15 englanninkielistä lyhennettä, jotka täytyy tuntea
Koodikieli on aina hauskaa, ja erilaiset lyhenteet toimivat kätevinä pikku apureina, joilla asiat saa sanottua nopeammin ja näppärämmin – etenkin, kun viestintävälineenä on puhelin ja naputtelusta pitäisi suoriutua vauhdilla. Lyhenteiltä välttyminen on melko mahdotonta erityisesti englannin kielessä. Päätimme siis koota yhdelle listalle englannin lyhenteet, joita näkee erityisen usein ja jotka on tärkeä hallita.
Ensiksi pieni yleisopas englannin lyhenteisiin:
Lyhenteet ovat sanojen lyhennettyjä versioita, ja ne päättyvät toisinaan pisteeseen (esimerkiksi sanan accommodation lyhenne on accomm. ja sanan adjective lyhenne adj.).
Lyhennesanat (eli akronyymit) pystyy lausumaan, ja ne luetaan tavanomaisen sanan tapaan. Ne rakentuvat kirjaimista, jotka on poimittu johonkin pidempään ilmaisuun kuuluvista sanoista (esimerkiksi NASA – National Aeronautics and Space Administation).
Jos lyhenne luetaan kirjain kirjaimelta, kyseessä on koostelyhenne_._ Tästä toimii esimerkkinä UN eli the United Nations – suomeksi YK. (Pieni kielioppivinkki: englanninkielisten koostelyhenteiden edessä käytetään useimmiten the-artikkelia, mutta lyhennesanoihin se ei kuulu – ”I’m an interpreter at the UN”, mutta ”I have an interview at NASA”.)
1. RSVP – vastausta pyydetään
Monien muiden englannin ilmaisujen tavoin myös tämä on napattu ranskan kielestä. RSVP tulee sanoista répondez s’il vous plaît eli “vastatkaa, olkaa hyvä”, ja sitä näkee esimerkiksi häiden ja muiden juhlien kutsukorteissa.
Muista totella kehotusta – muutoin morsiamen tai muun juhlien järjestäjän on vaikea tietää, kuinka monta lohifilettä kekkereihin pitäisi varata.
2. ASAP – as soon as possible
Jos saat pomoltasi sähköpostin, jossa lukee “Can you get this in ASAP?”, seurauksena saattaa olla jonkinasteinen paniikki riippuen siitä, mikä tehtävä on kyseessä. Niin tai näin, nyt ei ole aikaa jäädä haaveilemaan – homma täytyy saada pakettiin niin pian kuin mahdollista.
3. AM/PM – ennen keskipäivää / keskipäivän jälkeen
Ei ole ihan merkityksetöntä, puhutaanko aamuviidestä vai iltaviidestä – ja nämä englannin lyhenteet kertovat, kummasta on kyse.
Älä kuitenkaan käytä AM- tai PM-merkintää, jos aika ilmaistaan 24 tunnin menetelmällä (6 PM tarkoittaa samaa kuin 18.00), ja ole tarkkana, kun luet englanninkielisiä aikatauluja. Jos AM tai PM jää hoksaamatta, saatat saapua paikalle 12 tuntia etuajassa tai myöhässä.
4. LMK – let me know
Tämä on ystävällisen huoleton ja sopii täydellisesti tekstarin päätteeksi. LMK kertoo, että odotat vastausta tai lisätietoa asiaan liittyen.
5. BRB – be right back
Joskus viestittely keskeytyy, kun huomiotasi vaaditaan jossakin toisaalla – olipa kyse sitten soivasta ovikellosta, pihalle hinkuvasta kissasta tai vastustamattomasta kahvinhimosta. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen: naputtele vain kaverillesi pikaisesti BRB (”palaan pian”).
