10 englannin slangi-ilmausta, jotka täytyy tuntea vuonna 2020
Englannin slangi on varsin sukkelaa liikkeissään. Uusi vuosi tuo aina mukanaan uusia, enemmän tai vähemmän hämmentäviä ilmaisuja, jotka tuntuvat katoavan yhtä nopeasti kuin ilmestyivätkin. Pian ne ovat jo niin noloja, ettei niitä sovi käyttää laisinkaan.
Jos ei puhu englantia äidinkielenään, on usein hankalaa pysyä kartalla siitä, mitä ilmaisuja tällä hetkellä käytetään ja mitkä on paras hylätä historian hämärään. Mutta ei huolta – me pidämme sinut ajan tasalla! Tässä tulee uusin listauksemme alkaneen vuoden slangitermeistä. Mukana on sekä hassuja tapauksia että ilmauksia, jotka ovat melkoisen kummallisia.
1. Hate to see it
Tämä ilmaisee myötähäpeän ja pettymyksen tunnetta, johon useimpien on kovin helppo samaistua.
Sanotaan, että kaverisi lunttasi kokeessa ja jäi kiinni itse teossa; ”hate to see it” olisi kyseisessä tilanteessa varsin osuva kommentti. Yhdistä lausahdukseen vielä huoahdus ja myötätuntoinen olkien kohautus, niin olet aivan oikeilla jäljillä tämän hyödyntämisessä.
2. Ok, boomer
Nuoremmilla ikäluokilla on tullut tavaksi sanoa ”ok, boomer”, kun he vähättelevät vanhempaa väkeä netissä – ja ilmaisu on ehtinyt aiheuttaa jo pienoista kohua sosiaalisessa mediassa.
Jos vanhemman polven edustaja tulee esimerkiksi napisemaan, että ”kun minä olin nuori, me luimme kirjoja ja ulkoilimme, emmekä vain toljottaneet näyttöjä tuntitolkulla”, vastaukseksi voi tokaista ”ok, boomer” (millä viitataan niin sanottuun baby boomer -sukupolveen). Lausahdus on hieman nenäkäs mutta pohjimmiltaan hyväntahtoinen tapa reagoida vanhemman väen mutinoihin.
3. Cap
Cap tarkoittaa käytännössä valehtelemista. Sitä voi käyttää silloin, kun jonkun puheet herättävät skeptisyyttä (”he’s capping”), tai silloin, kun tahtoo itse vakuuttaa toisen omista puheista (”no cap”).
Sana on varsin näppärä myös siinä mielessä, että jos kaverin viesti ei vaikuta aivan todenmukaiselta, siihen voi vastata pelkällä baseball-lippistä esittävällä emojilla. Se riittää kertomaan, ettei juttu mennyt läpi.
4. Basic
Tätä on käytetty jo jonkin aikaa, mutta vaikuttaisi siltä, että sanan suosio on säilyvämpää sorttia.
Basic viittaa tavallisesti asioihin, jotka ovat niin valtavirtaa, että se on jo traagista. Sana on sävyltään hieman sarkastinen, eli se sopii mainiosti tympääntyneen silmien pyörittelyn pariksi.
5. Retweet
Tiedän, mitä mietit: tämähän on käytännössä muinaishistoriaa. Englannin slangi kuitenkin kierrättää sanoja, ja retweet on saanut uuden käyttötavan – se ei enää tarkoita pelkästään toisten laatimien Twitter-viestien julkaisemista, vaan nykyisin sillä ilmastaan myös yksimielisyyttä.
Jos joku toteaa jotakin, mistä olet täysin samaa mieltä, sinun ei siis tarvitse sanoa ”yes, I agree”. Tokaise vain ”retweet”, ja pääset paljon helpommalla. Kenellä muka on enää aikaa kolmen sanan mittaisiin lauseisiin?
6. Fit
Ajan säästämisestä puheen ollen: fit tarkoittaa samaa kuin outfit. Alun out tiputettiin jossakin kohtaa pois syistä, jotka ovat jääneet jokseenkin epäselviksi.
Jos siis tahdot kehua jonkun asua, sano vain ”cute fit”, ja tulet ymmärretyksi samalla tavalla kuin sana pidempää versiota käytettäessä.
7. Fr
Fr tulee sanoista for real, ja se voi saada lukuisia merkityksiä. Sillä voi esimerkiksi korostaa, että puhuu täyttä totta, tai kyseenalaistaa, onko jonkun toisen tarina aivan todenmukainen.
Koska kyseessä on kahden kirjaimen lyhenne, sitä käytetään luonnollisesti ainoastaan viestittelyssä. Ellet sitten tunne oloasi uskaliaaksi ja tahdo kokeilla, toimisiko fr myös ääneen lausuttuna. Toisinaan englannin slangi nimittäin vaeltaa tekstareista myös puhutun kielen puolelle – kukapa ei olisi kuullut lyhennettä omg myös puhuttuna versiona?
8. Canceled
Tällä viitataan perinteisesti esimerkiksi junavuoroon tai tv-sarjaan, mutta nykyisin mikä tahansa asia voi olla canceled. Jos julkkis sanoo jotakin pahennusta herättävää tai osoittautuu muutoin ikäväksi tyypiksi, voidaan todeta, että hän on canceled. Burger King sujauttaa erehdyksessä jauhelihapihvin vegepurilaiseen? Canceled.
Sillä, jatkavatko nämä ihmiset, asiat tai yritykset todellisuudessa toimintaansa epävirallisen canceled-julistuksen jälkeen, ei ole oikeastaan merkitystä.
9. Clout
Oxfordin sanakirjan mukaan yksi tämän sanan virallisista määritelmistä on ”muihin ihmisiin tai tapahtumiin kohdistuva vaikutusvalta”. Sosiaalisessa mediassa merkitys ei jää kovin kauaksi tästä – clout nimittäin viittaa tubettajien ja muiden sometähtien saavuttamaan kuuluisuuteen.
Chasing clout tarkoittaa siis sitä, että joku yrittää haalia itselleen enemmän seuraajia tai havittelee tilaisuuksia, jotka johtaisivat samaan lopputulokseen.
10. And I oop
Tämä ilmaisu napattiin suositussa RuPaul’s Drag Race -sarjassa kilpailleen Jasmine Mastersin suusta. Masters oli aloittamassa aivan muuta lausetta, mutta kun hän yllättäen satutti itsensä, lause jäi kesken ja lopputulokseksi tuli ”and I oop”.
Tätä käytetään tavallisimmin erilaisten mokien yhteydessä. Jos joku tiputtaa puhelimensa, hän saattaa siis todeta ”and I oop”.