10 askelta paikkaan brittiläisessä huippuyliopistossa
Useat maailman arvostetuimmista yliopistoista sijaitsevat Britanniassa, ja maa onkin monien korkeakouluopintoja suunnittelevien tähtäimessä. Hakuprosessi on Britteinsaarila luonnollisesti omanlaisensa, joten tahdoimme auttaa sinua vaiheiden läpi navigoinnissa ja antaa muutamia vinkkejä, joita noudattamalla voit olla varma, että hakemuksesi onnistuu.
Tässä siis kymmenen askelta huippuluokan yliopistoon Britanniassa:
1. Tutki ja kartoita
Mitä aiemmin alat kartoittaa yliopisto- ja koulutusohjelmatarjontaa, sitä parempi.
Mieluisimman opiskelualan etsiminen on hauskaa puuhaa, mutta varmista, että harkitset lopullista valintaasi huolellisesti. Tulet opiskelemaan valitsemaasi aihepiiriä vähintään kolme vuotta, eli on tärkeää, että se todella kiinnostaa sinua.
Tutustu eri tutkinto-ohjelmien sisältöön ja rakenteeseen, ja perehdy mahdollisimman perusteellisesti niihin ohjelmiin, jotka koet kaikista mielenkiintoisimmiksi.
2. Etsi mieluisimmat yliopistot
Kun olet ratkaissut kysymyksen siitä, mitä tahtoisit opiskella, voit alkaa puntaroida eri yliopistovaihtoehtoja.
Katso eri oppilaitosten luokituksia, mutta älä tähtää automaattisesti listan kärjessä komeileviin kouluihin vain siksi, että ne kuulostavat hienoilta. Selvitä sen sijaan, mitkä yliopistot tarjoavat parasta opetusta juuri sinua kiinnostavalla alalla, ja lue opiskelijoiden jättämiä arvioita.
3. Tee UCAS tutuksi
Brittiyliopistojen hakemusprosessista vastaa UCAS (Universities and Colleges Admissions Service). Sen kautta voit tutustua tarjolla oleviin tutkinto-ohjelmiin sekä hakea opiskelupaikkaa. Voit valita korkeintaan viisi hakukohdetta.
Kun olet rekisteröitynyt sivustolle, pääset täyttämään oman hakemuksesi – noudata vain tarkkaan annettuja ohjeita. Hakemuksen valmistuttua voit seurata sen käsittelyä UCASin jäljitystoiminnolla, joka kertoo, jos ja kun hakemuksesi tilassa tapahtuu muutoksia.
4. Valmistaudu
Jos tähtäimessäsi ovat lääketieteen, eläinlääketieteen tai hammaslääketieteen opinnot tai haet Oxfordin tai Cambridgen yliopistoon, valmistaudu siihen, että hakemusprosessiin sisältyy haastattelu. Se on tilaisuutesi näyttää, kuinka paljon valitsemasi ala todella kiinnostaa sinua.
Varaudu haastaviin kysymyksiin, joihin odotetaan tarkkoja vastauksia, ja harjoittele haastattelutilannetta ainakin pariin otteeseen opettajan tai perheenjäsenen avulla. Jos tahdot olla mahdollisimman hyvin valmistautunut, ala lisäksi lukea jo hyvissä ajoin alan kirjallisuutta ja akateemisia artikkeleita. Näin saat vankemman tietopohjan hankalien kysymysten varalle ja tunnet olosi itsevarmemmaksi haastattelutilanteessa.
5. Hio englantisi kuntoon
Brittiyliopistot edellyttävät opiskelijavalinnassaan tietyn tasoista englannin osaamista. Vaadittu taso vaihtelee oppilaitoksittain, mutta on tärkeää, että sinulla on esittää virallinen todistus kielitaidostasi, ellei englanti satu olemaan äidinkielesi.
Yliopistot ilmoittavat kielitasovaatimuksensa usein standardoitujen kielitutkintojen, kuten Cambridge Englishin, TOEFLin ja IELTSin, arvosanoilla. (Jos et tiedä, mikä kielitutkinto sinun kannattaisi suorittaa, tutustu vaihtoehtoihin täällä).
Jotta pärjäät tutkintokokeessa mahdollisimman hyvin, panosta englannin opintoihin. Kielen harjoittelu maassa, jossa sitä puhutaan äidinkielenä, on yksi nopeimmista tavoista edistyä vaaditulle tasolle.
6. Hanki hyödyllistä kokemusta
Aivan kuten työnhaussa, myös yliopistoon pyrittäessä mahdollisuutesi paranevat, mikäli voit merkata hakemukseesi hyödyllistä käytännön kokemusta.
Yliopistot arvostavat hakijoita, jotka ovat nähneet vaivaa osaamisensa kehittämiseksi ja maailmankuvansa laajentamiseksi, olipa kyse sitten työharjoittelusta, kesäkurssista tai vapaaehtoistyöstä. Kaikki tämän tyyppiset kokemukset ovat arvokas lisä hakemuskirjeeseesi (tästä lisää ihan pian!) ja CV:seesi.
7. Vieraile paikan päällä
Kun olet saanut valikoiman rajattua muutamaan yliopistoon, jotka vaikuttavat kaikista parhailta, kannattaa suunnitella vierailukäynti ja tutustua niihin paikan päällä. Kierros yliopistossa ja sen lähialueilla voi vaikuttaa ratkaisevasti lopulliseen hakupäätökseesi.
Jos sinulla siis suinkin on mahdollisuus lähteä tutustumismatkalle, etsi tiedot eri oppilaitosten avointen ovien päivistä ja yritä mahduttaa samaan reissuun mahdollisimman monta vierailua.
Jos et pysty matkustamaan Isoon-Britanniaan, monet yliopistot tarjoavat myös virtuaalikierroksia, joissa saa hyvän käsityksen siitä, millaista niissä todella on. Hyödynnä myös arvostelut, joissa yliopiston entiset ja nykyiset opiskelijat kertovat kokemuksistaan.
8. Laadi ensiluokkainen hakemuskirje
Jo kertaalleen mainittu hakemuskirje on yksi hakuprosessin haastavimmista vaiheista.
Ideana on kirjoittaa sivun mittainen teksti, jossa perustelet, miksi tahtoisit opiskelemaan valitsemaasi tutkinto-ohjelmaan ja miksi olisit ensiluokkainen opiskelija. Yliopistot saavat vuosittain valtavan määrän hakemuksia, joten on tärkeää, että teet omastasi mielenkiintoa herättävän ja omaperäisen ja erotut näin massasta.
Hakemuskirje voi tuoda sinulle opiskelupaikan tai pilata mahdollisuutesi, joten sen kirjoittamiseen kannattaa varata aikaa. Ota opettajat, perheenjäsenet tai opinto-ohjaaja avuksi, jotta saat varmuuden, että hakemuksen laatu ja sisältö on paras mahdollinen.
Kun olet tyytyväinen tuotokseesi, anna hakemuskirje vielä kertaalleen apureidesi nähtäväksi ja oikoluettavaksi.
9. Etsi suosittelija
Kaikilta hakijoilta vaaditaan suosituskirje, jonka kirjoittaja on tavallisimmin opettaja tai opinto-ohjaaja.
Pyydä suosittelijaksi henkilöä, joka tuntee sinut hyvin ja pystyy näin ollen laatimaan yksityiskohtaisen, täsmällisen suosittelukirjeen. Suosittelijan pitäisi myös pystyä olemaan yhteydessä opettajiisi, jotta hän voi vahvistaa opiskelusaavutuksesi ja vahvat puolesi.
10. Laita hakemus matkaan (ja tee se ajallaan)
Kun olet valinnut suosikkiyliopistosi, saavuttanut tavoittelemasi arvosanat, laatinut erinomaisen hakemuskirjeen ja hoitanut suosittelukirjeen kuntoon, kaikki on valmista!
Muista käydä hakemus vielä muutaman kerran läpi, ennen kuin lähetät sen matkaan, jotta siihen ei varmasti jää virheitä tai epäjohdonmukaisuuksia. Pyydä myös jotakuta toista tarkistamaan hakemus. Kun olet varma, että kaikki on kunnossa, laita hakemus eteenpäin.
Muista myös hakemusten määräajat: 15. lokakuuta lääketieteen, eläinlääketieteen ja hammaslääketieteen opinnoille sekä Oxfordin ja Cambridgen yliopistoihin, 15. tammikuuta kaikkialle muualle.
Onnea matkaan!