Hyvästi postikortit, terve emojit! – Matkustaminen ja some
Kuvittele aika, jolloin ihmiset lähtivät reissulle, eikä heistä kuultu mitään koko matkan aikana: tervetuloa 1900-luvun maailmanmatkailuun (tai vaikka suoraan 1800-luvun!). Se oli aikaa, jolloin ihmisillä oli paljon enemmän matkatavaraa – raahattavat laukut täynnä matkaoppaita, kameroita ja osoitekirjoja – ilman yhteyttä koti-Suomeen jääneisiin ystäviin (kyllä, se oli maailma ennen kuin matkustaminen ja some kuuluivat yhteen!).
Ennen vanhaan kaikki oli #latergram
Ennen vanhaan kaverit saatettiin lentokentällä matkalle. Sitten, riippuen maailman eri postiyhteyksistä, saapui postikortti (usein viikon tai pari myöhässä – etanapostin iloja!). Hieman myöhemmin, kun lukemattomat filmirullat saatiin kehitettyä (kyllä, kehitettyä!), ystävät kerääntyivät yhteen katselemaan sekalaisia hetkiä matkalta. Joskus matkamuistot talletettiin kömpelöllä videokameralla ja sitten yhdessä istuttiin, naposteltiin ja katseltiin loputtomia kameliratsastuksia, joiden väliin on ripauteltu heiluvia otoksia raunioista ja auringonlaskuista. Silloin ei ollut mahdollisuutta skipata vain hyviin kohtiin, kuten nykyään nettivideoiden kanssa voi tehdä. Silloin täytyi katsoa videota kyseisen videon kuvaajan/ohjaajan/näyttelijän katsellessa sinua!
Matkusta, nappaa, jaa ja toista
Nykyään jokainen voi olla todistajana matkallemme: kuvaamme pakkaamisen, ilmoittaudumme lentokentällä – sekä lentoyhtiölle että sosiaaliselle medialle – ja saatamme jopa twiitata lentomme aikana (ainakin ne onnekkaat, joilla on lennolla käytössä wifi!). Kun saavumme kohteeseen, lähetämme nopean viestin äidille, lisäämme kuvan Instagramiin hashtagilla #lunch, jonka jälkeen lähetämme ensimmäisen laskuvarjohyppymme livenä. Sitten päivitämme Facebookiin kauniita rantakuvia, jätämme arvostelun päivällisravintolasta samalla, kun lähettelemme snapchat-viestejä kavereille kotona. Ennen nukkumaanmenoa varaamme sukelluskurssin netissä ja mikäli jetlag valvottaa, juttelemme vielä Skypessä parhaan ystävämme kanssa. Kun palaamme reissulta, melkein kaikki tietävät jo kaiken mitä teimme ja jos eivät, lähetämme heille vain linkin sivulle, jonne olemme jo ehtineet ladata kaikki lomakuvat…
Menimmekö jo liian pitkälle?
Entisajan matkustus tarkoitti sitä, että mikä ei ollut osa matkatavaroita ei ollut osa matkaa: poissa silmistä, poissa mielestä. Nykyään arkemme on vain klikkauksen päässä ja puhelin on jatkuvana seuranamme. Wi-fi –salasanat, internetyhteys ja pistorasiat pyörivät mielessämme koko ajan ja välillä ne ovat tärkeämpiä kuin näkymät hotellihuoneen ikkunasta. Katsomme asioita linssin läpi – tai pahempaa, todistamme niitä jonkun toisen silmien kautta – ja voimme jättää väliin kauniita maisemia, seikkailuita ja kokemuksia sillä aikaa, kun lähetämme asioita verkostoihimme.
Yhteydenpito 2000-luvulla
Älkää kuitenkaan ymmärtäkö väärin, älypuhelimen kuljettaminen mukana voi olla erittäin hyödyllistä, jos sitä käyttää vastuullisesti. Puhelimessa voi olla kaikki tarvitsemasi: kartat, varaustiedot ja vahvistukset, kruunattuna hotelleilla, aikatauluilla ja arvioilla niin paljon, ettet ehdi kaikkea käsitellä. Voit lukea kaiken mistä tahansa paikasta – laitteella, joka ei paina juuri mitään. Suurimmalla osalla älypuhelimista voi myös ottaa melko hyviä kuvia, joten kameralle ei tarvitse varata tilaa laukusta. Koska yhteydenpito on niin helppoa, pitkät matkat kaukaisiin kohteisiin ovat helpompia – rakkaistaan ei tarvitse olla erossa viikkokausia. Juju onkin se, että käyttää puhelinta tehdäkseen matkasta kätevämmän ja miellyttävämmän – ei pysyäkseen tauottomassa yhteydessä arkeensa.
Näytä, älä kerro
Yksi vinkki älypuhelimen mukaan ottamiseen on langoilla roikkumisen vähentäminen ja keskittyminen tiettyjen ohjelmien käyttöön sekä kuvien ottamiseen – kuvahan tunnetusti kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Toinen lähestymistapa tähän näytä, älä kerro –periaatteeseen on emojien käyttö: äärimmäinen tapa sanoa jotain mahdollisimman lyhyessä ajassa ja mahdollisesti paras vaihtoehto matkustajille. Emojit ylittävät kielimuureja, säästävät aikaa ja ovat yleisesti mahtavia. Kaikkien matkaajien onneksi meidän omat Travelmojit yhdistävät täydellisesti matkailun ja hauskuuden tehden yhteydenpidosta helppoa ja nopeaa.
Löydä oikea tasapaino
Kaikessa tässä elämässä – aina hotellin buffetin edessä seisomisesta puhelimen käyttöön lomalla – kyse on oikean yhdistelmän ja täydellisen tasapainon löytämisestä. Lomien kuuluisi olla rentouttavia ja virkistäviä taukoja tavallisista elämistämme, mukaan lukien puhelintavoistamme. Kuitenkin, kuka matkustaa tunteja tehdäkseen aivan samoja asioita, joita voi tehdä kotona bussipysäkillä? Maailmanmatkailun tavoitteena ei pitäisi olla Internetin voittaminen lukemattomilla postauksilla ja taukoamattomalla yhteydellä. Hyvässä reissussa on kuitenkin loppujen lopuksi kyse sosiaalisesta mediasta irrottautumisesta – ja oikean elämän näköalojen laajentamisesta!