10 asiaa, jotka jokaisen Brisbaneen muuttavan pitäisi tietää
Brisbane on vetänyt opiskelijoita ja ulkomaille muuttajia puoleensa magneetin lailla jo pidemmän aikaa. Mutta mikä tekee kaupungista niin houkuttelevan? No, onhan selityksiä muutama: paikka on täynnä viheralueita ja viikonloppumarkkinoita, eikä sijainti maailmanluokan hiekkarantojen liepeillä ole myöskään hullumpi. Kokosimme kymmenen asiaa, jotka sinun täytyy tietää, jos tulevaisuudessasi siintää muutto Brisbaneen – vietitpä kaupungissa sitten muutaman kuukauden tai koko loppuiän.
1. Talvet ovat leutoja
Brisbanessa vallitsee subtrooppinen ilmasto, joten talven sää ei erityisemmin hetkauta: kaupungissa pärjää mainosti neulepuserolla (jota kutsutaan Australiassa nimellä jumper) tai kevyellä takilla. Kesä sen sijaan on aivan oma lukunsa. Silloin ilma on kuuma ja kostea, eli tahdot varmasti suunnitella elämäsi niin, että pystyt oleilemaan lähellä rantaa tai uima-allasta. Jotta selviydyt Queenslandin armottomasta auringosta, sonnustaudu pitkähihaiseen paitaan, leveälieriseen hattuun ja aurinkolaseihin ja pidä huoli, että käytät reippaasti aurinkovoidetta.
2. Kaupunki on mainion kokoinen
Brisbanen väkiluku notkuu noin 2,5 miljoonan paikkeilla, mutta maantieteellisesti tarkasteltuna kaupunki on paljon suurempi kuin asukasmäärä antaa ymmärtää. Tämä on siinä mielessä ikävää, että kaupungin halki kulkeminen vaatii ennakkosuunnittelua – etenkin, jos menopeliksi valitsee julkisen liikenteen. Suuri koko luo kuitenkin Brisbaneen myös tilan tuntua ja rentoa ilmapiiriä, joka pitää monille metropoleille tyypillisen, kiireisen ja piittaamattoman asenteen loitolla.
3. Tarvitset go-kortin
Julkisesta liikenteestä puheen ollen: Brisbanen bussi-, juna- ja lauttaverkosto tunnetaan nimellä TransLink. Julkisten kulkupelien käyttäminen onnistuu näppärästi go-matkakortilla, joka kattaa Suur-Brisbanen alueen sekä naapurissa sijaitsevat Ipswichin, Gold Coastin ja Sunshine Coastin seudut. Kortille voi ladata lisää saldoa netissä ja puhelimitse, juna- ja bussiasemilla sekä yli 1 500 vähittäiskaupassa.
4. Kun tahdot poistua junasta, paina nappia
Brisbanen junajärjestelmä on muutoin erinomaisen hyvä, mutta siihen liittyy eräs seikka, joka hämmentää poikkeuksetta uusia tulokkaita: ulos päästäkseen täytyy painaa junan sisällä olevaa nappia. Ensimmäistä kertaa junalla matkaavan tunnistaa aina siitä, että hän napottaa kuuliaisesti suljettujen ovien edustalla, hämmentyneenä siitä, miksei ovi aukene. Onneksi sinä et kuitenkaan jää kiinni moisesta, kun Brisbaneen muutto on käsillä!
5. Ympäröivä osavaltio on melkoinen jättiläinen
Brisbane toimii pääkaupunkina Queenslandin osavaltiolle, joka on yli 4,5 kertaa Saksan kokoinen. Muista siis, että jos tahdot koluta seutua laajemminkin, hommaan täytyy varata riittävästi aikaa. Esimerkiksi Isolle valliriutalle on Brisbanesta yli 1 100 kilometriä, ja Sydney on reilun 1 000 kilometrin päässä.
