10 vinkkiä, joiden avulla saat kaiken irti opintovuodestasi
Harva kokemus antaa yhtä paljon kuin ulkomailla vietetty aika. Jos et pidä varaasi, viikot ja kuukaudet voivat kuitenkin kiitää ohitse ennen kuin huomaatkaan. Siksi kokosimmekin joukon vinkkejä opintovuoteen – lue nämä, niin tiedät, kuinka saat kaiken mahdollisen irti ajastasi maailmalla
1. Ole järjestelmällinen ennen lähtöä
Jos jätät kaikki vaaditut paperityöt viime tippaan, hankit itsellesi varmasti päänsäryn! Kysele siis matkanjärjestäjältä, opinto-ohjaajalta tai entisiltä oppilailta, mitä sinun täytyy huomioida ennen lähtöä. Tällaisia asioita ovat muun muassa matkavakuutus, matkabudjetin suunnittelu, asumisjärjestelyt, kohteen sääolojen huomioiminen sekä lentokenttäkuljetukset.
2. Aseta itsellesi tavoitteita
Olipa tavoitteesi sitten sujuva kielitaito, uuteen pääaineeseen uppoutuminen tai eteneminen kohti unelmien tutkintoa, älä unohda, että olet lähtenyt ulkomaille juuri opiskelun perässä. Emme suinkaan tarkoita, ettei ulkomailla kuuluisi pitää hauskaa (sillä se on ehdottomasti suuri osa matkaasi); muista kuitenkin, että opinto-ohjelma on ennen kaikkea mahdollisuus hankkia tärkeitä taitoja, jotka ovat suureksi hyödyksi tulevalla urallasi.
3. Uppoudu uuteen kulttuuriin
Osaat todennäköisesti ainakin hieman paikallista kieltä jo ennen ulkomaille lähtöä, mutta sen lisäksi sinun on hyvä tutustua ennalta myös kohdemaan kulttuuriin. Etsi siis kirjoja, elokuvia, ruokaa ja musiikkia, jotka inspiroivat sinua. Tutustu matkakohteesi menestyneimpiin kirjailijoihin, artisteihin, urheilijoihin ja näyttelijöihin ja lue paikallisista tapahtumista. Näin saat jo ennakkoon jonkinlaisen yhteyden tulevaan kotimaahasi, ja sinulla on muutama puheenaihe valmiina tulevia small talk -tilanteita silmällä pitäen.
4. Pidä mieli avoimena
Olet varmasti kuullut tämän vinkin jo monesti, ja syystä – neuvon noudattaminen on nimittäin välttämätöntä! Älä saavu uuteen maahan ja kulttuuriin pää täynnä odotuksia ja ennakkoluuloja. Pidä sen sijaan silmät auki, rentoudu ja kohtaa uusi kulttuuri avoimin mielin; huomaat nopeasti, että monet ennakko-oletuksistasi eivät pitäneet ollenkaan paikkaansa. Yritä olla ajattelematta tai sanomatta, että “meillä Suomessa asiat tehdään toisin”, ja heittäydy sen sijaan uuden kulttuurin vietäväksi.
5. Opi paikallisilta
Jos olet epävarma, kuinka toimia tietyssä tilanteissa, katso ympärillesi: paikalliset ovat parhaita oppaitasi! Kun saavut maahan, kysy isäntäperheeltäsi tai opettajiltasi uudesta kulttuurista ja sen tavoista, ja muista toimia samoin myös myöhemmin opintovuotesi aikana.
6. Opettele uusia asioita
Vaikka olisitkin lähtenyt Barcelonaan paremman espanjan taidon perässä tai matkustanut San Diegoon englantiasi hiomaan, älä unohda, mitä kaikkea muuta kohteellasi on tarjota. Ehkä saat kutsun salsaamaan, kokkaustunneille tai patikoimaan kuuluisaan kansallispuistoon. Kun sanot “kyllä” mahdollisimman monelle uudelle asialle, saat kotiinviemisiksi koko joukon uusia taitoja, joista et osannut edes haaveilla.
7. Vältä (mahdollinen) koti-ikävä
Koti-ikävän piilottelu tai sen kieltäminen tekee tunteesta vain pahemman. Vältä siis ikävänpuuskat pitämällä säännöllisesti yhteyttä perheeseesi ja ystäviisi. Soittele, kirjoita, chattaile ja bloggaa itsesi mukaan kotijoukkojen elämänmenoon ja jaa kokemuksiasi maailmalta. Älä kuitenkaan unohda uusia ystäviäsi sekä nykyistä kotipaikkaasi – kohteessa on valtavan paljon koettavaa, ja kun pidät itsesi kiireisenä, onnistut todennäköisesti välttämään koti-ikävän. Muista myös, että kotiin kaipaaminen ei kestä ikuisesti, ja saattaa olla, että Suomeen palattuasi koet jopa koti-ikävää toiseen suuntaan.
8. Pidä kukkaro kurissa
Niin houkuttelevalta kuin se kuulostaisikin, älä tuhlaa matkabudjettiasi ulkona syömiseen tai paikallisten käsintehtyjen tavaroiden osteluun. Muista, että vietät uudessa kodissasi useita kuukausia ja rahojesi täytyy riittää opintojen loppuun asti. Jotta budjettisi pysyy kurissa, tarkkaile, miten paikalliset syövät ja shoppailevat. Kysy lisäksi isäntäperheeltäsi tai opettajiltasi neuvoja paikalliseen hintatasoon liittyen, jotta tiedät, paljonko asioista kannattaa maksaa. Paras vinkkimme? Jos viisumiisi kuuluu työlupa, etsi osa-aikaista työtä. Työpaikka auttaa paitsi budjetissa pysymisessä, myös kielitaidon kehittämisessä.
9. Laajenna ystäväpiiriäsi
Älä kiiruhda tuntien jälkeen suoraan toisten opintovuoden viettäjien seuraan, vaan yritä tutustua myös paikallisiin. Yksikin paikallinen ystävä avaa sinulle uusia ovia ja auttaa ymmärtämään kulttuuria paremmin, minkä lisäksi tuttavuus saattaa poikia kutsuja hauskoihin tapahtumiin.
10. Opiskele!
Älä unohda, miksi ylipäätään lähdit ulkomaille! Edessä on varmasti aikoja, jolloin työtaakkasi on suuri, podet koti-ikävää tai opiskelu ei yksinkertaisesti huvita laisinkaan. Pidä kuitenkin pääsi pystyssä ja jatka eteenpäin! Niin kliseeltä kuin se kuulostaakin, tämä on ainutkertainen tilaisuus, ja kun otat opintovuodestasi kaiken irti, sen hyödyt kantavat vielä pitkälle tulevaisuuteen.