EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

10 vaikeinta englanninkielistä sanaa lausua

10 vaikeinta englanninkielistä sanaa lausua

Englanti on kiehtova kieli, täynnä omituisuuksia ja monimutkaisuuksia, jotka saavat jopa englantia äidinkielenään puhuvat raapimaan päätään. Yksi haastavimmista asioista englannin oppimisessa on ääntäminen – jotkut sanat eivät yksinkertaisesti kuulosta siltä, miltä ne kirjoitettuna näyttävät.

Tässä on 10 vaikeimmin lausuttavaa englanninkielistä sanaa, jotka auttavat sinua ymmärtämään niiden merkitystä, historiaa ja - mikä tärkeintä - hankalaa ääntämistä.

1. Worcestershire

Worcestershire-kastike on tunnettu englantilainen maustekastike, joka on peräisin Worcestershiren kreivikunnasta, ja sitä on käytetty keittiöissä 1800-luvun alusta lähtien. Maakunta mainittiin historiallisissa lähteissä jo vuonna 1086.

Worcestershire on sana, joka tuntuu olevan tarkoitettu hämmentämään. Kirjainyhdistelmä ei vastaa sen ääntämistä, joten ei ole ihme, että monet kamppailevat tämän sanan kanssa. Jotkut saattavat sanoa 'Wor-chest-er-shire' tai 'Wor-shesh-ter', mutta molemmat tavat ovat virheellisiä.

Miten se lausutaan: WUSS-ter-sheer tai WUSS-ter-sher

2. Anemone

Anemonit ovat kauniita ja herkkiä kukkia. Sea anemone on myös eräänlainen saalistava merieläin. Sana tulee kreikan sanasta 'anemos', joka tarkoittaa tuulta. Se viittaa kukkien herkkään, tuulen mukana heiluvan ulkonäköön.

Anemone on sana, jossa on rytmikäs vokaalien ja konsonanttien yhdistelmä, mikä voi helposti hämätä kieltä ja tehdä sanasta vaikeasti lausuttavan. Yksi yleinen virhe on lausua se muotoon an-eh-moh-nee.

Miten sana lausutaan: uh-NEM-uh-nee

3. Colonel

Sanan 'colonel' ääntäminen juontaa juurensa ranskan kieliseen sanaan (joka on lainattu italiasta). Ajan myötä ääntäminen muuttui, mutta kirjoitusasu pysyi lähempänä alkuperäistä muotoa.

Sanan 'colonel' kirjoitusasu on harhaanjohtava, ja se on yksi niistä sanoista, joka ei näytä lainkaan siltä, miltä se kirjoitetaan. 'L'-kirjain on mykkä, ja pehmeä 'r'-ääni korvaa 'o'-äänen. Saatat kuulla ihmisten sanovan vahingossa co-lo-nel, mutta se on väärin.

Miten sana lausutaan: KER-nul

4. Onomatopoeia

Onomatopoeia tarkoittaa sitä, kun sana jäljittelee kuvaamiaan ääniä, kuten ”surina”, ”sirinä” tai ”kolina”. Onomatopoeia on pitkä sana, ja sen epätavallinen kirjainyhdistelmä tekee siitä hankalan lausua. Ihmiset usein päätyvät sanomaan on-oh-mato-pee-ah.

Miten sana lausutaan: on-uh-MAT-uh-PEE-uh

5. Squirrel

Sanan äänneyhdistelmät ”sq” ja ”rl” voivat olla erityisen hankalia niille, jotka eivät puhu englantia äidinkielenään, sillä näitä äänteitä esiintyy harvoin yhdessä muissa kielissä.

Tämä on toinen sana, jonka kanssa ihmiset yleisesti kamppailevat. Saatat kuulla skwi-rell tai squir-ell, mutta molemmat ovat väärin.

Miten sana lausutaan: SKWIR-uhl

6. Pneumonia 

Pneumonia eli keuhkokuume on infektio, jossa toisen tai molempien keuhkojen ilmapussit tulehtuvat. Sana tulee kreikan kielen sanasta ”pneumon”, joka tarkoittaa ”keuhkoa”.

Sanassa 'pneumonia' oleva mykkä 'p' ja sanan vaikea vokaaliyhdistelmä yllättävät monet. Yleisiä virheitä ääntämisessä ovat 'new-mon-ia' tai 'puh-neu-mon-ia.'

Miten sana lausutaan: new-MOHN-yuh

7. Floccinaucinihilipilification

Vaikka et todennäköisesti kohtaa tätä sanaa päivittäin, floccinaucinihilipilification ansaitsee silti huomion, sillä 29 kirjaimellaan se on pisin ei-tekninen sana englanninkielisissä sanakirjoissa!

Se on 1700-luvun sana, joka koostuu neljästä latinalaisesta etuliitteestä ja tarkoittaa 'ei mitään'. Sana viittaa tekoon, jossa jokin arvioidaan arvottomaksi.

Miten sana lausutaan: flok-suh-naw-suh-nahy-hil-uh-pil-uh-fi-KAY-shun

8. Mischievous

Sanan mischievous oikeinkirjoitus saa monet luulemaan, että siinä on ylimääräinen tavu, mutta sana juontaa juurensa vanhasta ranskan sanasta meschevous, joka tarkoittaa 'taipuvainen aiheuttamaan hankaluuksia'. Yleinen virhe on lausua se muotoon mis-CHEE-vee-uhs.

Miten sana lausutaan: MIS-chuh-vuhs

9. Rural

Rural areas tarkoittaa samaa kuin countryside, eli maaseutua, joka liitetään yleensä maanviljelyyn tai maatalouteen.

Sana 'rural' sisältää vaikeasti lausuttavat 'r'-äänteet, mikä tekee siitä monille haastavan. Joitakin yleisiä virheellisiä ääntämistapoja ovat esimerkiksi 'rool' tai 'rur-al'.

Miten sana lausutaan: ROO-ruhl

10. Draught

Brittiläisessä englanninkielessä draught viittaa usein tynnyriolueen, mutta se voi tarkoittaa myös viileää ilmavirtaa huoneessa.

Draught on sana, jonka kirjoitusasu on epätavallinen ja ei vastaa ääntämistä, erityisesti äänettömän 'gh'-kirjaimen vuoksi. Yksi yleinen virheellinen ääntämistapa on 'draw-gt' tai 'draff'.

Miten sana lausutaan: draaft

Olipa kyse äänettömistä kirjaimista, odottamattomista äänteistä tai poikkeavista oikeinkirjoituksista, englanti on ehdottomasti kieli, joka pitää sinut varpaillasi. Vaikka englannin oppiminen tuo mukanaan haasteita, se on myös täynnä yllätyksiä, ja sen hallitseminen on ehdottomasti vaivan arvoista.

Vahvista englannin kielen taitojasiOpiskele ulkomailla
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin