10 asiaa, jotka vain Australiassa asuneet tietävät
Australia, Down Under, Oz. Kaukaisesta saarivaltiosta puhutaan monella nimellä, mutta se tunnetaan kaikkialla samoista asioista: Sydneystä, surffailusta ja mahtavista hiekkarannoista. Mutta mitä miettivät he, jotka kutsuvat kengurumaata kodikseen?
Listasimme kymmenen asiaa, jotka vain Australiassa asuneet tietävät – hellejoulujen odottelusta slangisanojen lyhentelyyn asti.
1. Käsität, että koolla on väliä
Australia on tunnetusti valtava – itse asiassa niin valtava, että se riittäisi peittämään melkein koko Euroopan. Maan suuri koko tekee road tripeistä haastavia, eikä hommaa ainakaan helpota se, että reitille saattaa hyvinkin osua aavikko. Oletko siis haaveillut autoretkestä, joka lähtisi liikkeelle länsirannikon Perthistä ja päätyisi Brisbaneen, Australian itälaidalle? Mieti vielä: matka vastaa autoilua Madridista Moskovaan, eikä todennäköisesti sujuisi yhtään sen nopeammin.
2. Sinusta tulee aikaerojen pähkäilyn mestari
Kun asuu Australiassa, soittelu muualle maailmaan vaatii tavallista enemmän matikkapäätä. Koetapa miettiä, mikä olisi sopiva hetki puhelulle, kun Sydneyn ja Seattlen välillä on 17 tunnin aikaero, tai pähkäillä, milloin soittelisit Brisbanesta Lontooseen (missä kello on vaivaiset 10 tuntia vähemmän). Käytännössä ulkomaille soittaminen tarkoittaa, että toinen osapuoli juttelee pyjamaan sonnustautuneena, kun taas toinen vastaa puheluun päivällispöydän ääreltä.
3. Erotat australialaisen ja uusiseelantilaisen aksentin toisistaan
Jos ei ole viettänyt aikaa Australiassa, kuvittelee helposti, että aussien ja uusiseelantilaisten aksentit kuulostavat täysin samalta. Alkuun eroa ei tosiaan huomaa, mutta kun on elellyt australianenglannin ympäröimänä muutaman kuukauden, Uuden-Seelannin kasvatit erottaa joukosta saman tien – slangi-ilmaukset, vokaalien ääntämys ja intonaatio paljastavat heti, jos joku on kotoisin naapurisaarilta.
4. Juot paljon kahvia
Pikakahvia? Älä kuvittelekaan! Kun on puhe kahvista, Australia on ehdottomasti maailman kärkeä. Maan ensimmäinen espressolaite kotiutui Melbourneen 1950-luvulla, ja sittemmin mahtava kahvi on löytänyt tiensä kaikkiin suuriin kaupunkeihin. Juoman oikeaoppinen tilaaminen vaatii kuitenkin pientä oppituntia paikalliseen kahvilaslangiin: jos tahdot kuulostaa aidolta aussilta, pyydä flat white (espresso höyrytetyllä maidolla ja pienellä määrällä maitovaahtoa, lattekahvin tapaan), long black (yksi tai kaksi annosta espressoa kuumaan veteen sekoitettuna, americano-kahvin tyyliin) tai short black (yksi annos espressoa).
5. Et juo Foster’s-olutta
Ovelat markkinoijat saivat koko maailman kuvittelemaan, että aussit ja Foster’s-olut kuuluvat yhteen – niinhän slogan ”Foster’s – Australian for Beer” antaa ymmärtää. Kun asuu Australiassa, huomaa kuitenkin äkkiä, että siinä missä Foster’sia ei näy mailla halmeilla, pienpanimot ja käsityöoluet valtaavat yhä enemmän alaa ympäri maata. Cheers sille!
6. Haaveilet lämpimästä joulusta
Jos Australiassa vietetään jonakin päivänä valkeaa joulua, jääkausi on palannut maailmaan. Sitä odotellessa aussijouluun kuuluvat kuitenkin aurinko ja katkaravut, eivät lumi ja laatikkoruoat. Australiassa joulu sijoittuu keskikesään, eli juhlijoilla on melkoisen kuumat oltavat. Näin ollen päivää vietetään rantaretkien, takapihan krikettimatsien, merenelävien ja auringonpaisteen merkeissä, ja Joulupukilla näyttää olevan aina hiki. (Lisäksi pukki sonnustautuu surffishortseihin, ja reen eteen valjastetaan kenguruita!)
7. Otat auringolta suojautumisen vakavasti
Maapallon otsonikerroksessa on suuri aukko juuri Australian kohdalla, mikä tarkoittaa, että ultraviolettisäteily pommittaa maata ympäri vuoden. Auringonpolttamien ja ihosyövän riski on siis jatkuvasti läsnä, eikä rusketuksen maksimointi tule kysymykseenkään. Sen sijaan australialaislapsille opetetaan pienestä pitäen, kuinka auringolta suojaudutaan: paita päälle, hattu päähän ja aurinkovoidetta pintaan.
8. Vietät lomat Thaimaassa, Balilla tai Vietnamissa
Koska mainitut matkakohteet sijaitsevat huomattavan lähellä, on äärettömän yleistä, että australialaiset suuntaavat lomanviettoon juuri kyseisille alueille – raikuvan aksentin ja tinkimisinnon kera. Aussien läsnäolo Kaakkois-Aasiassa on niin huomattavaa, että etenkin Phuketin ja Balin alueella voi olla hankala viettää edes kokonaista päivää ilman, että törmäisi vähintään yhteen australialaiseen. Uppoudu siinä sitten aidosti paikalliseen kulttuuriin.
9. Et ehkä koskaan näe luonnonvaraista kengurua tai koalaa
Vaikka olisi mukava kuvitella, että kaikki australialaiset painivat krokotiilien kanssa ja valmentavat kenguruita nyrkkeilemään, asia ei ole aivan niin. Maasta tosiaan löytyy lukuisia eksoottisia eläinlajeja (joihin kuuluu muun muassa maailman myrkyllisin otus, kuutiomeduusa), mutta näitä kummallisia otuksia ei todellakaan pidetä lemmikkeinä, tai edes bongailla matkalla töihin.
10. Lyhennät kaikki sanomisesi
Mitäpä sitä ei tekisi, että keskustelu etenisi tehokkaammin (tai mahdollisesti siksi, että pääsisi vähän helpommalla)! Niin tai näin, ’Strayassa – joka on suoraan sanottuna karmea lyhennelmä Australiasta – kuulee sellaisia sanoja kuin arvo (afternoon), exxy (expensive), avo (avocado), cuppa (cup of tea), choccy biccy (chocolate bisquit), servo (service station) ja mozzie (mosquito), samoin kuin ihastuttavia lyhenteitä tradie, postie, garbo, muso ja truckie (tradesman, postman, garbage truck driver, musician ja truck driver). Ja nämä ovat vasta alkua – vastaavia löytyy tusinakaupalla.