy siis ensin kämppiksesi mielipidettä – varsinkin, jos vieras on jäämässä yöksi. Viihdytä kyläilijää omassa huoneessasi, jos suinkin mahdollista, ja pyydä, että hän kunnioittaa yhteisiä sääntöjä.
10. Noudata vessapaperietikettiä
Maailmasta tulee hieman parempi paikka, jos laitat tilalle uuden vessapaperirullan aina, kun olet käyttänyt viimeisen palan.
11. Puhu asioista avoimesti ja rehellisesti
Yhdessä asuminen edellyttää avointa ja rehellistä kommunikaatiota. Jos sinua kismittää, että toinen jättää likaiset tiskit altaaseen tai pyykit tuolille, sano asia ääneen! Kun tuot mielipiteesi esille, estät ärsytyksen kasaantumisen ja mahdolliset konfliktit – ja sinulla on kaikki edellytykset tulla erinomaiseksi kämppikseksi.
12. Nauti yhteiselosta
Kämppiksen kanssa asuminen saattaa tuntua aluksi hieman pelottavalta. Maailma on kuitenkin täynnä tarinoita aivan erilaisista taustoista tulleista kämppäkavereista, joista tuli ystäviä, koska he jakoivat yhteisen kodin. Ja keksipaketin.