Ensimmäinen kielimatka: 7 vinkkiä, joilla pärjäät
Kesä on aivan tuloillaan ja monet odottavat malttamattomina elämänsä ensimmäistä kielimatkaa. Olemme varmoja, että siitä tulee unohtumaton kokemus, mutta on aivan normaalia hieman jännittää ja pohtia etukäteen, millaista uudessa maassa on. Monilla kielimatkalle lähtijöillä on kokemuksia kesäleireiltä, ja voimme kertoa, että kielimatkalla on vähintäänkin yhtä hauskaa ja jännittävää. Näiden vinkkien avulla ensimmäinen kielimatkasi on takuulla huikea – me lupaamme!
1. Sano kyllä ja ota ilo irti
Ensimmäisenä kannattaa ottaa kyllä-asenne kaikkeen hauskaan, mitä kielimatkalla on tarjota. Olet haaveillut kielen opiskelusta ja ulkomaille matkustamisesta varmasti jo pitkään, joten nyt on aika tehdä nämä haaveet todeksi. Oppituntien ryhmätehtävät, jalkapallopeli, uintiretki, discoilta, kaupunkikierros – tekemistä on tarjolla lähes loputtomasti. Kun olet kohteessa, jokainen päivä on täynnä uusia kokemuksia ja niistä kannattaa ottaa kaikki irti. Jos et ole varma, osallistuisitko johonkin aktiviteettiin, kannattaa sanoa kyllä. Mene mukaan avoimella asenteella, etkä varmasti kadu jälkeenpäin!
2. Nauti vaihtelusta
Uudenlaiset päivärutiinit, erilaista ruokaa, yllättävä säätila. Monet asiat voivat olla ulkomailla eri tavoin kuin kotona, mutta on tärkeää suhtautua näihin eroihin uteliaalla ja avoimella asenteella. Uusien asioiden ja tilanteiden kohtaaminen on nimittäin yksi ulkomaille lähtemisen hienouksista: ota innolla vastaan kaikki ”outoudet” ja uudet asiat, niin saat kokea itse, mikä tekee vierailemastasi maasta erityisen. Saatat samalla oppia myös uusia asioita itsestäsi.
3. Selviä koti-ikävästä kylmäpäisesti
On tavallista, että ulkomailla välillä ikävöi kotona odottavia ihmisiä, ympäristöä ja tuttuja tapoja. Koti-ikävä iskee välillä lähes jokaiselle matkaajaalle – olipa kyseessä ensimmäinen kielimatka tai kolmas maailmanympärysmatka! Kun matkan aikana kaipaa kotiin, kannattaa pyrkiä kääntämään ajatukset käsillä olevaan hetkeen. Hengaile uusien ystäviesi kanssa, tee asioita, joista nautit tai juttele leaderillesi tai isäntäperheellesi, jos tuntuu oikein kurjalta. (tai yksinkertaisesti lue uudelleen tämä postaus – se ehkä auttaa muistamaan, miksi ensimmäinen matka yksin ulkomaille on oikeastaan aika siisti juttu!)
4. Kysy kysymyksiä
Älä jarruttele, vaan jos mieleesi tulee jotain, anna mennä. Jokainen kysymys matkakohteesi tavoista auttaa sinua ymmärtämään paikallista kulttuuria paremmin. Miksi britit juovat jatkuvasti teetä? Miksi italialaiset eivät juo cappuccinoa aamukymmenen jälkeen? Mitä weisswurst on? Älä lähde kotiin selvittämättä vastauksia mieleen juolahtaviin kysymyksiin. Google saattaa auttaa, mutta niin auttavat my;s paikan päällä olevat ihmiset.
5. Puhu kuin paikallinen
Kysymysten kysyminen on tärkeä askel opetellessasi tuntemaan kohdemaatasi. Vielä tärkeämpää on kuitenkin kysyä nuo kysymykset paikallisella kielellä, sillä näin saat todellisen yhteyden uuteen maahan. Olitpa oppitunnilla, urheilemassa, kahvilassa tai hengailemassa uusien kavereittesi kanssa, käytä vierasta kieltä rohkeasti. Muista, etta kaikki pienetkin paikallisella kielellä käymäsi keskustelut vievät kielitaitoasi eteenpäin ja saavat sinut tuntemaan olosi kuin yhdeksi maan asukkaista.
6. Opi uutta paikallisista tavoista
Paikalliset tervehdykset ja huumori ovat asioita, jotka eivät välttämättä heti aukene uudessa maassa. Pahimpien kulttuurimokien selvittäminen etukäteen saattaa antaa sinulle etulyöntiaseman uuteen kulttuuriin sopeutumisessa. Lisäksi kannattaa tarkkailla paikallisia ihmisiä ja kysyä paljon kysymyksiä, niin pääset nopeasti jyvälle uudesta kulttuurista ja aluksi outo ympäristö alkaa pian tuntua kotoisalta.
7. Ole läsnä (ja laita puhelin sivuun)
Kotona odottaville kavereille ja perheelle kannattaa aina välillä kertoa kuulumisia huikeasta seikkailustasi kielimatkalla. Jos kuitenkin vietät liikaa aikaa nenä kiinni luurin näytössä, saatat missata maailman ympärilläsi. Laita siis puhelin syrjään, ja pyri juttelemaan mahdollisimman paljon uusien ystäviesi/isäntäperheesi/liideriesi/opettajiesi kanssa. Ole läsnä keskusteluissa ja kaikissa uusissa tilanteissa, joihin päädyt. Kaikki mitä koet todellisessa elämässä – varsinkin kun olet uudessa kaupungissa ja uudessa maassa – on paljon tärkeämpää ja jännittävämpää kuin yksikään päivitys instagramissa tai snapchatissa (ja kaikki ne päivitykset odottavat kyllä!)