G’day mate! 10 aussi-ilmausta, jotka jokaisen tulee osata
Tammikuun 26. päivänä vietetään Australia Dayta. Päätimme siis kunnioittaa merkkipäivää – ja samalla kengurumaan leppoisaa kansaa – kokoamalla yhteen kymmenen aussi-ilmausta, jotka jokaisen pitäisi osata.
Australialaisten suhde kieleen on yhtä rento kuin heidän elämänasenteensa, joten veikkaamme, että seuraavien sanojen ja lausahdusten käyttäminen saattaa hyvinkin kääntää stressitasosi laskuun. Ainakin ne auttavat katselemaan maailmaa huolettomasta aussinäkökulmasta käsin. Olitpa sitten suunnittelemassa reissua Australiaan tai viettänyt siellä jo pidemmän tovin, on ehdottoman tärkeää nähdä hieman vaivaa ja opetella paikallista puhekieltä: sitä käyttävät nimittäin aivan kaikki, lähikahvilan komeasta baristasta itse pääministeriin asti.
Lisäsimme loppuun myös muutamia ääntämisvinkkejä, jotta kuulostat mahdollisimman vakuuttavalta, kun otat ilmaukset käyttöön.
1. “Aussie”
Mitä se tarkoittaa? Tämä on (ainakin toivottavasti) melkoisen helppo ja ilmiselvä tapaus. Australialaiset eivät koskaan puhu itsestään sanalla Australian, vaan sanovat sen sijaan Aussie. Miksikö? No, ensinnäkin siksi, että sana on lyhyempi. Toisekseen se kuulostaa ystävällisemmältä ja herttaisemmalta – melkein kuin koalakarhulta, jota olet aina tahtonut päästä halaamaan.
Miten sitä voi käyttää? “Did you meet my friend yesterday?” “You mean the Aussie? Yes, I did.”
2. “Mate”
Mitä se tarkoittaa? Toinen sana kaverille. Tämä on tavallinen myös brittien keskuudessa, mutta Australiassa ilmausta käytetään erityisen innokkaasti. Siellä lauseiden loppuja maustaa usein pitkä, venytetty maaaate, joka ilmaisee ystävällisyyttä ja luo rentoa suhdetta puhujien välille. Toimii myös tehokeinona lauseen alussa.
Miten sitä voi käyttää? “Sorry, can you tell me what time the train leaves?” “At 2 o’clock, mate.” tai “Mate. You won’t believe what I saw.”
3. “G’day”
Mitä se tarkoittaa? Yleinen tervehdys, jota käytetään _hello_n tilalla kellonajasta riippumatta. Yhdistetään usein sanaan mate.
Miten sitä voi käyttää? “G’day, mate!” (Yhdistelmää tosin kuulee enimmäkseen miehiltä, sillä naiset käyttävät sitä melko harvoin.)
4. “How are you going?”
Mitä se tarkoitaa? Tämä ei liity millään lailla paikasta toiseen siirtymiseen. Aussit käyttävät ilmausta kysyäkseen, miten keskustelukumppanilla menee, ja se toimii siis samaan tapaan kuin useimmille tuttu “how are you?“. Ilmaisulla voi myös tarkistaa, onko toinen kunnossa tai tarvitseeko hän apua jonkin meneillään olevan asian kanssa.
Miten sitä voi käyttää? Kun joku kysyy “How are you going?“, voit vastata aivan normaalisti “Good, thanks!” tai “Good, but…”, jos tarvitset apua jossakin asiassa ja kysymys esitettiin tällä taka-ajatuksella.
5. “Good on ya”
Mitä se tarkoittaa? Lyhennetty versio ilmauksesta “good on you“. Tällä voi osoittaa hyväksyntää (samaan tapaan kuin ilmauksilla “well done” ja “good job“) tai onnitella lämpimästi jostakin saavutuksesta tai tapahtumasta. Lausahdus voi myös korvata esimerkiksi ilmausta “really?” tai “oh yeah“, jos kyseessä on rennompi keskustelu. Toimii myös sarkastisesti, kun halutaan olla vähän ilkeitä, mutta välttää silti ikävien sanojen käyttöä.
Miten sitä voi käyttää? Positiivisessa mielessä: “Good on ya, mate. You really aced that exam!” Sarkastisesti: “You broke a surf board again. Good on ya, mate.”
6. “I’m stuffed”
Mitä se tarkoittaa? Amerikkalaiset käyttävät tätä, kun ovat syöneet mahan aivan täyteen. Australiassa samalla ilmauksella voi lisäksi kertoa, että väsynyt tai ongelmissa.
Miten sitä voi käyttää? Riippuu täysin siitä, mitä tahdot sanoa. Jos tarkoituksena on ilmaista, että olet väsynyt, sano yksinkertaisesti “I had a tough day at work today. I’m stuffed.”
7. “No worries”
Mitä se tarkoittaa? Tämä voi tarkoittaa kaikkea väliltä “ole hyvä” ja “rentoudu”. Lausahdusta kuulee jatkuvasti ja hyvin monenlaisissa tilanteissa.
Miten sitä voi käyttää? “Thanks for buying me that concert ticket.” “No worries.”
8. “Togs”
Mitä se tarkoittaa? Uimapukua tai uimahousuja.
Miten sitä voi käyttää? “Don’t forget your togs, we’re going to the beach today!”
9. “Barbie”
Mitä se tarkoittaa? Lyhennetty versio sanasta “barbeque” – kun kuulet tämän Australiassa, puheena on siis todennäköisesti yhteinen ruoan merkeissä hengailu eikä nukke, jolla lapsena leikittiin. Australiassa ollaan lähes yhtä innokkaita grillaamaan kuin Yhdysvalloissa ja Etelä-Afrikassa: jopa monet juhlapyhät, kuten joulu, vietetään rennossa barbie at the beach -tunnelmassa sen sijaan, että pönötettäisiin illallispöydän ääressä.
Miten sitä voi käyttää? “Rob’s having a barbie at the beach today.”
10. “Esky”
Mitä se tarkoittaa? (Juomille tarkoitettua) kylmälaukkua, joka kuuluu äsken mainittujen beach barbie -päivien perusvarustukseen. Australian kesät ovat todella kuumia, joten esky on tarpeen, jotta virvokkeet pysyvät viileinä ja ruumiinlämpö siedettävänä.
Mitä sitä voi käyttää? “Don’t forget the esky! It’s hot out today!”
BONUS: Aussit eivät äännä sanojen lopussa olevia R-kirjaimia (he siis sanovat esimerkiksi foreva ja togetha, eivät forever ja together), ja sama sääntö pätee myös G-kirjaimiin (fishin’ ja drivin’, ei fishing tai driving). Lisää ääntämisvinkkejä löydät täältä.