6. DOB – date of birth
“Jaa-a, onko minulla jokin DOB?”, saatoit miettiä, kun sinulta kysyttiin tätä ensimmäisen kerran. Sanasta ei nimittäin oikein tiedä, onko sillä joitakin tekemistä lääkityksen kanssa vai tarkoittaako se jonkin sortin vaatekappaletta.
Voimme kuitenkin kertoa, että sinulla, kuten kaikilla muillakin, on DOB. Juhlistat sitä todennäköisesti joka vuosi ahmimalla liikaa kakkua.
7. CC/BCC – carbon copy / blind carbon copy
Vaikka nämä englannin lyhenteet liittyvät sähköpostin aikakauteen, kirjaimet on napattu ajoilta, jolloin dokumentteja kopioitiin hiilipaperin avulla. Pikainen muistikikka sähköpostietikettiin: kun lisäät vastaanottajia CC-kenttään, pidä mielessä, että he voivat selvästi (can clearly) nähdä, kenelle muulle viesti on lähetetty.
Ja toinen vinkki: klikkaa ”reply all” vain siinä tapauksessa, että haluat todella vastata aivan kaikille!
8. TBA/TBC – to be announced / to be confirmed
Muistathan ystäväsi hääkutsun, johon pitäisi RSVP ASAP? Suhtaudu karkeloihin tietyllä varauksella, jos kutsussa lukee, että juhlapaikka on TBA tai sulhanen TBC. Näissä tapauksissa morsiamen hääsuunnitelmissa vaikuttaa olevan vielä aukkoja.
9. ETA – estimated time of arrival
“See you on Tuesday, ETA 9 PM.” Saatat saada tällaisen viestin, kun joku on lähdössä reissun päälle eikä ole aivan varma, mihin aikaan lento laskeutuu.
10. TGIF – thank God it’s Friday
Tämä on kaikkien työssäkäyvien perjantaimotto – viikonloppu on ovella!
11. FOMO – fear of missing out
Kun viikonloppu saapuu, voi iskeä myös akuutti FOMO. Esimerkkitilanne: olet saanut kutsun bileisiin, mutta sinua ei huvittaisi lainkaan lähteä. Tiedät kuitenkin, että juhlissa on varmasti hauskaa ja saatat katua, jos jätät ne väliin.
Tulos: tuskailua siitä, mitä tässä nyt sitten pitäisi tehdä.
12. IMO – in my opinion (tai IMHO – in my humble opinion)
Meillä jokaisella on mielipide tai pari. Tämä lyhenne auttaa niiden ilmaisemisessa.
13. N/A – not available / not applicable
Käytä tätä lomakkeissa, jos tahdot ilmaista, ettei jossakin kentässä kysytty asia koske sinua.
14. AKA – also known as
Tämä pikku kaveri tulee apuun, jos tahdot viitata johonkin asiaan tai henkilöön epävirallisella nimellä. Usein kyseessä on jonkin sortin lempinimi: serkkusi saattaa esitellä vastasyntyneen vauvansa sanoin ”This is Eddie, aka ’the poop machine’”, ja chileläisten rakastama jalkapallotähti Alexis Sanchez ei ole pelkkä Alexis Sanchez, vaan ”Alexiz Sanchez, aka ’El Niño Maravilla’”.
15. DIY – do it yourself
Me kaikki tunnemme ihmisiä, jotka tahtovat välttämättä tehdä asiat itse sen sijaan, että palkkaisivat ammattilaisen hoitamaan homman. DIY-projekti voi olla esimerkiksi rikkoontuneen leivänpaahtimen korjaaminen, sohvan verhoileminen tai koko kodin remontti – ja kuten arvata saattaa, lopputulosten taso vaihtelee suuresti.
PS. Lyhenteiden lisäksi englannissa harrastetaan erilaisia vakiintuneita ilmauksia, jotka voivat kuulostaa todella hämmentäviltä, jos ei tiedä niiden todellista merkitystä. Katso täältä lista 20 ilmauksesta, jotka kannattaa opetella!