6. Viikonloppureissuihin sopivia kohteita on mielin määrin
Huolimatta siitä, mitä edellisessä kohdassa sanottiin, myös Brisbanen lähettyviltä löytyy paljon nähtävää. Kaupunki sijaitsee kätevästi kahden maailmanluokan hiekkarannan – pohjoisen Sunshine Coastin ja eteläisen Gold Coastin – välissä, eli paikallisilla on mielin määrin vaihtoehtoja rantaviikonlopun viettoon. Hienoja seutuja löytyy kuitenkin myös muualta kuin meren ääreltä: Brisbanen lähistöllä voi koluta niin vuoria kuin saariakin. Ensiksi mainittuihin lukeutuvat muun muassa Glass House Mountains, Lamingtonin kansallispuiston vuoret ja Tambourine Mountain, ja jälkimmäisiä ovat esimerkiksi Fraser, Stradbroke, Bribie ja Moreton.
7. Kaupunki on vehreä
Brisbanen keskiosissa sijaitsevilla esikaupunkialueilla on lukuisia puistoja, joita leimaavat viikunapuut, kiemurtelevalle Brisbane-joelle avautuvat maisemat sekä eväsretkeilyyn sopivat puutarhat ja nurmikentät. Kaupungin ytimestä voi joko siirtyä joko kävellen, pyöräillen tai lautalla esimerkiksi New Farm Parkiin, Queensland University of Technologyn puistoihin, Roma Street -puistoon tai South Bankin puistomaisemiin. Vaihtoehtoja on tusinoittain eri puolilla Brisbanea, ja kaupungin puistoista löytyy myös (aivan loistavia) lasten leikkivälineitä sekä kolikkokäyttöisiä grillejä, jotka takaavat hauskan päivän ulkosalla.
8. Näin löydät kengurun
Monet odottavat, että muutto Brisbaneen tai muualle Australiaan on lupaus kenguruista, jotka pomppivat huolettomasti pitkin kaupunkien katuja. Todellisuus ei kuitenkaan ole aivan tämä – ellet sattumoisin asu kaupungin ulkosyrjällä sijaitsevassa esikaupungissa, joka rajautuu pensaikkomaastoon. Tahtoisitko päästä näkemään Australian luontokappaleita? Sekä Brisbanen lähistöltä että kaupungin alueelta löytyy useampia eläinten turvapaikkoja, joissa pääset ihailemaan kenguruita, koalakarhuja ja muita tunnettuja aussiotuksia enemmän kuin tarpeeksi. Vieraile esimerkiksi Brisbanen Lone Pine Koala Sanctuaryssa, Gold Coastin Currumbin Sanctuaryssa tai Sunshine Coastin Australia Zoossa, jonka Steve Irwin nosti maailmanmaineeseen.
9. Suosikkijoukkueesi on the Maroons
Queenslandin ja New South Walesin rugbyjoukkueet mittelevät vuosittain State of Origin -liigaottelussa, joka on kummassakin osavaltiossa suoranainen instituutio. Joukkueet kohtaavat kolmessa eri matsissa, jotka jaetaan kahden osavaltion välille. Voittaja saa mainetta ja kunniaa, ja se on fanien ihailun kohteena koko seuraavan vuoden ajan. Jos olet uusi tulokas Brisbanessa, niin tiedoksi, että kannatat luonnollisesti Queenslandin joukkuetta the Maroonsia – ryhdy siis virittäytymään fanitunnelmaan!
10. Viikonlopun ruokatarpeet kannattaa hakea markkinoilta
Yhä useammat Brisbanen asukkaat ostavat tuoreet ruokatarpeensa viikonloppumarkkinoilta. Liity seuraan (kangaskassin ja kestomukiin kaadetun kahvin kera) ja nouki mukaasi edullisia elintarvikkeita, jotka on toimitettu myyntipöydille suoraan maatiloilta. Esimerkkejä tarjolla olevista markkinoista ovat muun muassa Rocklea Markets, Carseldine Farmers and Artisan Markets, Cleveland Market, Northey Street Organic Markets, Milton Markets, Global Food Markets ja Nundah Farmers’ Markets.