EF GO -blogi | EF Blogi
EF:n viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuureista
MenuOpi kieli ulkomailla

Mielenkiintoisia faktoja Euroopan kielten päivästä

Mielenkiintoisia faktoja Euroopan kielten päivästä

Jos olet etsinyt syytä pitää pienet juhlat, tässä se tulee: 26. syyskuuta vietetään Euroopan kielten päivää. Lähes 750 miljoonan asukkaan maanosassamme tämä päivä on kuin joulu kielten ystäville.

Useamman kuin yhden kielen puhuminen aktivoi aivojasi ja avaa oven upeisiin ystävyyksiin ympäri maailmaa. Se myös yhdistää monia eurooppalaisia, joista useat ovat kaksikielisiä. Luultavasti he haluavat tämän postauksen luettuaan esitellä omia kielitaitojaan ja ehkä jopa kehittää niitä lisää.

Yli 200 eri kieltä

Euroopassa on yli 200 alkuperäiskieltä. Se kuulostaa paljolta, mutta todellisuudessa se on vain noin kolme prosenttia maailman 6000–7000 kielestä.

Yli puolet eurooppalaisista ovat kaksikielisiä

EU:n tutkimuksen mukaan 54 prosenttia EU:n kansalaisista puhuu toista kieltä äidinkielensä lisäksi, ja 25 prosenttia puhuu kahta vierasta kieltä (hyvä me!).

Eri aakkoset

Suurin osa eurooppalaisista kielistä perustuu edelleen latinalaisiin aakkosiin. Kyrilliset aakkoset ovat edelleen käytössä joissakin slaavilaisissa kielissä, kun taas kreikan, armenian, georgian ja jiddishin kielillä on omat aakkosensa.

Kaikki liittyy Saksaan

Euroopassa eniten äidinkielenä puhutaan saksaa (18 prosenttia), minkä jälkeen tulevat englanti ja italia (molempia 13 prosenttia) sekä ranska (12 prosenttia).

Pysytään perusasioissa

Vaikka joissakin kielissä on jopa yli 50 000 sanaa, useimmat puhujat osaavat ja käyttävät vain pientä osaa tästä sanastosta. Itse asiassa jokapäiväisissä keskusteluissa ihmisillä on tapana käyttää samoja sanoja (noin muutamaa sataa sanaa) keskustellessaan ja ilmaistessaan itseään.

Englanti hallitsee yhä

Vaikka Yhdistynyt kuningaskunta erosi Euroopan unionista, englanti on edelleen yksi Euroopan unionin virallisista kielistä. Sitä pidetään kaikkein hyödyllisimpänä kielenä, jota seuraavat ranska ja saksa.

Lainatut sanat

Vaikka englanti on edelleen tuon listan kärjessä, noin 45–50 prosenttia englanninkielisistä sanoista on peräisin ranskan kielestä.

Yksi hienoimmista asioista Euroopassa asumisessa on se, että muut kielet ja kulttuurit ovat vain muutaman tunnin päässä. On kätevää, että voit uppoutua kielitaidon harjoitteluun paikallisten kanssa ja löytää uusia kulttuureja. Toinen kieli on kirjaimellisesti aivan nurkan takana, ja jo se on syy juhlia tänään.

Nostetaan siis maljat Euroopan kielten päivän kunniaksi ja juodaan meitä yhdistävälle kauniille monimuotoisuudelle: Nazdrave! Živjeli! Na zdraví! Skål! Proost! Cheers! Tervist! Kippis! Santé ! Prosit! Stin iyá su! Kedves egészségére! Sláinte! Salute! Uz veselību! Į sveikatą! Evviva! Na zdrowie! Viva! Noroc! Na zdravie! Živijo! ¡Salud! Skål!

Opi uusi kieli kanssamme!Lue lisää
GO-uutiskirje lähettää sinulle viimeisimmät tarinat matkustamisesta, kielistä ja kulttuuristaTilaa

Testaa kielitaitosi muutamassa minuutissa!

Tutustu tarkemmin