10 syytä, miksi Britannian sää ei ole niin ikävä kuin luulisi
Ne, jotka eivät ole asuneet Britanniassa, pitävät usein sikäläistä säätä aivan kamalana ja varustautuvat lyhyeenkin vierailuun sadetakein ja anorakein. Ovatko he oikeassa? Eivät välttämättä! Britannian sää on nimittäin aivan yhtä moninainen kuin saarivaltion murteet, kulttuurit ja asukkaatkin – ja siten myös paljon mielenkiintoisempi kuin ensi alkuun kuvittelisi.
Jos harkitset Britanniaan matkustamista tai vaikka siellä opiskelemista ja tuleva sää mietityttää, tässä on kymmenen syytä, joiden myötä voit jättää murehtimisen sikseen.
1. Sää on ilahduttavan ennalta-arvaamaton
Britit ovat kuuluisia siitä, että he puhuvat jatkuvasti säästä – mikä ei tosiasiassa pidä paikkaansa. Totta on kuitenkin se, että sää herättää aina kiinnostusta tässä valtakunnassa. Rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin todeta, että tuo mielenkiinto on erittäin perusteltua: yhtenä hetkenä saattaa sataa rankasti, ja seuraavaksi ulkona helottaakin aurinko. Ainakaan sää ei pääse pitkästyttämään!
2. Lämpötilat kohoavat hyvinkin korkeiksi
Olet ehkä kuullut, että Britanniassa on sateiset kesät, mutta olet saanut väärää tietoa. Joinakin vuosina keli voisi toki olla parempikin (sadetta siis riittää, mutta ainakin se on lämmintä!), mutta useimmiten Britannian kesät ovat itse asiassa suhteellisen sateettomia ja lämpimiä. Näin on ollut etenkin parina viime vuosikymmeninä, kun kesä toisensa jälkeen on ollut ”kaikkien aikojen kuumin”. Etenkin saarivaltion eteläosa, missä sijaitsevat muun muassa Lontoon, Bournemouthin, Brightonin, Eastbournen ja Bristolin kaupungit, on kuuluisa mainioista kesäsäistään: lämpötila on kuuma, muttei sietämättömissä määrin.
3. Idässä ja lännessä on hyvin erilaiset kelit
Kun katsoo Britannian sääkarttoja, havaitsee pian tietyn säännönmukaisuuden: länsirannikolla on yleisesti ottaen sateisempaa kuin idässä. Tämä johtuu golfvirrasta, joka tuo Karibianmereltä mukanaan lämmintä ilmaa. Pohjoisessa tämä valtameren halki matkannut lämpö sekoittuu Islannista ja Skandinaviasta virtaaviin kylmiin ilmamassoihin, ja etelässä se kohtaa Espanjan ja Ranskan lämpimät ilmavirrat. Kun eri lämpöiset ilmamassat törmäävät toisiinsa, tuloksena on sadetta. Sateet osuvat juuri Britannian länsirannikolle, koska sinne päätyy myös eniten lämmintä ilmaa.
4. Sateen määrä vaihtelee alueittain
Britannian luoteisrannikolla on sateisempaa kuin etelämpänä maan lounaisosissa. Saarivaltion keskivaiheilla ja kaakkoiskulmassa on puolestaan keskimääräistä vähäsateisempaa, mutta toisaalta samaisille alueille osuu tavallista useammin äärimmäisiä rankkasateita. Sateen määrä voi vaihdella suuresti jopa yksittäisten alueiden sisällä: jotkin seudut pysyvät kuivina, koska kukkulat ja vuorijonot pitävät sadepilvet loitolla.
5. Sateelle on yli sata englanninkielistä sanaa
Vaikkei Britanniassa sada niin paljon kuin yleisesti kuvitellaan, jos vettä tulee, tapahtuman kuvaamiseen on tarjolla yli sata englanninkielistä sanaa. Valitse vain se, joka tuntuu kyseiseen tilanteeseen sopivalta: deluge, monsoon, downpour, drizzle, smattering, buckets… Lista on pitkä.
