5 syytä antaa lapsillesi mahdollisuus, jota et välttämättä itse saanut
Tiedämme, kuinka suurenmoista on päästä seuraamaan, kun oma lapsi oppii, kasvaa ja kehittyy ja alkaa muodostamaan omia mielipiteitään. Nopeasti lähestyvä aikuisuus voi kuitenkin myös huolettaa ja herättää haaveen siitä, että jälkikasvun voisi pitää ikuisesti vanhempien siipien suojissa. Ei ole helppoa, kun omasta lapsesta tuleekin aikuinen. Mutta tiedätkö, mikä tuntuu vielä vaikeammalta? Tieto siitä, ettei ole antanut lapselleen mahdollisuutta kasvaa parhaaksi mahdolliseksi versioksi omasta itsestään. Koulutus, ravinto ja rakkaus ovat toki välttämättömyyksiä, mutta niiden ohella lapsen tulevaisuuteen voi vaikuttaa ratkaisevalla tavalla mahdollisuus ulkomailla vietettyyn aikaan. Tämä on erityisen totta nykypäivän globaalissa, aiempaa monimutkaisemmassa maailmassa.
Et ehkä saanut omassa nuoruudessasi tilaisuutta matkustella tai asua ja opiskella ulkomailla; tässä on viisi syytä, miksi sinun tulisi kuitenkin antaa tuo mahdollisuus omille lapsillesi.
1. Autat heitä löytämään omat hengenheimolaisensa
Huolimatta siitä, kuinka mukava koti, naapurusto ja elämä teillä on, maailmaan mahtuu valtavan paljon muutakin kuin lähiympäristönne ja sen ihmiset. Tutkimuksissa on todettu uudelleen ja uudelleen, että onnellisuutta eivät lisää vauraus tai korkea status, vaan oikeanlaiset ihmissuhteet. Nuorilla onkin suuri tarve löytää elämäänsä itsensä kaltaisia ihmisiä: kun lapsi varttuu, sosiaaliset suhteet ovat hänelle kaikki kaikessa, ja ystäviltä saatu tuki (tai sen puute) voi vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka hän näkee itsensä ja paikkansa maailmassa. On upeaa, että lapsellasi on kotona tärkeitä ihmisiä, mutta lähiympäristön ihmiset eivät ole sama asia kuin aidot hengenheimolaiset. Hengenheimolaiset ovat niitä, joiden kanssa hän jakaa yhteisiä kiinnostuksenkohteita ja päämääriä – niitä, jotka saavat hänet tuntemaan itsensä hyväksi omana itsenään.
Kun nuori lähtee ulkomaille matkustelemaan tai opiskelemaan, hän hakeutuu luontaisesti sellaisten ihmisten seuraan, joilla on samanlaiset arvot ja kiinnostuksenkohteet kuin hänellä itsellään. Ajanjakso, jolloin nuori kohtaa elämässään monia uusia haasteita, tekee ystävyyssuhteista usein niin tiiviitä, että ne säilyvät koko loppuelämän ajan.
2. Luot heille uutta ymmärrystä maailmasta
Jos täytyisi nimetä yksi seikka, johon kaikki vaihto-oppilaat, ulkomailla asujat ja pitkän linjan matkailijat havahtuvat, se olisi hämmentävä oivallus siitä, kuinka ihmiset kaikkialla maailmassa ovat loppujen lopuksi aivan samanlaisia – kielten ja kulttuurien eroavaisuuksista huolimatta. Nuoresi ei välttämättä vielä hahmota tätä. Jos hän tarkastelee asiaa pintapuolisesti, etäältä tai pelkän älypuhelimen näytön välityksellä, voi tosiaan vaikuttaa siltä, kuin hänellä ei olisi paljonkaan yhteistä kiinalaisten, singaporelaisten, australialaisten, amerikkalaisten, ranskalaisten, argentiinalaisten tai eteläafrikkalaisten nuorten kanssa. Jos kuitenkin annat hänelle tilaisuuden opiskella, saada ystäviä ja kokeilla elämää jossakin näistä paikoista (tai missä tahansa muualla!), ei aikaakaan, kun pääset iloitsemaan hänen maailmankuvansa avartumisesta ja empatiakykynsä kasvamisesta.
3. Tuet heidän kielitaitonsa kehittymistä
Ulkomailla vietetty aika on kaikkein paras tapa oppia uutta kieltä ja saada uutta varmuutta sen puhumiseen. Maailmalle lähteminen opettaa ainutkertaisella tavalla sekä kielitaitoa että erilaisia elämäntaitoja, ja nykypäivän työmarkkinoilla kielitaito – sekä ymmärrys erilaisista kulttuureista – ovat ensiarvoisen tärkeitä. Jos nuorella ei ole kykyä työskennellä ainakin yhdellä vieraalla kielellä, hän ei välttämättä pysty muuttamaan toiseen maahan tai hakeutumaan töihin ulkomaille, vaikka tahtoisi tehdä niin. Kielten opiskelusta on loputtomasti hyötyä: se muun muassa kehittää aivoja, vähentää dementian riskiä ja luo mahdollisuuksia kansainväliseen tulevaisuuteen.
4. Saat heidät ymmärtämään omat mahdollisuutensa
Kun nuori ottaa ensimmäisen askeleensa kohti tuntematonta ja lähtee ulkomaille, hän rohkaistuu myös tulevaisuudessa miettimään itselleen mahdollisia ratkaisuja avoimin mielin. Usko pois: alun hermostuneisuus hälvenee äkkiä, kun poikasi tai tyttäresi uppoutuu toden teolla elämään ulkomailla. Pian häntä ei enää tarvitse patistaa kohti uusia haasteita, vaan hän tavoittelee niitä omatoimisesti. Nuori löytää uutta itsevarmuutta oivaltaessaan, että olemme kaikki loppujen lopuksi kovin samanlaisia (katso kohta 2), ja huomatessaan, että selviytyy suuremmistakin haasteista.
5. Tarjoat heille taitoja, joita he tulevat tarvitsemaan
Lapsesi elinaikana maailma ei ole ollut vielä koskaan yhtä poliittisesti ja yhteiskunnallisesti jakautunut kuin se on tänä päivänä. Monilla maailman kolkilla tunteet myrskyävät ja hermot ovat kireällä. Jälkikasvusi on osa seuraavaa ajattelijoiden, poliitikkojen, vanhempien ja johtajien sukupolvea, jonka toiminta määrittää, mihin suuntaan tämä vuosisata meidät vie. Nuorilta vaaditaan siis taitoja, joiden turvin he kykenevät muovaamaan perimäänsä maailmaa. Kyseisten taitojen kehittäminen onnistuu erityisen hyvin viettämällä aikaa ulkomailla.
Matkailu, uusiin kulttuureihin uppoutuminen ja kielten oppiminen kehittävät itsevarmuutta, avarakatseisuutta, kykyä luovaan ajatteluun, ongelmanratkaisukykyä sekä vuorovaikutustaitoja. Nämä ovat kaikki ominaisuuksia, jotka auttavat niin tulevia johtajia kuin kansalaisiakin ajattelemaan kriittisesti ja vaikuttamaan maailmaan positiivisesti.