9 asiaa, jotka vain Pariisissa asuneet tietävät
On mahtavaa oppia todelliseksi Pariisin-tuntijaksi, joka on perin pohjin selvillä kaupungista ja sen asukkaiden tavoista. Olitpa viettänyt Valojen kaupungissa vasta hetken tai jo jonkin aikaa, katsotaan, kuinka monta kertaa nyökyttelet tietäväisesti lukiessasi tätä listaa. Keräsimme kokoon yhdeksän seikkaa, jotka Pariisissa asuminen opettaa – ja jotka tekevät kaupunkilaisista herttaisella tavalla aivan omanlaisiaan.
Pariisi on koko maailma(n keskipiste)
Pariisilaiset suosivat vahvasti omia kotikulmiaan eivätkä arastele tuoda tätä esille. Kaupunki on jaettu 20 alueeseen – tai arrondissementiin – joista kaikilla on omanlaisensa identiteetti. Lisäksi Seine-joki halkaisee kaupungin kahteen osaan. Rive droite -pariisilaiset, eli joen oikealla rannalla asuva taiteellisempi ja boheemimpi väki, ei suin surminkaan näyttäydy Rive gauche -puolella eli rahvaanomaisemmalla vasemmalla rannalla. Se ei ole heille riittävän hienostunutta seutua. Kun pelkässä Pariisissa on näin paljon mietittävää, kenellä muka riittää aikaa muille kaupungeille, kuten Lyonille, Lillelle tai Le Havrelle?
Valittaminen on taiteenlaji
Ranskassa rakastetaan valittamista, ja pääkaupungin väki on vienyt nurisemisen jalon taidon aivan omalle tasolleen. Sää on tarpeettoman lämmin, pain au chocolat on turhan makea, Versailles on liian kitsch – ja niin edelleen. Olit ehkä aluksi järkyttynyt jatkuvasta purnaamisesta, mutta pidempi Pariisissa asuminen opetti sinutkin julkean tyytymättömäksi tyypiksi, joka löytää elämästä jatkuvasti uusia epäkohtia. Sinusta tuli siis todellinen pariisilainen.
Viimeisen Vélib-pyörän nappaaminen: parasta
Kun saavuit Pariisiin, Vélib-polkupyörät olivat riemastuttava tuttavuus: voit vuokrata pyörän missä tahansa vaivaiseen euron hintaan ja palauttaa ajopelin tunteja myöhemmin jollekin itsepalveluun perustuvista pyöräasemista, joita on ripoteltu ympäri kaupunkia. Kunhan sopeuduit ensiksi tööttäileviin busseihin, holtittomasti ajaviin taksikuskeihin ja olemattomiin pyöräteihin, sinusta tuli yksi niistä, jotka saavat suurta tyydytystä aseman viimeisen Vélib-pyörän nappaamisesta.
Metron haltuun ottaminen on todellinen merkkitapahtuma
Metro on erottamaton osa Pariisia. Kaupunkiin muutettuasi huomasit, että se kuuluu keskeisesti myös omaan elämääsi – Pariisissa asuminen ja liikkuminen ei nimittäin onnistu ilman maanalaista. Metro koostuu 14 linjasta, yli 300 asemasta ja loputtomasta tunnelien sokkelosta, joka muistuttaa erehdyttävästi labyrinttia ja saa jopa paikalliset kulkemaan kehää. Kun otat metroverkoston haltuun niin, ettet joudu enää tavaamaan kuumeisesti karttaa perille päästäksesi, kyseessä on sen luokan saavutus, että palkinnoksi olisi ihan perusteltua saada kaupungin avaimet.
Kaikkialle on oikotie
Pariisiin kuuluu olennaisesti se, että poiketaan tarkoituksellisesti tavanomaisilta reiteiltä – täällä homma toimii niin, että eksytään hetkellisesti ja tupsahdetaan sitten voitonriemuisina perille kätevää oikoreittiä pitkin. Kukapa ei olisi kulkenut katettujen kauppakujien kautta, oikaissut museoiden pihamaiden halki tai sujahtanut takaovesta, jotta säästäisi arvokkaita minuutteja? Muutamia kätkettyjä kulkuväyliä, joita turistikartat eivät mainosta, ovat muun muassa Passage du Grand-Cerfin kauppakatu, Cour du Commerce-Saint-Andrén mukulakivikuja sekä Louvren Porte des Lions -sisäänkäynti.
Eiffel-torniin ei kyllästy koskaan
Vaikka kulkisit Eiffel-tornin, Riemukaaren, Grand Palais’n ja muiden vastaavien maamerkkien ohitse vähän väliä, jaksat edelleen hämmästyä niiden upeudesta. Pariisi on kertakaikkisen kaunis paikka, ja juuri, kun luulet nähneesi kaiken, kaupunki yllättää jälleen. Ihastusta voi aiheuttaa jokin suuri tai aivan pieni seikka – kuten auringon kimmellys Grande Arche de la Défensen pinnassa, tai se, kuinka suloisesti vesipisarat ropisevat Jardin du Luxembourgin vesialtaisiin.
Pariisi herättää aistit
Pariisi terävöittää aisteja ilahduttavalla tavalla: huomaat, kuinka Eiffel-torni kimaltaa kaukaisuudessa, havaitset metrossa vellovan metallin tuoksun, kokeilet, miltä ylelliset kankaat tuntuvat sormia vasten ja tunnet, kuinka vastaleivottu leipä sulaa suuhun.
Kouluranskalla ei pääse pitkälle (mutta kieleen uppoutumalla pääsee)
Pariisilaiset käyttävät kovin mielellään erilaisia slangi-ilmauksia: bref (“lyhyesti sanottuna”), BG (hyvännäköinen mies tai nainen) ja bof (“en tiedä”, “ei voi mitään”) ovat vain muutamia esimerkkejä tästä. Jos tahdot päästä mukaan keskusteluihin, sinun täytyy siis nostaa nenä irti ranskan oppikirjoista. Pariisilaiset puhuvat nopeasti ja mainitsevat paikkoja ja käsitteitä, joista et ole kuullutkaan, nielevät tavuja ja mumisevat sanoja. Muualta tulleilla on kuitenkin toivoa: kun kuuntelet radiota, uppoudut paikalliseen popkulttuuriin ja harjoittelet kieltä paikallisten kanssa, ranskan käyttäminen alkaa pikku hiljaa luonnistua.
Tyylille ei voi viitata kintaalla missään tilanteessa
Pariisissa muotiviikko kestää ympäri vuoden. Ajat, jolloin voit viedä roskat pyjamassa tai kipaista lähikauppaan varvastossuissa, ovat auttamattomasti takana. Nykyisin valitset huolella sopivat asusteet ja suihkautat suosimaasi tuoksua ennen kotoa poistumista, ja olet sisäistänyt Pariisin hienovaraiset (mutta armottomat) tyylisäännöt.