Euroopan kielten päivä: Tiesitkö jo tämän?
Jos mietit, millä verukkeella voisit järjestää pienet juhlat tulevana viikonloppuna, voit lopettaa pohdinnat tähän ja kaivaa serpentiinit esille. Syyskuun 26. päivä vietetään nimittäin Euroopan kielten päivää – ja sehän on melkein kuin joulu jokaiselle kielten rakastajalle, joka elää tässä maanosassa!
Kielten opiskelu on vuorenvarma tapa saada etumatkaa elämässä. Kielitaitoisena löydät ystäviä eri puolilta maailmaa, ja jopa aivotoimintasi tehostuu. Lisäksi kielitaito yhdistää suurta osaa eurooppalaisista, sillä monet meistä ovat jo valmiiksi kaksikielisiä. Kun olet lukenut tämän postauksen, et ehkä malta olla esittelemättä kielellisiä kykyjäsi – ja saatat jopa innostua kehittämään niitä pidemmälle.
Yli 200 kieltä
Euroopassa puhutaan yli 200 alkuperäiskieltä. Luku kuulostaa suurelta, mutta se kattaa itse asiassa vain kolmisen prosenttia maailman kaikista kielistä – kielten kokonaismäärä on jopa 6 000–7 000.
Yli puolet eurooppalaisista on kaksikielisiä
Erään EU-tutkimuksen mukaan 56 prosenttia Euroopan kansalaisista puhuu kahta kieltä, ja 28 prosenttia hallitsee peräti kolme kieltä (peukku heille!).
Moni osaa saksaa…
Yleisin äidinkieli Euroopan alueella on saksa (18 %). Sitä seuraavat englanti (13 %), italia (13 %) ja ranska (12 %).
…ja Lontoossa osataan vaikka mitä
Euroopan suurkaupungeissa kielten moninaisuus on helppo havaita: esimerkiksi Lontoossa asuu yli 300 kielen puhujia!
Venäjä on kielten kehto
Venäjällä puhutaan useampaa kieltä kuin missään muussa yksittäisessä valtiossa. Käytetyistä kriteereistä riippuen kielten määrä on jopa 130−200.
Englanti on silti ykkönen
Englannilla on etulyöntiasema Euroopassa, koska sen osaamista pidetään kaikkein hyödyllisimpänä. Toisella ja kolmannella sijalla ovat ranska ja saksa.
Yksi Euroopassa asumisen mahtavimmista puolista on se, että vain muutaman tunnin päästä löytyy vaikka kuinka monia kulttuureita ja kielialueita. Meidän on siis todella helppo uppoutua uusiin kulttuureihin ja harjoitella kieliä todellisessa ympäristössä. Kun toinen kieli on (toisinaan kirjaimellisesti) aivan kulman takana, sitä on todellakin syytä juhlia!
Kohotetaan siis malja Euroopan kielten päivälle ja kippistetään meitä yhdistävälle, ihanalle moninaisuudelle: Nazdrave! _Živjeli! Na zdraví! Skål! Proost! Cheers! Tervist! Santé! Prosit! Stin iyá su! Kedves egészségére! Sláinte! Salute! Uz veselību! Į sveikatą! Evviva! Na zdrowie! Viva! Noroc! Na zdravie! Živijo! ¡Salud! Skål! Kippis!
_