6. Britanniassa on yli kymmenen erilaista ilmastoaluetta
Met Office, joka seuraa ja ennustaa säätä Britanniassa, on esittänyt, että saarivaltiossa on 11 toisistaan erottuvaa sääaluetta. Koska niissä olisi melko paljon muistettavaa, keskitytään tässä neljään merkittävimpään: maan koillisosissa kesät ovat viileitä ja talvet lauhoja, kaakossa vuorottelevat kuumat kesät ja kylmät talvet, lounaassa väki on tottunut kuumiin kesiin ja lauhoihin talviin ja luoteelle ovat tyypillisiä leudot kesät ja kylmät talvet. Tämä tekee Britannian halki matkaamisesta mielenkiintoista myös säämielessä. (Jos innostuit ajatuksesta, täältä löydät Britannian parhaat road trip -reitit!)
7. Lämpötilavaihtelu on suurinta Lontoossa
Jos kaipaat lämpöä, turvallisin vaihtoehto on Britannian eteläosa, sillä tilastot todistavat, että lämpö viihtyy siellä paremmin kuin pohjoisessa. Maan lounaisosissa – missä sijaitsevat muun muassa Bristol, Torquay ja Bournemouth – on muita seutuja lämpimämpää läpi vuoden, mutta Lontoossa ja muualla Koillis-Britanniassa koetaan sekä saarivaltion korkeimmat että matalimman lämpötilat. Tämä johtuu Manner-Euroopasta puhaltavista tuulista, jotka kuljettavat alueelle lämmintä ilmaa kesäisin ja kylmää talvisin.
8. Pohjoisesta löytyy myös lunta
Britanniaa ei varsinaisesti yhdistetä lumipeitteisiin maisemiin (paikallisten mahdollisista toiveista huolimatta), mutta kuningaskunnassa on itse asiassa alueita, joilla saadaan paljonkin lunta – ne vain sijaitsevat kaikki pohjoisessa! Skotlanti on lumisinta seutua, mikä käy järkeen, koska se sijaitsee itse asiassa samoilla leveyspiireillä kuin Norjan ja Ruotsin eteläosat. Jos toivot reissultasi valkeita maisemia, jätä Britannian lounaisosa pois laskuista, sillä siellä lunta sataa kaikista vähiten.
9. Britanniaan iskee ajoittain myös hurrikaaneja
Koska Britannia sijaitsee golfvirran reitillä, sinne kulkeutuu toisinaan Atlantilla muodostuneiden hurrikaanien jäämiä, jotka jättävät yleisesti Manner-Euroopan rauhaan (ihan epäreilua, jos briteiltä kysytään). Viimeisimmät suuret myrskyt ovat olleet vuoden 2017 Ophelia ja vuoden 2013 Christian, ja kaikkein pahin rajuilma on ollut todennäköisesti vuoden 1987 valtava myräkkä – joka tuntui erityisen rajulta siksi, että säätiedotuksen mukaan briteillä ei ollut mitään syytä huoleen! Mutta älä suotta säikähdä: kunnon myrskyt ovat kaikesta huolimatta harvinaisia.
10. Lisäksi siellä on tornadoja (enemmän kuin missään muualla maailmassa!)
Tämä ei ole vitsi! Kun tutkijat kartoittivat, kuinka paljon tornadoja eri alueilla kirjataan neliökilometriä kohden, Britannia nousi vertailun kärkeen – määrä oli korkeampi kuin missään muulla maailmassa. Tornadot eivät tosin synnytä juuri minkäänlaista tuhoa joitakin erittäin harvinaisia tapauksia lukuun ottamatta, eli jos ehdit pelästyä, voit huokaista helpotuksesta. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, että tilasto on todella mielenkiintoinen ja odottamaton!